4.6 C
Campulung Muscel
vineri, 22 noiembrie, 2024

Astăzi este sărbătorită Ziua Mondială a Contracepției!

Alte Știri

Astăzi este sărbătorită Ziua Mondială a Contracepției! Cu această ocazie Direcţia de Sănătate Publică Argeș derulează în perioada 26 septembrie – 15 octombrie campania, având sloganul “Contracepţia:  Viaţa ta este responsabilitatea ta!”.

România este pe primul loc în UE în ceea ce priveşte  numărul de copii născuţi de mame cu vârste sub 15 ani, reprezentând o treime dintre toate cazurile Uniunii Europene (676 născuți vii din 2000), conform unui comunicat al Societăţii de Educaţie contraceptivă şi sexuală.

“Fenomenul copiilor cu copii este un fenomen social, pentru că efectele nu se limitează la situația unei mame sau a unei comunități, ci vizează, în lanț, sănătatea fizică și emoțională a unor copii care se nasc într-un mediu vulnerabil și supus riscurilor sociale. Pe de altă parte, mamele minore sunt mai predispuse să nască prematur, iar prematuritatea rămâne una dintre cauzele majore ale mortalității infantile”, a explicat Gabriela Alexandrescu, de la Organizația Salvați copiii, din România.

Faptul că se înregistrează un număr crescut de sarcini la minore, apărând fenomenul copii cu copii, la vârsta la care dezvoltarea fizică și emoțională sunt incomplete, cu consecințe negative (abandon școlar, copii abandonați în spitale sau orfelinate, copii născuți prematur, risc de mortalitate maternă și infantilă și alte complicații la naștere), justifică acordarea unei atenții mai mari contracepției.

Adolescentele se confruntă cu un risc mai ridicat de complicații și de deces ca rezultat al sarcinii, decât alte femei.

Îngrijirea calificată înainte, în timpul și după  nașterea copilului poate salva viața femeilor și a nou-născuților.

Pentru perioada  2016 – 2030, unul dintre obiectivele privind dezvoltarea durabilă  este reducerea ratei globale a mortalității materne la mai puțin de 70 la 100.000 de născuți-vii.

La nivel mondial aproximativ 16 milioane de fete cu vârste între 15 și 19 ani și 2,5 milioane de fete sub 16 ani nasc în fiecare an, în regiuni în curs de dezvoltare. În fiecare an, aproximativ 21 de milioane de fete cu vârste între 15 și 19 ani și 2 milioane de fete cu vârsta sub 15 ani rămân însărcinate în regiunile în curs de dezvoltare.

Complicațiile în timpul sarcinii și al nașterii sunt principala cauză a deceselor la fete de 15-19 ani la nivel mondial. În fiecare an, aproximativ 3,9 milioane de fete cu vârste între 15 și 19 ani suferă avorturi cu risc.

Mamele adolescente (cu vârsta cuprinsă între 10 și 19 ani) se confruntă cu riscuri mai ridicate de eclampsie, endometrită puerperală și infecții sistemice decât femeile cu vârsta cuprinsă între 20 și 24 de ani.

Contracepția, noțiunile despre sănătatea sexuală și reproductivă, vin în sprijinul înlăturării fenomenului prin conștientizarea și înțelegerea din partea mamelor, a părinților, a cuplurilor. Contracepția vine și în sprijinul evitării sarcinilor nedorite și a responsabilizării fetelor și femeilor legate de faptul că fiecare copil contează.

Scopul campaniei: informarea populației generale, mai ales a tinerilor despre metodele contraceptive, în vederea alegerilor corecte pentru sănătatea sexuală şi reproductivă.

Obiectivele campaniei sunt:

  • creşterea numărului de femei, în special adolescente şi tinere, informate corect asupra metodelor contraceptive;
  • creşterea interesului femeilor faţă de contracepţie;
  • creşterea numărului de femei informate asupra serviciilor de sănătate corespunzătoare.
  • scăderea numărului de sarcini nedorite;
  • reducerea numărului de avorturi la tinere, în special.

Grupuri vulnerabile: copiii cu vârste între 10-18 ani, persoanele cu dizabilități mentale, copiii din zonele rurale, persoanele cu o condiție socio-economică precară.

În județul Argeș funcționează 9 cabinete de planificare familială, din care 4 cabinete sunt în Pitești și unul în Câmpulung; adresabilitatea la aceste cabinete pentru utilizarea metodelor moderne de contraceptie este în medie de 2100-3000 beneficiare pe trimestru. S-a constatat că dintre metodele moderne de contracepție în mediul rural sunt utilizate mai frecvent pilulele contraceptive, iar în mediul urban mai frecvent este utilizat prezervativul.

La nivelul județului Argeș, din datele furnizate de Serviciul de Statistică al DSP Argeș, o situație comparativă a cazurilor de avorturi în anii 2016 și 2017 se prezintă astfel:

  • total cazuri în 2016 = 1586 cazuri, în 2017 = 1357 cazuri
  • din totalul cazurilor, la cerere au fost în 2016 = 978 cazuri, iar în 2017 = 706 cazuri
  • cele mai multe cazuri s-au înregistrat la grupa de vârstă 25-34 ani. Și la nivelul județului Argeș se remarcă o scădere a numărului de avorturi.

 

 

 

Ultimele Știri

ULTIMĂ ORĂ. Incendiu devastator în Stâlpeni. Ard trei case!

ULTIMĂ ORĂ. Incendiu devastator în Stâlpeni. Ard trei case! În urmă cu puțin timp a fost anunțat la 112...

Alte știri din aceeași categorie