Caz şocant la Curtea de Argeş: Un cal înjunghiat, lăsat să moară mâncat de viermi pentru că medicul veterinar concesionar refuză tratarea lui şi îi intimidează şi pe alţi veterinari ca să nu se implice, abuzând de poziţia de medic concesionar, răzbunându-se astfel pe proprietarul calului pentru că, în trecut, l-a reclamat pentru săvârşirea de ilegalităţi în cadrul acţiunilor sanitare-veterinare decontate de către stat.
În data de 31 august, un cal a fost găsit de către deţinătorul acestuia, înjunghiat pe ambele părţi ale capului, de la maxilar şi până la grumaz. Calul, având tăieturi adânci până la os, carnea atârnând şi muşchii secţionaţi, a trebuit să fie “tratat” de către proprietarii acestuia doar prin aplicarea unei soluţii, adică în limita competenţelor lor. Şi asta întrucât medicul veterinar responsabil cu activităţile sanitare-veterinare din Curtea de Argeş, dr Radu Niculae, la care deţinătorii animalului au apelat, a refuzat să ofere ajutor prin cabinetul său, se pare ca urmare a unei reclamaţii făcute de proprietar, precum că în cadrul acţiunilor sanitar-veterinare decontate de către stat, dr Radu Niculae a făcut înregistrări ilegale de bovine.
Mai mult, în acord cu informaţiile primite, farmacistul veterinar de la care proprietarii au achiziţionat produsul, a fost admonestat de către cabinetul veterinar al dr. Radu Niculae pentru că a ajutat proprietarii calului!
Acest caz de cruzime ne-a fost sesizat doar de câteva zile şi de atunci încercăm să găsim o soluţie pentru tratarea animalului însă veterinarii contactaţi au refuzat implicarea invocând probleme ce s-ar genera ulterior cu dr Radu Niculae pentru că acţionează pe teritoriul “lui”. În demersurile noastre am apelat inclusiv la Colegiul Medicilor Veterinari Argeş precum şi la medicul veterinar zonal, reprezentantul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Argeş. Fără rezultat!
Singurul medic veterinar care a răspuns solicitării de a vedea animalul rănit a fost Dr Ion Gheorghe, care s-a deplasat în acest scop de la Piteşti. Însă efortul şi tratamentul recomandat devin inutile în lipsa unui veterinar din zonă care să-l administreze.
În conformitate cu legea 205/2005 privind protecţia animalelor modificată şi republicată în 2014, “maltratarea şi schingiuirea animalelor” reprezintă infracţiuni sancţionabile cu închisoare de până la 1 an. Pentru identificarea şi pedepsirea făptaşului, FNPA a înaintat Poliţiei o plângere penală, iar pentru comportamentul nedeontologic al veterinarului din Curtea de Argeş care a refuzat să trateze animalul şi pentru comportamentul lipsit de etică de a “sancţiona” acei veterinari care ar acorda ajutor medical acestui animal aflat în jurisdicţia “lui”, vom face o plângere la Colegiul Medicilor Veterinari din România, pentru cercetarea acestui caz incredibil.
Doar că această acţiune nu salvează animalul! Acesta rămâne ţintuit într-o suferinţă atroce până va fi mâncat de viu de viermi.