Călugărul din Argeș, sărbătorit cu fast la împlinirea vârstei de 100 ani.
Monahii, monahille și clericii din cuprinsul Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, împreună cu un număr foarte mare de credincioși, au avut ocazia de a fi martori la un eveniment aniversar deosebit.
Și anume: împlinirea de către părintele Clement Haralamb, slujitor și viețuitor în cadrul Mănăstirii Curtea de Argeș, a Unui Veac de viețuire. Dar și de lucrare în frumusețea lumii create de Dumnezeu.
Astfel, în vechea Catedrală Arhiepiscopală din municipiul Curtea de Argeș a fost săvârșit un Te Deum în semn de mulțumire. Și anume pentru purtarea de grijă a lui Dumnezeu care a revărsat harul Său asupra unor slujitori vrednici precum părintele Clement Haralamb.
Într-un cadru solemn deosebit, Părintele Arhimandrit Clement Haralamb, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale, în calitate de delegat al Preafericitului Părinte Daniel, a dat citire gramatei patriarhale prin care Preafericirea Sa a hotărât să ofere ,,Crucea Patriarhală” vrednicului slujitor din Cetatea Basarabilor.
Atent ca întotdeauna la lucrarea sfințiților slujitori din cuprinsul Eparhiei Argeșului și Muscelului, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic Argeșeanul, a dorit să-și arate aprecierea în mod văzut.
Cel puțin pentru lucrarea misionară și pastorală deosebită a părintelui arhimandrit Clement Haralamb.
Acordându-i la aniversarea Unui Veac de viețuire și slujire, cea mai înaltă distincție a Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului pentru clerici: Crucea Basarabă.
În cuvântul rostit, Chiriarhul a mulțumit Bunului Dumnezeu pentru că a binecuvântat Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului cu un așa părinte duhovnicesc.
Unul râvnitor în rugăciune și evlavios întru slujire. Pentru aceste calități, dar și pentru altele, Ierarhul Argeșean i-a rânduit ascultarea de mare eclesiarh al Mănăstirii Curtea de Argeș. Misiune pe care a îndeplinit-o foarte mulți ani.
Cu ocazia acestui fericit eveniment, părintele Andrei Michai, consilier administrativ-bisericesc, a dat citire unui referat.
În care a prezentat bogata activitate desfășurată de părintele Clement Haralamb în cei șaptezeci de ani petrecuți pe meleagurile argeșene.
Părintele Clement se remarcă ca un bun povăţuitor către Hristos al multor suflete rătăcite. Fiind apreciat de mulți credincioși și clerici din Argeș.
Dar și din alte zone ale țării, tineri de toate vârstele, așa cum adesea îi numește Părintele Patriarh Daniel, pe credincioși.
Vreme de mai bine de 67 de ani, părintele Clement Haralam a stat de veghe la racla care păstrează Moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia, îndeplinindu-și ascultarea monahală.
Blândul şi smeritul duhovnic, arhimandritul Clement Haralam, s-a născut în localitatea Lunca din județul Botoșani, la data de 4 aprilie 1923.
Într-o familie de buni creștini, cu frica lui Dumnezeu, ca al doilea prunc al familiei, din cei 7 dăruiți de Domnul Dumnezeu.
A intrat de tânăr ca frate în obștea mănăstirii Cozancea, în anul 1947. Unde stareț la acea vreme era vestitul duhovnic Paisie Olaru. Față de care călugărul a avut o permanentă admirație duhovnicească.
Păstrând cu sfințenie sfaturile primite în dar, și pe care le-a dăruit mai departe fiilor duhovnicești, în scaunul de spovedanie.
În anul 1948 este tuns în monahism. Iar în anii următori hirotonit diacon și preot. Anul 1953, îl găsește viețuitor la Mănăstirea Cetățuia.
După ce mai înainte refuzase invitația părintelui exarh și mare eclesiarh Teoctist Arăpașu, viitorul Patriarh al României, de a lucra la registratura Mitropoliei Moldovei, întrucât avea un scris frumos și îngrijit.
În anul 1953, vizitează pentru prima dată Mănăstirea Curtea de Argeș. Slujind împreună cu Arhiereul Pavel Șerpe, trezind în inima tânărului monah dorința de a veni la Argeș.
Astfel, că la solicitarea Arhiereului Pavel Șerpe, vine la Mănăstirea Curtea de Argeș în anul 1956. Și iată că astăzi se află prezent în aceeași Catedrală unde a poposit pentru prima dată, acum mai bine de 70 de ani.
Numai în ultimii ani, din pricina unor suferințe trupești, nu a mai fost prezent fizic lângă Sfânta Filofteia.
Dar de fiecare când poposește la Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală, uimește pe toată lumea. Culmea cu vitalitatea și statornicia Preacuvioșiei Sale pentru slujbă și rugăciune.
Părintele arhimandrit Clement Haralamb ne este tuturor, pildă vie de slujitor hăruit de Dumnezeu. Și de viețuitor în lume, care și la împlinirea Centenarului, nu se lasă biruit de grijile și greutățile vieții.
La ceas aniversar, la o vârstă cât aproape a României Mari – Dodoloață, toți: cler și popor, îi spunem în semn de aleasă prețuire și dragoste, un sincer:
La mulți ani! Să ne trăiți Părinte că ne trebuiți!, se arată pe pagina de socializare a AAM.