Avertismentul specialiștilor legat de ratele românilor. Cei de la Protecția Consumatorului au propus implementarea unui sistem de rate descrescătoare. Mai exact ca sumele să scadă de la lună la lună. Însă măsura ar putea fi aplicată doar în cazul anumitor credite.
Pentru orice credit luat de la bancă, oamenii au posibilitatea de a alege între rambursarea prin rate egale sau descrescătoare.
Avertismentul specialiştilor legat de ratele românilor
“Scadențarul cu principal egal, adică în fiecare lună rambursez o parte egală din creditul împrumutat versus un scadențar curate egale. Unde la început se plătește foarte puțin principal. Foarte multă dobândă și pe la jumătatea creditului se egalizează proporția între cele două”, a spus Irina Chiţu, analist financiar.
De exemplu, la un credit de 250.000 lei, luat pentru 30 de ani, în cazul ratelor egale, acestea ajung la 2.049 lei pe lună. Dacă este să vorbim despre ratele descrescătoare, prima rată ajunge la 2.613 lei. Adică vedem o diferență de aproximativ 500 lei.
În schimb, pentru un astfel de credit pentru dobândă se achită cu aproximativ 140.000 lei mai puțin.
După ce ANPC a comunicat că 11 bănci din România vor fi amendate, recomandarea instituției a fost trecerea la ratele descrescătoare. Totuși, în acest caz există un risc, și anume neîncadrarea consumatorului la credit.
“Dezavantajul este că prima rată, fiind mai mare, trebuie să se încadreze cu venitul la acel grad de îndatorare maxim de 40% pe care îl avem la lei. Sau 20% la valută, deci practic trebuie să ai un venit mai mare să te încadrezi la același credit”, a mai spus Irina Chiţu, analist financiar la Antena 3 CNN.
Recomandarea specialiștilor însă, se referă la transparența băncilor. Acestea ar trebui să prezinte ambele situații consumatorului
“Atunci când te duci ba la bancă să ții un credit, trebuie să mergi pe ambele scenarii să vezi care este mai avantajos pentru tine.
Modul în care băncile acordă credite în momentul de față este prevăzut foarte clar de legislație. Nu depășesc legislația respectivă. Iar aceste amenzi ale ANPC-ului nu vor face altceva decât să ducă la procese între băncile vizate și organul statului”, a spus Adrian Negrescu, analist financiar la Antena 3 CNN.
Conform unui comunicat dat de ANPC, 11 bănci din România vor primi amenzi în valoare de 550.000 lei.