0.2 C
Campulung Muscel
vineri, 22 noiembrie, 2024

Cât costă întreținerea unui senior al României într-un cămin de Stat

Alte Știri

Cât costă întreținerea unui senior al României într-un cămin de Stat. Încă de la izbucnirea acestui scandal s-a tot vorbit despre problemele acute din sistem. Însă nimeni nu a abordat problema lipsei acute de locuri din căminele de bătrâni.

Sindicaliștii din asistență socială spun că în aceste momente costul pe cap de senior este de 10.000 de lei. O sumă pe care puțini români și-o pot permite.

Mai mult, problema crizei locurilor în căminele de bătrâni este accentuată de fenomenul acut al îmbătrânirii populației.

În aceste momente, azilele de stat și cele private acoperă doar 50% din necesar. Astfel, foarte mulți bătrâni măcinați de Alzheimer, demență și alte boli care necesită îngrijire medicală permanentă, ajung o adevărată povară pentru familiile lor.

Cât costă întreținerea unui senior al României într-un cămin de Stat

”Niciunul dintre aparținători nu s-a plâns de condițiile din azilurile private. Pentru că alternativa era să-și ia rudele acasă, lucru pe care nu și-l puteau permite. Fără normative emise de către guvernanți, patronii acestora au mers pe profit maxim și cheltuieli minime”, a declarat Sorin Cristian Stan, președintele Federației Columna.

Președintele Federației Columna, Sorin Cristian Stan, a subliniat că locurile la stat sunt foarte puține. Pentru că este o politică de grup infracțional, care spune statului să nu mai facă astfel de cămine și să externalizeze aceste servicii.

”De ce nu există cămine de copii? Pentru că aceștia nu au pensie și nici apartamente. În condițiile care sunt astăzi la căminele de stat, fără 10.000 de lei pe lună nu poți întreține un bătrân. Astfel, bătrânii dau la privați toată pensia sau dau casa, așa cum se întâmplă și în străinătate”, susțin sindicaliștii din sector.

Aceștia arată că nebunia cu azilele de bătrâni a plecat de la vecini, de la comunitatea care nu-i suportă. Nicio comunitate nu vrea ca pe strada ei să fie un azil de bătrâni cu dizabilități. Că ce să caute acolo, că dacă dau foc și le ia și lor foc casa. Scandalul a ieșit de la toți vecinii de pe stradă din Voluntari, care timp de doi ani și jumătate au reclamat de dimineață până seara.

Păi și ce facem? Îi punem în câmp? Ați văzut vreo reclamație de la vreun aparținător că nu a fost părintele îngrijit?  Nu. De ce? Pentru că nu mai au unde să-i ducă. Și, dacă se ceartă cu patronul ăla de acolo, nu-i mai primește. Pentru că e criză de locuri și la privat, tocmai de aceea este o afacere.

De ce nu există cămine de copii?

Dacă vrei să faci bani, faci un azil, dar cu un normativ de personal care nu are nicio legătură cu realitatea. Adică fără asistent medical, fără psiholog, care la stat există. La un azil de stat cu 30 de bătrâni sunt 5 asistenți medicali care lucrează în tură, psiholog, trei bucătari, dietetician și 12 infirmiere.

La privat nu, că ei vor să facă bani. Pentru azilele private nu există normative și nici până în acest moment nu s-au elaborat. Pentru că nu au avut timp ONG-urile să vină la consultări. În plus, mai există și foarte multe aziluri fantomă, neautorizate, care nu plătesc niciun fel de taxe”, a mai spus Sorin Cristian Stan.

Reprezentanții sindicatelor din sistemul de asistență socială susțin că au atras atenția în nenumărate rânduri că dacă se vor externaliza aceste servicii la privați, se va ajunge la nerespectarea regulilor și la exploatare.

Aceștia spun că soluția este ca statul să înceapă să construiască cât mai multe cămine. Dar și să realizeze proiecte în care să se implice și comunitățile locale.

”Fiecare primărie a unui oraș cu cel puțin 20.000 de locuitori ar trebui să facă cel puțin un azil cu 20 de locuri. Sunt convins că și comunitatea ar contribui financiar la astfel de proiecte, în cazul în care s-ar face o chetă publică.

Și ar trebui ca, prin legislație, să se permită și în căminele de stat folosirea măcar a pensiilor acestor bătrâni, tocmai pentru a le asigura condiții. Dacă nu se face nimic, fenomenul se va agrava. Pentru că, să nu uităm, urmează să îmbătrânească, care sunt foarte mulți și vor dezechilibra sistemul de asistență socială”, a conchis Sorin Cristian Stan, președintele Federației Columna.

Ultimele Știri

ULTIMĂ ORĂ. Incendiu devastator în Stâlpeni. Ard trei case!

ULTIMĂ ORĂ. Incendiu devastator în Stâlpeni. Ard trei case! În urmă cu puțin timp a fost anunțat la 112...

Alte știri din aceeași categorie