13.6 C
Campulung Muscel
joi, 4 iulie, 2024

Care a fost prima capitală a Țării Românești? De ce orașul a rămas la coada istoriei și e hate

Alte Știri

Care a fost prima capitală a Țării Românești? De ce orașul a rămas la coada istoriei și e hate. Prima Capitală a fost stabilită la Câmpulung. Mai apoi, Capitala s-a mutat la Curtea de Argeș. Acolo s-au născut domnitorii cei mai renumiţi din istoria medievală a Ţării Româneşti, ca Neagoe Basarab, Vlaicu Vodă și Mircea cel Bătrân. În 1465, Radu cel Frumos, fratele și urmașul lui Vlad Țepeș, a desemnat Bucureștiul drept Capitala Țării Românești.

CITEȘTE ȘI. Aromaterapie de la teii seculari. Aceștia înconjoară Bulevardul Pardon din Câmpulung Muscel

Bucureștiul este acum cel mai mare și cel mai dezvoltat oraș al țării, însă lucrurile nu au stat așa dintotdeauna. Prima capitală a României este considerată cea a Țării Românești care, potrivit datelor istorice, a fost stabilită la Câmpulung.

CITEȘTE ȘI. Câmpulung, oraș de munte: Urăsc orașul astă, dar habar nu am istoria lui, cea care l-a poziționat în fruntea țării

Nu există documente sigure care să ateste cu exactitate când a fost întemeiat orașul. Cert este faptul că acesta a evoluat de la sat, la târg pentru ca, la începutul secolului XIV, să devină oraș. Unii istorici spun că orașul Câmpulung a fost înființat de cavalerii teutoni în prima jumătate a secolului XIII, în timp ce alții, bazându-se pe tradiție și pe mitologie, susțin ideea că acesta s-a înființat spre sfârșitul secolului XIII. Începând cu anul 1330, după victoria repurtată la Posada împotriva trupelor regelui Ungariei, Carol Robert, își stabilește reședința de scaun la Câmpulung Basarab I, primul domnitor al statului independent Țara Românească.

Care a fost prima capitală a Țării Românești? De ce orașul a rămas la coada istoriei și e hate

CITEȘTE ȘI. Soluția pe care o faci în casă, în 5 minute. Dispar melcii din grădină peste noapte

Câmpulung devine, astfel, timp de aproape patru decenii, centrul politic și administrativ al statului. Capitala se mută la Curtea de Argeș. Încă din anul 1200, la Curtea de Argeș exista o mică reşedinţă voievodală şi o biserică, conform datelor istorice. Începând cu 1365, voievodul Vladislav I a aici bătut primele monede româneşti, ducaţii de argint şi banul. În consecință, a luat ființă prima monetărie a Ţării Româneşti. În 1369, domnitorul Vladislav I Vlaicu, cunoscut și sub numele de Vlaicu Vodă, urmașul la tron al lui Nicolae Alexandru (fiul lui Basarab I), avea să mute capitala la Curtea de Argeș. Acest oraș avea să fie capitala Ţării Româneşti până la începutul secolului XV.

CITEȘTE ȘI. Hai pe canalul nostru de Whatsapp. Pași foarte simpli

De-alungul timpului, în Curtea de Argeș s-au născut mari domnitori ai Țării Românești precum Neagoe Basarab, Vlaicu Vodă și Mircea cel Bătrân. Chiar și după mutarea centrului politico-administrativ la Curtea de Argeș, Câmpulung a continuat să aibă calitatea de reședință domnească temporară. Era perioada în care domnitorul se deplasa în diferite localități și își stabilea reședințe temporare.

CITEȘTE ȘI. Mesaj vital pentru toți purtătorii costumelor populare românești cu specific muscelean

Când a fost fondat orașul medieval București

Conform istoricilor, orașul medieval București a fost fondat undeva prin secolele XIV-XV. Prima atestare documentară a orașului datează din 20 septembrie 1459, actul fiind emis de domnitorul Vlad Țepeș. Documentul, prin care se întărea o moșie unor boieri, a fost descoperit în jurul anului 1900. În acele vremuri, Bucureștiul era cunoscut și sub denumirea de Cetatea Dâmboviței. Poziția sa era una strategică, fiind situat pe drumul ce lega Târgșor de Giurgiu, în ultima așezare aflându-se o garnizoană otomană.

CITEȘTE ȘI. Dispare Revolut. Milioane de clienți sunt disperați! Anunț oficial

Câmpulung, oraș de munte: Îl urăsc toți, dar habar nu am istoria lui

Păcat că nu își cere drepturile. Este Fâșia Gaza a Argeșului, mai spun unii. Mai auzim că de peste 30 de ani fața municipiului Câmpulung Muscel a rămas aproape neschimbată. Câmpulungenii așteaptă, ca în majoritatea orașelor care își trăiesc agonia postcomunistă, să pice de undeva din cer o soluție salvatoare.

CITEȘTE ȘI. Minunea din Muscel care i-a entuziasmat pe internauți. O rândunică albă

Din păcate, din 4 în 4 ani nu pică, absolut nimic. Dacă toată lumea și-ar uni forțele și nu ar mai avea așteptări doar de la conducători, totul s-ar schimba. Dacă am avea spirit civic, nu și am mai transforma totul în ură și în revoltă, am trăi în alt oraș, unul WOW.

CITEȘTE ȘI. Celebrul covrig cu ou, salvat de la strămoși are în spate o rețetă unică și un festival de renume

Dar oare, câți dintre noi cei care ne-am născut și am crescut în acest oraș de munte știm că de numele municipiului Câmpulung din județul Argeș se leagă o seamă de personalități. Somități care fie s-au născut aici, fie și-au desăvârșit cariera în fostul județ Muscel. O arhitectură veche de sute de ani din inima urbei dă seama de aplecarea către frumos a multor familii înstărite, unele dintre ele boierești. Continuarea o găsiți AICI.

CITEȘTE ȘI. Încearcă și tu acasă acest truc simplu și economic. Marile lanțuri de hoteluri în folosesc și este uimitor

Urmărește știrile Ziarului din Muscel și pe pagina de Facebook, pe grupul Cititorii Ziarului din Muscel, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.

Ultimele Știri

Elevii de nota 10 ai Argeșului. Pe loc au poziționat județul în România

Elevii de nota 10 ai Argeșului. Pe loc au poziționat județul în România. Rezultatele Evaluării Naționale, publicate azi, au...

Alte știri din aceeași categorie