-0.9 C
Campulung Muscel
vineri, 22 noiembrie, 2024

“Azi e Dragobetele, se sărută fetele”

Alte Știri

Pe parcursul săptămânii 22-26 februarie 20221, în cadrul unui proiect de parteneriat național Dragobetele, sărbătoarea iubirii la româniinițiat și coordonat de profesorul Mihaela Cîrstea, conducătorul cercului de Cultură și civilizație românească din Palatul Copiilor din Pitești, s-au realizat diferite activități cu colegi profesori din țară și colectivele de elevi îndrumate de către aceștia.

Parteneri din diferite zone ale țării, dnele profesor Angela Bițan și Carmen Ungureanu de la Școala Gimnazială „O. D. Iorgulescu” Câmpulung, prof. Aurelia Neamțu și prof. înv. primar Muller Alina Ștefania de la Școala Gimnazială ”Take Ionescu” Vâlcea, prof. înv. primar Bratosin Alina și Bloju Mariana de la Școala Gimnazială Nr.40 București, prof. înv. primar Liliana Gabriela Onuț de la Școala Gimnazială Nr.3 Suceava, prof. înv. primar Claudia Cârstocea de la Școala Gimnazială Nr.38 „Dimitrie Cantemir” Constanța, prof. Iulia Mandasescu de la Școala Gimnazială Specială pentru Surzi, nr.1, București, prof. Boncea Mirela de la Liceul Tehnologic „Ion Podaru” Ovidiu, Constanța și prof. Maria Magdalena Anghel, Casa Corpului Didactic Argeș au realizat împreună cu elevii activități dedicate zilei naționale de Dragobete, sărbătoarea iubirii la românii de pretutindeni.

Se simte nevoia, în învățământul primar, gimnazial și liceal de a prilejui elevilor un contact mai apropiat cu problemele pe care le pune învățarea sau exprimarea corectă în limba română, precum și cunoașterea unor momente importante ale istoriei culturii românești și a tradițiilor specifice printr-o altă abordare decât la orele de curs.

Instrumentul esențial în educația copiilor este reprezentat de folosirea corectă a limbii materne, a limbii române. Încercăm să punem bazele viitorilor intelectuali apți de a se exprima și de a scrie corect gramatical și ortoepic.

Astfel, putem vorbi de o prezentare interesantă și benefică a ceea ce înseamnă legătura între valorile tradiționale, specifice literaturii populare și literaturii culte, toate acestea făcându-se în funcție de vârsta fiecărei grupe participante.

Conform vechii zicale, “Azi e Dragobetele, se sărută fetele”, în fiecare an pe 24 februarie românii de pretutindeni sărbătoresc ziua iubirii – Dragobetele.

În mitologia românească, Dragobete era zeul tinereții, al veseliei, dar și al iubirii. Această sărbătoare este puternic înrădăcinată în cultura română. Dragobetele este un personaj transmis din generație în generație de la vechii daci, transformat mai apoi într-un protector al tinerilor și patron al iubirii.

“Având în vedere că lumea actuală este preocupată de cultura „google„ , încercăm prin astfel de activități să contrabalansăm această deprindere. Dorim să-i facem pe elevi să cunoască și să iubească adevăratele valori ale poporului român, datinile, tradițiile, portul popular, obiceiurile, dorindu-și să le transmit generațiilor următoare.

Așadar, împreună cu elevii inimoși și îndemânatici din clasele fiecărei doamne profesor au fost realizate dezbateri pe tema iubirii fiind create prezentări PPT, colaje, poezii, caligrame, materiale diverse de artă plastică, fotografii de la activități în Photogrid sau filmulețe cu ajutorul aplicaței Quik despre tradiția românească străveche de Dragobete care ar fi bine să fie cunoscută în cât mai multe colective de elevi din țară pentru a ne putea strădui să o transmitem.

Consider ca inițiator și coordonator că, activitatea a avut impactul scontat, elevii au fost foarte încântaţi de informaţiile pe care le-au aflat, bucurându-se şi de produsele pe care le-au realizat mânuţele lor iscusite şi minţile luminate. Şi la nivelul comunităţilor din care provin, reacţiile au fost numeroase, pozitive, mai ales că părinţii elevilor au fost cei care au susținut și lăudat activităţile, bucurându-se de inițiativă, propunând desfăşurarea multor altora care să ajute la dezvoltarea echilibrului emoţional, a unei comunicări eficiente, benefice și constructive”, transmite profesorul Mihaela Cîrstea.

Ultimele Știri

ULTIMĂ ORĂ. Incendiu devastator în Stâlpeni. Ard trei case!

ULTIMĂ ORĂ. Incendiu devastator în Stâlpeni. Ard trei case! În urmă cu puțin timp a fost anunțat la 112...

Alte știri din aceeași categorie