Cât costă o bonă în România în 2024? Statul vrea să acorde indemnizații bunicilor. Tot mai mulţi români apelează la serviciile unei bone pentru creşterea copiilor. Românii s-au adaptat, în ultimii ani, la cerinţele vieţii moderne. O caracteristică a acestui stil de viaţă este posibilitatea de a apela la serviciile unei bone, situaţie preluată, practic, din Occident.
De la celebrități, la oameni de rând care au nevoie de ajutor în creșterea copiilor, cu toții apelează cu încredere la bonele din Asia. O categorie de personal foarte apreciată în întreaga lume. România nu face excepție, atunci când vine vorba despre investițiile pentru îngrijirea celor mici. Familiile din toată țara fiind dispuse să plătească aproximativ 3000 de euro agențiilor de recrutare doar pentru aducerea bonelor din țări precum: Filipine, Nepal, Indonezia și Sri Lanka.
CITEȘTE ȘI. Dispare Bacalaureatul în România. Este prea inutil pentru foarte mulți elevi
Pe lângă costurile de aducere, angajatorii mai trebuie să plătească și salariul lunar al bonelor, de aproximativ 500-600 de euro. Și o dată cu acesta și impozitele aferente. În plus, pentru bonele aduse din Asia trebuie asigurată de asemenea cazarea și masa de către fiecare angajator.
Cât costă o bonă în România în 2024? Statul vrea să acorde indemnizații bunicilor
,,Clienții sunt cupluri cu vârste cuprinse între 30 și 50 ani, cu unul până la trei copii, oameni care sunt angajați în poziții medii sau deținători de afaceri, din toată țara. În ceea ce privește costurile aducerii bonelor din Asia acestea variază între 2500 și 3500 euro, iar pachetul de servicii se poate personaliza”, a declarat Yosef Gavriel Peisakh, general manager Work from Asia, una dintre cele mai mari agenții specializate în aducerea bonelor din Asia prin intermediul companiei sale Bona de Nota 10.
CITEȘTE ȘI. Angajări pe bandă rulantă pe mii de euro. ATENȚIE! Nu e nevoie de diplomă de BAC
Deşi există un număr redus de persoane angajate oficial ca bone, tot mai mulţi români au decis să apeleze la serviciile unei bone, existând inclusiv situaţii în care acestea sunt plătite la negru, mai ales când vorbim despre o plată efectuată pentru doar câteva ore de lucru.
În cele mai multe cazuri vorbim despre bone care câştigă cel puţin 20 de lei pe ora lucrată însă este evident că acest câştig diferă în funcţie de numeroşi factori precum experienţa avută sau numărul de copii de care trebuie să se ocupe.
CITEȘTE ȘI. Cum rămânem fără identitate, în scurt timp. Ce se întâmplă cu aproape toate buletinele la data de 03.08.2031!
În România au apărut tot mai multe site-uri care oferă inclusiv servicii de babysitting. Putem vorbi despre site-uri de joburi, în general, dar şi de site-uri specializate, unde doritorii pot face anumite comparaţii sau pot obţine detalii despre bonele care îşi oferă serviciile, scrie Observator.
Salariul unei bone interne ajunge la 5.000 de lei
Cel mai important factor în funcţie de care se alege o bonă este experienţa acesteia. Din acest motiv, bonele care au mai multă experienţa pot câştiga chiar şi 5.000 de lei pe lună, în mână, sau poate chiar mai mult.
Pe de altă parte, bonele cu mai puţină experienţă sunt căutate pentru servicii oferite la oră sau pentru program part-time, astfel încât să fie ajutate şi ele să acumuleze experienţă.
Cât costă o bonă filipineză sau de altă naţionalitate
Moda bonelor de sorginte străină a început să câştige tot mai mulţi adepţi şi în România. În special pentru că există posibilitatea ca serviciile acestora să implice cheltuieli mai mici.
Pe de altă parte, se recomandă apelarea la serviciile unei bone de sorginte străină doar prin intermediul unor companii specializate în plasarea forţei de muncă, pentru a evita eventuale neplăceri inclusiv cu legea.
CITEȘTE ȘI. Veste grozavă. Cereți URGENT banii cash din cardurile de energie. E grabă!
Comisionul agenţiilor pentru o bonă ajunge la mii de lei!Cum tot mai mulţi români au început să apeleze la serviciile unor bone, a crescut şi numărul companiilor specializate în plasarea de bone pe piaţa muncii. Iar condiţiile în care îşi desfăşoară activitatea, strict vizavi de bone, diferă de la un caz la altul.
Există inclusiv companii care percep taxă de vizionare, undeva la 150 de lei, doar pentru posibilitatea de a vedea dosarele candidatelor existente. În general, însă, vorbim despre un comision al agenţiilor care poate să ajungă la mii de lei, indiferent că vorbim despre un comision de 10% din salariul lunar al bonei sau un comision de 50% din primul salariu pe care îl încasează bona.
CITEȘTE ȘI. Produsele începând de Azi, la rafturile LIDL. Prețul e aproape la jumătate și va fi coadă în toate magazinele din țară
Sub ce formă legală poţi plăti o bonă? În principiu, exercitarea profesiei de bonă este reglementată printr-o lege din 2014. Totuşi, specialiştii atrag atenţia că există anumite detalii care nu ar fi tocmai bine puse la punct, astfel că mulţi părinţi continuă să mizeze pe serviciile unor bone angajate la negru.
CITEȘTE ȘI. Cât a ajuns să coste un kg de lobodă. Joacă în Liga cărnurilor
Se recomandă stabilirea posibilităţii ca părinţii să poată să angajeze o bonă în mod direct, fără să mai fie obligaţi să-şi deschidă o firmă pentru a putea plăti serviciile respective sau bona să fie obligată să-şi deschidă un PFA (persoană fizică autorizată) pentru a încasa banii respectivi.
Vârstinicii care sunt bonă sau babysitteri pentru nepoţi mai încasează o pensie
Și în România s-a discutat despre un proiect prin care bunicii care îi au în grijă pe nepoţi să primească o indemnizaţie în valoare de 1.500 de lei, în cazul în care părinţii revin la serviciu mai devreme de vârsta de doi ani a copilului, însă nu legea nu a fost adoptată. Foarte mulți părinții nu mai au cu cine să își lase copiii acasă în momentul în care, legal, sunt obligați să meargă la locul de muncă. Continuarea o găsiți AICI.