Câmpulungenii, terorizați de o sirenă misterioasă. Astăzi de exemplu, s-a auzit de 3 ori la rând în cartierul Vișoi al orașului de la poalele Mateiașului. Cititorii ne-au semnalat la redacție acest aspect. Terorizați, mai ales de ultimele evenimente catastrofale din Turcia.
Nu ar fi pentru prima dată când se aude această sirenă. Locuitorii din acest cartier au fost terorizați de o alarmă cu sinteză vocală care îi îndemna să iasă din case fără să se panicheze.
Câmpulungenii, terorizați de o sirenă misterioasă
Autorităţile spun că alarma nu le aparţine, drept urmare nu a fost declanşată nici de ISU, nici de Primăria Câmpulung.
Miercuri, autorităţile nu-şi asumau declanşarea alarmei care a băgat sute de câmpulungeni în sperieţi. Atât oficialii ISU Argeș, cât şi reprezentanţii Primăriei Câmpulung spun că ar exista posibilitatea ca alarma să aparţină unei clădiri private din zonă şi s-a declanşat întâmplător.
Alarma a durat câteva minute, ne-au transmis cititorii.
CITEȘTE ȘI. Sirenele Câmpulungului, dar știți câte dintre ele funcționează!?…..
Specialist: „Nu e interzis să instalezi o astfel de alarmă”
De cealaltă parte, specialiştii în securitate afirmă că, din punct de vedere strict teoretic, orice firmă privată are dreptul să-şi instaleze orice fel de alarmă, câtă vreme ea nu îi deranjează pe cei din jur.
„N-am auzit ca vreo firmă de sisteme de alarmă să instaleze aşa ceva. E permis, dacă beneficiarul doreşte. Spre exemplu, dacă deţine o clădire de birouri mare şi vrea să scoată oamenii în ordine din clădire.
În acelaşi timp, orice sistem tehnic poate da şi alarme false, e şi aceasta o variantă. Dar nu este interzis să se folosească aşa ceva, nu scrie niciunde aşa ceva. Nu am auzit să se instaleze aşa ceva. Să nu fie joaca unora”, transmite un specialist în acest domeniu.
Psiholog: „Populaţia României nu e instruită”
Şi psihologul Mihai Copăceanu spune că populaţia nu ştie cum să acţioneze în caz de dezastru şi că exerciţiile prin care autorităţile vor să îi instruiască pe cetăţeni sunt de bun augur.
„Dacă ar fi instruiţi, cetăţenii ar şti să facă diferenţa între sirene şi o alarmă care provine de la o clădire privată. Tocmai din acest motiv, e necesară instruirea.
Nu s-ar panica populaţia, ar şti unde să se adăpostească. Din păcate sau din fericire, nu avem un exerciţiu al dezastrelor cu impact. La noi totul pare o glumă, dacă se fac exerciţii, ele nu se iau în serios şi marea majoritate sunt anunţate din timp. Este o lipsă de seriozitate din partea cetăţenilor din acest punct de vedere”, a conchis psihologul.