16.9 C
Campulung Muscel
luni, 16 septembrie, 2024

Castorul stârpit de oameni pentru blană și musk are o super casă pe culoarul Rucăr-Bran

Alte Știri

Castorul stârpit de oameni pentru blană și musk are o super casă pe culoarul Rucăr-Bran. Astăzi a fost inaugurată Casa Castorului care este un Centru de Informare situată pe DN 73 – Șoseaua E574, la numărul 124. Programul de vizitare este de marți până vineri de la ora 09.00, 12.00, 14.00, 18.00 și Sâmbăta, Duminica de la ora 10.00, 13.00, 14.00, 18.00. Luni este închis.

Biletul de intrare pentru adulți (+16) este de 10 lei, iar pentru copii de 5 lei.

Zilele porților deschise pentru comunitate

În perioada 17 – 21 iulie invităm comunitatea la zilele porților deschise ale Centrului de Vizitare „Casa Castorului”. Locuitorii comunelor care au acces gratuit în perioada Zilelor Porților deschise: sunt:

Dâmbovicioara –  Dâmbovicioara, Podu Dâmboviţei și Ciocanu

Dragoslavele – Dragoslavele, Valea Hotarului

Lerești – Voinești, Lerești, Pojorâta

Rucăr – Sătic, Rucăr

Stoenești – Stoenești, Lunca Gârtii, Slobozia, Piatra Bădeni, Valea Bădenilor, Cotenești

Valea Mare Pravăț – Valea Mare, Bilcești, Colnic, Fântânea, Gura Pravăț, Nămăești, Pietroasa, Șelari

Accesul la Centrul de vizitare „Casa Castorului” este gratuit în permanență pentru toți locuitorii din comuna Rucăr, în baza buletinului de identitate.

CITEȘTE ȘI. Argeșul are povești. Au apărut rechinii în spectaculosul baraj Râușor, din nordul județului

Casa Castorului a fost construită după cea din natură a acestor animale uimitoare care dețin adăposturi unice cu mai multe camere, una pentru dormit, alta pentru toaletă, alta pentru depozitarea mâncării, etc. Fie că ești copil curios sau adult dornic de cunoaștere, castorii au multe secrete fascinante de descoperit. Trebuie să recunoaștem că este un arhitect excelent al naturii. Specia a dispărut în totalitate din cauza defrișării naturii masive, a vânătorii pentru blană și mai ales că în glandele lor se găsea musk care a fost dat în industria parfumurilor, dar și din cauza unui cadru legislativ inadecvat.

CITEȘTE ȘI. Când se deschide adevărata Cetate a lui Vlad Țepeș din Argeșul de poveste. Turiștii o vor lua cu asalt, la cum e în prezent

@guvernatorul

#ziaruldinmuscel #ziaruldinmuscelro

♬ Action – Syafeea library

Ultimele mențiuni care atestă prezența castorului sunt din secolul XIX între anii 1880-1900. În România castorii au revenit printr-un proiect derulat de Institutul de Cercetare și Dezvoltare în Silvicultură – fostul ICAS Brașov, în perioada 1998 și 2003. Specialiștii au reintrodus cu eforturi mari 182 de exemplare de castor pe cursurile râurilor Olt, Mureș și Ialomița. Populația de castori a început să se restabilească, iar în 2010 aceștia ajunseseră până la cursul superior al Deltei Dunării.

CITEȘTE ȘI. Hai pe canalul nostru de Whatsapp. Pași foarte simpli

Fundația Conservation Carpathia continuă demersurile de reintroducere a speciei în sudul Munților Făgăraș, printr-un program LIFE, finanțat de Comisia Europenă. Prima familie de castori a fost reintrodusă în 2019, urmând ca până în 2025 să fie reintroduse 90 de exemplare.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ziarul din Muscel (@ziaruldinmuscel)

CITEȘTE ȘI. Chinezii caută terenuri. Ce fabrică vor să deschidă în nordul județului Argeș

Castorul este un animal rozător care trăiește atât în apă, cât și pe uscat. El este priceput în a construi baraje, canale și adăposturi. cei mai mulți castori din România pot fi găsiți astăzi pe râurile Olt, Mureș și Ialomița. La Rucăr, Casa Castorului construită de Fundația Conservation Carpathia cu un aport financiar de 70% are o structură de lemn. S-au folosit materiale locale și este sustenabilă. Aceasta imită perfect adăpostul unui castor din natură.

CITEȘTE ȘI. Ingredientul minune care te costă 2 lei și îți salvează mușcatele pe timpul zilelor caniculare

Materialele au fost din lemn de molid, nu a fost tratat cu soluții chimice a fost ignifugat cum cer cei de la ISU, pe alocuri au fost folosite vopsele ecologice. Pardoseala din Casa Castorului este din lut ars, adică o cărămidă naturală. Șița a fost montată de meșterii din Rucăr, fiind un produs local. Răcoarea din interiorul clădirii se reglează în funcție de temperaturile de afară nefiind nevoie de aer condiționat, asta înseamnă sustenabil, au spus organizatorii la inaugurarea Casei Castorului.

CITEȘTE ȘI. România de la Argeș. Cât e o noapte de cazare la pensiunea Monicăi Anghel din Muscel

Urmărește știrile Ziarului din Muscel și pe pagina de Facebook, pe grupul Cititorii Ziarului din Muscel, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.

Ultimele Știri

Locuitorii din Câmpulung Muscel trebuie să iasă în stradă dacă mai vor redeschiderea circulației rutiere pe celebrul Bulevard Pardon

Locuitorii din Câmpulung Muscel trebuie să iasă în stradă dacă mai vor redeschiderea circulației rutiere pe celebrul Bulevard Pardon. ...

Alte știri din aceeași categorie