ATENȚIE. Cum arată șerpii pe care riscați să călcați, din iarba verde atunci când aprindeți focul la grătare! În ultima perioadă din cauza schimbărilor climaterice, aceștia sunt din ce în ce mai des de întâlnit prin locuri unde nici nu îți trece prin cap. Sunt periculoși dacă atacă omul fiind nevoie de ajutor medical de urgență.
CITEȘTE ȘI. Ce nu știați despre stațiunea turistică Lerești? Ce poartă de intrare ascunde?
Pentru că știm că articolele lungi, documentate, sunt mai citite decât cele scurte și pentru că articolul despre viperele din Romania, respectiv cel despre șopârlele României au fost bine primite de cetățenii plictisiți de articolele bombastice despre invaziile de șerpi din presă, m-am gândit că azi, e un moment bun să citiți despre speciile de șerpi din România.
ATENȚIE. Cum arată șerpii pe care riscați să călcați, din iarba verde atunci când aprindeți focul la grătare!
@ziaruldinmuscel
Adesea huliți, călcați de mașini, loviți de sapă, băgați în sticle de ciobani, braconați pentru plăcerea colecționarilor de reptile sau zidiți de vii în tencuiala caselor, șerpii României au o reputație la fel de nemeritată pe cât sunt înșiși de variați și fascinanți pentru cei ce iubesc natura și biodiversitatea.
CITEȘTE ȘI. Ce s-a întâmplat cu cabana Voina din județul Argeș?!
Scriu acest articol pentru cei ce nu știu niciodată ce șarpe au văzut. Pentru cei care cred că orice șarpe din iarbă e viperă (chiar dacă uneori e un simplu furtun de cauciuc). Pentru cei ce cred ca în Snagov sunt specii mutante de la nuferii de pe lac. Pentru cei ce dau întâi cu sapa sau parul și abia apoi se uită la ce au omorât (de pomană).
CITEȘTE ȘI. Sute de mii de români vor fi nevoiți să facă acest lucru! E legat de vecinii lor!
Pentru cei ce cred că viperele, balaurii și ceilalți serpi se urcă pe piciorul vacii și îi sug laptele, stârpind-o și în sfârșit pentru cei ce vor să știe adevărul despre aceste ființe atât de neînțelese. Avem zece specii de serpi in Romania, mari și late, pe care mă ofer să vi le prezint în continuare mai jos.
CITEȘTE ȘI. Supermarketul care oferă clienților câte un litru de ulei proaspăt, GRATIS
Șarpele lui Esculap (numit si sarpele păsăresc) este o specie arboricolă, de talie mare, specializat în vânarea păsărilor, consumând și oule acestora dar și șopârle și mamifere mici (rozatoare, lilieci etc). Coada este alungită și subțire, făcându-l ușor de distins de alte specii de șerpi de culoare închisă, cu care poate fi confundat.
CITEȘTE ȘI. Cum poți recupera banii de la fiecare băutură cumpărată la PET cu logo-ul „Ambalaj cu Garanție”
Poate fi întâlnit în tot arcul carpatic, dar și în alte zone împădurite din vestul sau sudul țării, inclusiv în Dobrogea. Este o specie neveninoasă. Și el face tanatoza (pretindă ca e mort) pentru a scăpa de prădători.
Șarpele lui Esculap este un excelent cățărător, putând fi găsit ocazional și în arbori și arbuști, în căutare de pradă.
CITEȘTE ȘI. Cum rămân turiștii pe Transfăgărășan, fără mâini, după ce hrănesc urșii! Doamne ferește, de mai rău!
Vipera comună (Vipera berus)
Numită și vipera cu cruce, vipera de munte sau vipera neagră, vipera comună este o specie întâlnită preponderent în arcul carpatic, dar și în alte zone joase din nordul țării sau Ardeal. Nu este prezentă în Dobrogea (singura specie care nu este prezentă în Dobrogea).
CITEȘTE ȘI. Dispar ouăle din toate supermarketurile! Cât este prețul la ouă înainte de Paște!
Vipera comună este o specie extrem de rezistentă la frig în comparație cu alți șerpi. Uneori poate fi văzută sorindu-se si la finalul sezonului rece, chiar pe zăpadă. Este o altă specie întâlnită pe aproape tot continentul european (doar șarpele de casă este mai răspândit decât vipera comună), mai putin în sudul extrem și în sud-vestul continentului, unde găsim alte specii de vipere.
CITEȘTE ȘI. Alocații de 700 lei pentru cei sub această vârstă! Suma va intra în cont la începutul lunii Mai
Mușcătura sa poate fi periculoasă pentru om, de aceea în cazul în care sunteți mușcați mergeți de urgența la primul spital, chiar dacă simptomele nu sunt prezente de la început. Continuarea o găsiți AICI.
Urmărește știrile Ziarului din Muscel și pe pagina de Facebook, pe grupul Cititorii Ziarului din Muscel, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.