0.2 C
Campulung Muscel
vineri, 22 noiembrie, 2024

Biserica Vişoi, Hramuri „Sfântul Gheorghe şi Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”

Alte Știri

Biserica Vişoi, Hramuri „Sfântul Gheorghe şi Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”

Situată în partea nord-vestică a municipiului, pe o terasă din stânga Râului Târgului, a fost zidită în 1774 de emigranţi din Ardeal.

În formă de cruce, biserica are două turle şi se află în mijlocul cimitirului. Altarul, semi­circular în interior şi pentagonal la exterior, are bolta arcuită în aşa fel încât spre tâmplă devine semicilindrică. Pe axa bisericii se află o fereastră mare, iar la proscomidie, una mică. Catapeteasma de zid se remarcă printr-o ornamentaţie rafinată şi prezintă trei registre cu icoane.

Naosul, lărgit prin cele două abside laterale, cu bolţi sferice, are turla deschisă, circulară în interior şi poligonală la exterior, cu 8 ferestre. Absidele semicirculare în interior şi poligonale la exterior prezintă fiecare câte o fereastră, care, ca toate ferestrele bisericii, se remarcă prin ancadramente frumoase din piatră de Albeşti, sculptată cu gust. Între naos şi pronaos se interpune o arcadă, susţinută de stâlpi laterali. Pronaosul este compartimentat în două, de către o arcadă asemănătoare cu cea amintită mai înainte.

Prima parte, de formă pătrată, are bolta sferică, iar pe latura sudică se află o fereastră, în timp ce în partea opusă se găseşte uşa de acces spre turla-clopotniţă (scara este adăpostită de o absidiolă), pătrată, cu câte o fereastră pe fiecare latură. Cealaltă parte a pronaosului, asemănătoare cu precedenta, prezintă câte o fereastră pe fiecare din laturile exterioare.

Pridvorul, adăugat ulterior este mai îngust şi mai puţin înalt decât restul edificiului, cu intrarea pe latura vestică, uşile fiind flancate de câte o fereastră mică pătrată, în timp ce pe laturile sudică şi nordică se găseşte pisania din piatră, cu litere chirilice, ce prezintă un frumos chenar şi care glăsuieşte că „… a fost zidită de Gheorghe ierodiaconul, cu soţia sa Ilinca şi cu fiii lor Iorgu, Constantin, Ion şi Gheorghe, dând locul bisericii popa Nicolae ot târg …în timpul domnitorului Ion Alexandru Ipsilanti, mitropolit fiind chir Grigore, August 20, leat 1774″.

În catagrafia din 1810 sunt trecuţi preoţii: Ion sin Radu şi Oancea sin Băncilă. Urmează apoi preoţii Ioan Ţuluca şi apoi fiul său Bucur Ţuluca – cei care au mărit biserica în lungime, facându-i totodată încă o turlă şi respectiv absidiolă şi un nou pridvor, fiind pictată din nou (de către Petre Cazan), în stil realist (tablourile în ulei, iar decorurile în tempera). Apoi, biserica a fost slujită de preoţii Ioan Ioaneanu, Isaia Nicolescu (care a fost şi profesor la Liceul de Fete), Gheorghe Popescu, Ion Duţeanu,  Constantin Tarbă, Marian Frigură.

Ultimele Știri

ULTIMĂ ORĂ. Incendiu devastator în Stâlpeni. Ard trei case!

ULTIMĂ ORĂ. Incendiu devastator în Stâlpeni. Ard trei case! În urmă cu puțin timp a fost anunțat la 112...

Alte știri din aceeași categorie