Muzeul Municipal Câmpulung face cunoscută luna aceasta, casca de infanterie, model Adrian 1916 care poate fi admirată la Mausoleul Eroilor de la Mateiaș!
Aceasta a fost realizată dintr-un aliaj de oțel îmbogățit cu crom şi nichel (pentru mărirea rezistenței) şi are o formă care acoperă în întregime capul luptătorului. Casca este împodobită cu însemnul Regatului României şi două litere F adosate provenind de la numele regelui Ferdinand I Întregitorul.
În iarna 1914-1915 medicii militari din ambele tabere constatau că majoritatea leziunilor suferite de soldații de pe front nu sunt cauzate de loviturile directe ale gloanțelor, cu excepția cazurilor din timpul scurtelor acțiuni ofensive, ci de schijele de artilerie și peste trei sferturi din leziuni erau situate în zona capului. Astfel, Ministerul de Război din Franța a decis să adopte o cască din oțel, pentru protecția trupelor. După mai multe încercări, colonelul francez Louis Auguste Adrian a realizat o cască, adoptată în scurt timp de întreaga armată franceză. Aceasta avea o formă clasică, fiind inspirată după modelul celor al pompierilor vremii, cu vizieră în partea din față, protecție pentru gât în spate şi o creastă de amortizare a şocurilor verticale în partea superioară. Frontal era fixată o emblemă metalică pentru a reprezenta fiecare armă în parte. La interior avea un sistem de suspensie şi o cureluşă de fixare sub bărbie. Până la sfârşitul războiului au fost produse mai mult de 20 de milioane de căşti militare „Adrian” pe care Franța le-a furnizat şi aliaților săi.