CÂMPULUNG. Tinerii școliți să spună Nu, nu, nu, la droguri. O inițiativă a ministrei Justiției, Alina Gorghiu. Din păcate nu a putut ajunge la întâlnirea care s-a organizat la restaurantul Janet din orașul de la poalele Mateiașului. Amfitrionul evenimentului a fost Norris Măgeanu, președintele Federației Române de Automobilism Sportiv.
Prezenți în fața a zeci de tineri au mai fost secretarul de stat în ministerul Justiției, Mihai Pașca. De asemenea a vorbit tinerilor, Radu Perianu, prefectul județului Argeș. Bogdan Gheorghe, medic de profesie, reprezentantul Agenției Naționale Antidrog. Șeful Serviciului Antidrog din Brigada de Crimă Organizată și Adriana Ciucă din Inspectoratul Județean de Poliție Argeș.
A mai fost prezent Cristinel Crețu, inspector școlar general adjunct. A fost o întâlnire interactivă. Invitații au vorbit despre ce înseamnă consumul drogurilor și riscuri, iar elevii au avut întrebări pentru aceștia.
CÂMPULUNG. Tinerii școliți să spună Nu, nu, nu, la droguri
“Doresc să avem o discuție liberă în care să oferim răspunsuri în care să ne dați și voi răspunsuri în care să aflăm cum putem să eliminăm mirajul ăsta al consumului de droguri. Sunteți la o vârstă extrem de frumoasă, dar și supusă multor informații care vă pot influența informații pozitive sau informații negative. Mai există o tentație care este extrem de falsă și anume îl vezi pe un băiat sau o fată de vârsta ta. Care are mașini. Care se distrează foarte bine prin diverse locuri costisitoare și toți banii ăștia ei i-ar produce din vânzarea de așa ceva.
Dar să știți că viața asta foarte frumoasă, este foarte scurtă. De ce? Pentru că sunt aici reprezentanți ai legii care vă vor spune că ei nu dorm niciodată, că ei întotdeauna au grijă ca astfel de persoane să sfârșească acolo unde locul, și anume la închisoare.
Vă pot spune că am organizat o întâlnire cu colegi de-ai voștri din Pitești, de la câteva licee. De la Colibași au fost aduși 4 deținuți. Toți și dealeri care au spus cum și-au nenorocit viața pur și simplu, din cauza faptului că au fost implicați în treaba asta. Unul era și consumator și vânzător, unul era cărăuși.
În România ajung droguri sintetice, suntem o țară săracă
Da, altul era tot așa și consumator și vânzător efectiv și-a nenorocit viața. Noi ca țară, suntem o țară relativ săracă știm toți, dar nu suntem pricopsiți. Nu putem da bani foarte mulți pe ceva, motiv pentru care drogurile care se găsesc pe piața noastră sunt sintetice, sunt făcute chimic ca să iasă cât mai ieftine. Da, să poată să fie vândute și la ăștia care au putere de cumpărare mai mică decât alții din alte țări. Asta chimice te prăjesc de tot prin interior. Nu în timp nu-ți ia ani mulți. Întâi te fac s-o iei cu capul la propriu, după care îți prăjesc toate organele interioare, asta este o chestiune spusă de medici, nu de mine”, le-a vorbit prefectul Radu Perianu, elevilor.
“Și domnul prefect a vorbit mai devreme. Cred că fiecare dintre voi s-a convins despre droguri. I s-a spus despre ce se poate întâmpla în familiile voastre. În primul rând trebuie să fiți ascultați și să primiți niște răspunsuri pentru că sunt convins că aveți și o serie de nelămuriri și o serie de necunoscute.
Sunt aici, oameni de la Poliție. Sunt oameni aici de la Agenția Națională Antidrog. Un sfert din cei care sunt în închisorile din România sunt din cauza drogurilor”, a declarat secretarul de stat, Mihai Pașca.
“Știți ce este acest fenomen al drogurilor? Și aici vreau să mă ajutați și voi considerați că sunt un motiv de încurajare. Dar aș vrea să mi se răspundă la această întrebare, pentru că am venit să vorbim despre acest lucru. Lucrez la Agenția Națională Antidrog din anul 2005. Sunt medic de profesie, ceea ce înseamnă că am desfășurat foarte, foarte multe activități de prevenire, dar și de asistență a persoanelor consumatoare de droguri.
Un sfert din cei care sunt în închisorile din România sunt din cauza drogurilor
Drogurile reprezintă în mare parte consum excesiv de diferite combinații de ierburi, și în țara noastră de diferite combinații de chimicale care mereu se schimbă pe an”, a spus Bogdan Gheorghe, medic de profesie, reprezentantul Agenției Naționale Antidrog.
Adriana Ciucă, polițista din Inspectoratul Județean de Poliție Argeș le-a comparat drogurilor elevilor cu o iubită sau un iubit ideal care te cucerește, te domină după care te distruge definitiv.