Când va avea loc resfințirea Bisericii Sfântul Nicolae din centrul Câmpulungului.
Preoţii Ion Cojocaru şi Robert Maria au susţinut, în această seară, conferinţa care marchează finalul proiectului „Restaurare, consolidare şi punere în valoare a Bisericii „Sfântul Nicolae – Popa Savu, Câmpulung Muscel, Judeţul Argeş”, finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020.
Aceștia au declarat că ar fi trebuit ca monumentul istoric să fie resfințit atunci când este hramul bisericii, adică în data de 6 decembrie. Dar cum vremea va fi nepotrivnică și vor participa foarte mulți oameni, data va fi alta. Anul viitor când vremea se va mai încălzi. Preoții doresc să amplaseze și o scenă în fața bisericii, să fie totul făcut ca la carte.
Este un mare eveniment pentru Câmpulung, mai ales că este una dintre cele mai vechi biserici ale orașului cu o arhitectură unică în județul Argeș. Lucrările de reabilitare au durat 5 ani. Valoarea proiectului a fost de aproape 5 milioane de lei.
Când va avea loc resfințirea Bisericii Sfântul Nicolae din centrul Câmpulungului
Obiectivul general al proiectului vizează creșterea numărului de vizitatori cu 15% la 1 an de la sfârșitul perioadei de implementare a proiectului. Asta ca urmare a realizării proiectului și a derulării activităților de marketing și promovare turistică;
Creșterea gradului de expunere a Bisericii Sf. Nicolae Popa-Savu (LMI AG-II-m-B-13560) prin digitizarea acestuia și crearea unei pagini web dedicată promovării obiectivului de patrimoniu.
Biserica „Sf. Nicolae”, „Buna Vestire” – Popa Savu este amplasată în municipiul Câmpulung, județul Argeș, pe strada Negru Vodă, nr. 154, clasată ca monument de importanță locală conform Cod LMI 2015 AG-ll-m-B-13560.
Când va avea loc resfințirea Bisericii Sfântul Nicolae din centrul Câmpulungului
Nu există date precise cu privire la construcțiile anterioare, mai ales că acestea (presupuse a fi existat), cât și actuala, nu au fost legate de numele vreunui domnitor, demnitar sau boier, ci de “mahalagii”, fiind aceia care au și construit biserica.
După unele afirmații (neatestate d.p.d.v. arheologic), se crede că actuala construcție ar fi a 3-a pe locul acesta. Pisania, situată la nord de intrare, pe fațada vest consemnează că prima biserică a fost ridicată pe la 1450 de un preot Savu. Iar în 1779 a fost reparată și mărită, ca în 1860 să fie rezidită din temelii.
Ctitorul inițial (prezumtiv) nu este cunoscut. O piatra de mormânt din 1673, sugerează existența în secolul al XVII-lea. Când s-a făcut catagrafia din 1840, preotul Ion Spiroiu arată că s-a reînnoit în 1747. Iar pe un Minei al lunii octombrie (tipărit în Râmnic în 1776) apare o însemnare din secolul al XVIII-lea (“jupanului Manole și Popa Constantin cel Bătrân, feciorul popii Savu protopop de la hramurile Bunei Vestiri și al ierarhului Nicolae”).
Se presupune deci, numele de Popa Savu vine de la un preot care a păstorit aici la sfârșitul secolului al XVII-lea și începutul secolului al XVIII-lea. El este pomenit și într-o scrisoare către brașoveni a lui Constantin Brâncoveanu, la 1708, în care se arată că a fost prădat de niște scheieni. Între anii 1860-1861, biserica a fost refăcută din temelie. Ctitori sunt trecuți în pisania din dreapta intrării, printre ei aflându-se: părintele arhimandrit Dionisie Aninoseanu, N. Gheoghiu, C.l. Mafaoanu, etc.