Cât câștigă un prosumator și cu ce probleme se confruntă. România nu vrea mai multă energie verde.
Programele de tip Casa Verde sunt azi copleșite de solicitanți. Statul finanțează în proporție semnificativă, din bani europeni, sisteme de producere a energiei electrice sau a apei calde, soluții de anvelopare a locuințelor etc.
CITEȘTE ȘI. Când vor fi încărcate cardurile în 2024, cu prima tranșă de 250 de lei
De când criza energetică s-a accentuat, programele Ministerului Mediului, prin Agenția Fondului de Mediu (AFM), în special Casa Verde Fotovoltaice, au fost luate cu asalt: în câteva minute se epuizează locurile afișate online.
Una din problemele cu care se confruntă prosumatorii din orașele mari este legată de întreruperile provocate de sistemul de distribuție electrică.
Cât câștigă un prosumator și cu ce probleme se confruntă. România nu vrea mai multă energie verde
În perioada de vară, când cantitatea de energie produsă de panourile fotovoltaice este maximă, sistemul nemodernizat și neadaptat să transforme și să transporte cantitățile de energie primite, aruncă afară prosumatorul.
CITEȘTE ȘI. Românii care primesc bani de la stat în 2024. Se dau 400 de LEI
Dacă te uiți pe ecranul invertorului, vezi un cod numeric care semnalează că trimiterea de energie în sistemul național este întrerupt. La ora de vârf, când cantitatea livrată de prosumatori este maximă, sistemul de distribuție clachează.
Practic, transformatoarele sunt vechi, rețeaua de distribuție, releele sunt adesea de pe vremea lui Ceaușescu, deci nu fac față.
Transformatoarele sunt vechi, releele sunt adesea de pe vremea lui Ceaușescu
Transformatorul păcătos întrerupe automat invertoarele, pentru a se proteja. Concluzia este că, în loc să primească și să înmagazineze cantități importante de energie electrică verde trimisă de prosumatori, sistemul național te obligă să produci mai puțin.
Asta după ce te-a finanțat din bani europeni să-ți pui panouri fotovoltatice.
CITEȘTE ȘI. Se dau 1.500 de lei pentru acești angajați. Toată lumea trebuie să știe
În 2023, când numărul de prosumatori a crescut ca urmare a crizei din energie, fenomenul a fost mai accentuat ca oricând. Pentru prosumator, fenomenul înseamnă costuri mai mari, fiindcă va trebui să cumpere mai multă energie din sistemul național, iar cantitatea compensată va fi mai mică.
Totul poate fi urmărit inclusiv pe telefon, prin aplicația Solar.web.
Cine este entitatea care ar trebui să verifice situația și să impună modernizarea rețelelor?
ANRE adică Autoritatea Națională de Reglementare în Energie. Face ANRE ce trebuie? Nu face. Există opt operatori de distribuție pentru energie electrică, dar situația nu e roz pe niciuna din rețele.
Sunt prosumator din 2021 și mă simt pe cont propriu. La fel ca toți ceilalți, care fie își adaptează, cu costuri mari, propriul sistem de consum, cum ar fi un boiler sau alt consumator, fie se resemnează. Vorba unui hâtru: „Ia-ți mașină electrică și alimenteaz-o acasă!”.
Din discuțiile cu specialiștii, am conchis că între marile companii de distribuție și mediul politic există legături și interese comune: nici companiile, nici politicienii nu au interes ca votantul/consumatorul să aibă independență energetică.
Jocul costurilor, al compensațiilor este folosit în campaniile electorale, exemplul cel mai clar fiind Ungaria, unde scăderea prețurilor la energie după bunul plac politic este un instrument de succes în mâna lui Viktor Orban. Continuarea o găsiți AICI.