Cât de scumpe sunt pompele de căldură. Dacă suntem obligați să renunțăm la centralele termice. În următorii câțiva ani se preconizează că 500.000 de pompe de căldură vor fi instalate în gospodării în fiecare an. Astfel începe o cursă pentru a ajunge din urmă celelalte țări euopene care sunt mult înainte la acest capitol. Vă spunem în continuare de ce pompele de căldură sunt viitorul încălzirii în Europa.
Odată cu rezoluția Legii privind energia pentru clădiri (GEG) în Bundestag, a fost dat și semnalul de pornire pentru industria pompelor de căldură. Ministrul Economiei, Robert Habeck (Verzii) vrea ca 500.000 de dispozitive să fie instalate în gospodăriile germane în fiecare an. Aceasta înseamnă că aprovizionarea cu energie a țării ar trebui să se bazeze treptat pe energii pur regenerabile.
Cât de scumpe sunt pompele de căldură. Dacă suntem obligați să renunțăm la centralele termice
Un proiect mamut pe care Germania trebuie să-l abordeze pentru a deveni neutră din punct de vedere climatic până în 2045. În alte țări europene, lucrurile sunt deja mult mai departe. Așa cum arată datele de la asociația industrială, Asociația Europeană a Pompelor de Căldură (EHPA). În consecință, numai Ungaria și Regatul Unit sunt în spatele Germaniei.
În raportul său statistic anual, EHPA compilează numărul de pompe de căldură vândute în diferite țări europene. Țările nordice Finlanda, Norvegia, Suedia și Danemarca au instalat cea mai mare proporție de pompe de căldură în 2022. În Germania, au fost instalate doar 5,8 pompe de căldură la 1.000 de gospodării – chiar dacă 2022 a fost un an de boom pentru industria de încălzire.
Franța și Italia au fost deosebit de remarcabile în 2022: peste 500.000 de pompe de căldură au fost instalate în ambele țări. Însă este important de remarcat că există programe guvernamentale masive în ambele țări care promovează instalarea pompelor de căldură.
O subvenție maximă de 21.000 de euro pentru instalarea unei pompe de căldură
Mai bine de 80 la sută din cererea de căldură în Germania este actualmente acoperită din arderea carburanţilor fosili. În context, la încălzirea clădirilor domină gazele. Mai bine de 40 la sută din gazul consumat în Germania este folosit pentru încălzirea locuinţelor şi pentru asigurarea apei calde. Din cele aproximativ 41 de milioane de gospodării existente în Germania, aproape jumătate au încălzire pe gaze.
Deci, marea majoritate a gospodăriilor sunt încă dependente de gaze şi petrol. Alternativele sunt costisitoare şi mulţi oameni nu şi le pot permite, pur şi simplu. De exemplu, o pompă de căldură pentru o casă în care trăieşte o singură familie poate ajunge chiar și la 25.000 de euro.
În Germania, guvernul încă discută structura exactă a finanțării. Potrivit documentului actual de puncte cheie, ar trebui să existe o subvenție maximă de 21.000 de euro pentru instalarea unei pompe de căldură, dar numai pentru cei cu venituri mici. Majoritatea oamenilor pot primi probabil 15.000 de euro. Deoarece cu un plafon de finanțare de 30.000 de euro, până la 50% vor fi disponibile pentru proprietarii care schimbă înainte de 2026.