La invitația Justice Resource Center, în perioada 21-27 ianuarie 2018 o echipă din 8 elevi ai Colegiului Național Pedagogic ”Carol I”, sub îndrumarea de specialitate a avocatei Brîndușa Popescu, a participat la concursul International Moot Court organizat la Haga-Olanda.
Competiția, desfășurată din doi în doi ani la nivel international, între aceste perioade având loc diferite etape zonale, este organizată pentru a treia oară, prin Centrul de Resurse pentru Justiție (JRC), în parteneriat cu Primăria din Haga și oferă elevilor de liceu oportunitatea extraordinară de a se implica în educația civică împreună cu alți colegi de generație și lideri judiciari din întreaga lume.
Echipa României – Colegiul Național Pedagogic ”Carol I”, din care au făcut parte: Horia Bârloiu, Luiza Șofri Duțescu, Șerban Florescu , Vlad George Popescu, Maria Magdalena Enache, Teodora Pătrășcan, Olivian Stoica și Teodora Savu, însoțiți de profesorul Laura Căciulă, a răspuns cu brio tuturor provocărilor, fie că au fost în rundele în care erau de partea apărării sau cele în care erau acuzatori. Maria-Magdalena Enache a fost desemnată cel mai bun orator el echipei românești.
Universitatea din Leiden a găzduit multiplele runde dintre echipele din cele 14 țări, iar cele două echipe de finaliști (New York și Olanda) au desfășurat runda finală la Palatul Păcii. Echipa Haga a fost marea câștigătoare!
Cazul dezbătut în competiția International Moot Court a fost elaborat de avocații din Haga și din S.U.A., folosind regulile și legile Curții Penale Internaționale, iar judecătorii sunt membrii proeminenți ai Curții Penale Internaționale (ICC) și ai Tribunalului Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie (ICYT).
Avocatul Brândușa Popescu, care a însoţit grupul, a precizat: ”A fost greu. A fost intens! Am luptat cu mândrie și emoție alături de cei mai buni, simțindu-ne, și chiar fiind, egalii tuturor. Moot Court este cea mai prestigioasă competiție de procese simulate adresată elevilor de liceu. Competiția a avut un nivel extrem de ridicat, iar echipa noastră a reprezentat cu brio România. Sunt mândră de echipa noastră! Au reprezentat România niște copii minunați. Au fost pasionați, serioși, frumoși, veseli, prietenoși, generoși! Au fost remarcați și felicitați de gazde și de către judecători pentru elocvența și pasiunea cu care au pledat. Ne-au reprezentat pe noi, ca români, așa cum ne dorim să fim cunoscuți: inteligenți, generoși, spirituali, extraordinari! Alături de ei, viitorul nu mai pare atât de întunecat, pentru că, fără îndoială, cei ca ei vor conduce lumea de mâine.”
Pe de altă parte, profesorul Laura Căciulă, a subliniat ce înseamnă acest concurs pentru elevii musceleni: ”Participarea echipei de la CN Pedagogic “Carol I” la concursul International Moot Court de la Haga a însemnat în primul rând șansa de a simți pe viu vibrația unui asemenea eveniment. Cele 14 țări participante venite de pe 5 continente au avut 17 echipe (unele țări având două echipe) și au luptat cu pasiune și încrâncenare în fiecare rundă. Noi avem motive să ne mândrim de caroliști, pentru că la finalul fiecărei runde au fost felicitați pentru felul în care au pledat în acuzare și apărare. Comunicarea fluentă în limba engleză, limbajul academic, atitudinea și persuasiunea au fost dublate de imensa pasiune și dorința de a câștiga. Atât de bine au intrat în pielea personajului avocat/procuror încât mulți dintre jurați au afirmat că sunt uimiți de felul cum acești elevi fără studii în domeniu reușesc să pledeze la modul profesionist. Majoritatea au fost încurajați să urmeze cariera de avocat, și dacă se poate, la Universitatea Leiden din Haga. Și Dreptul unde poate fi mai… drept, dacă nu la Haga!? Cu siguranță această prezență la un asemenea concurs va atârna greu la CV-ul fiecăruia dintre ei.”