Câți zeci de euro costă cozonacul cu fistic. E fiță și după ce au trecut sărbătorile care au îngrășat pe toată lumea. Desertul arată spectaculos și are în interior o cremă cu lapte condensat și pastă de fistic. Pe lângă culoarea aparte, cozonacul are un gust deosebit și se menține proaspăt datorită învelișului din ciocolată. La Câmpulung Muscel celebrul cozonac cu fistic se vinde cu 26 euro bucata, la Gelateria de lângă primărie, în centrul orașului.
CITEȘTE ȘI. O varietate de Coca Cola, mult iubită reapare la rafturi după ce a dispărut din anul 2007
Cozonacul glazurat cu fistic conține nucă, cacao, coajă de portocale și lămâie, dulceață de trandafiri, cremă de fistic, glazură cu fistic. Cozonacul cântărește 1,2 kg și costă 130 de lei.
Iată cum îl poți pregăti în casă.
Cozonac cu umplutură de fistic
Rețeta de cozonac cu fistic este populară pe rețelele de socializare încă de anul trecut. Pentru a răspunde cererii tot mai mari unele cofetării au inclus pe lista de produse acest desert spectaculos. Aluatul pentru cozonacul cu fistic este cel tradițional, însă pregătirea umpluturii necesită mai multă răbdare.
CITEȘTE ȘI. E rupere în 2025. Cât vor plăti cei care sunt prinși fără centura de siguranță
Pentru a-l pregăti vei avea nevoie de următoarele ingrediente:
- 1 kilogram de făină albă
- 550 ml de lapte cald
- 200 grame de unt
- 15 grame de drojdie
- 6 ouă
- 250 grame de zahăr
- coajă rasă de lămâie
- esență de vanilie
Ingrediente pentru umplutură:
- 500 grame de fistic
- o conservă de lapte condensat
Mod de preparare
Făina se cerne de două ori într-un vas încăpător, iar apoi se face o gaură în mijloc, unde se vor adăuga laptele cald amestecat cu drojdia și o linguriță de zahăr. Gălbenușurile se separă de albușuri și se amestecă apoi cu zahărul, untul topit, esența de vanilie și coajă rasă de la o lămâie.
Compoziția se adaugă peste făină și se începe pasul important din prepararea acestui desert: frământarea aluatului. După 12-15 de frământat, aluatul se acoperă și se lasă într-un loc cald.
CITEȘTE ȘI. Produsele WOW la super ofertă în supermarketul LIDL, la începutul anului care vor dispărea rapid de pe rafturi
Cozonac cu umplutură de fistic
Între timp, fisticul se mărește cu ajutorul unui blender. Compoziția obținută se împarte în două părți egale. Una dintre acestea va fi folosită ca umplutură înainte de a introduce cozonacul la cuptor, iar cu a doua vei putea prepara crema de fistic și lapte condensat.
După ce aluatul și-a dublat volumul, întinde o foaie cu grosimea de 2 centimetri și presară deasupra fisticul mărunțit și puțin zahăr brun. Procedează la fel și cu cea de a doua foaie, iar apoi împletește cozonacul și așează-l în tavă. Aceasta se introduce la cuptorul încins la 190 de grade Celsius.
CITEȘTE ȘI. Horoscop chinezesc 2025. Există temeri că Anul Șarpelui nu va aduce redresarea economică mult dorită
Peste fisticul rămas toarnă laptele condensat și amestecă întreaga compoziție cu un mixer. După 45-50 de minute, cozonacul poate fi scos cuptor și lăsat la răcit. Cu ajutorul unei pungi cu duze folosite pentru decorarea torturilor, umple cozonacul cu umplutura cremoasă de fistic.
Topește o ciocolată albă peste care adaugă puțină cremă sau fistic mărunțit. Toarnă deasupra compoziția obținută și vei obține un rezultat absolut spectaculos.
CITEȘTE ȘI. Abonează-te la canalul de WhatsApp – Ziarul din Muscel și află primul cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Ziarului din Muscel și pe pagina de Facebook, pe Youtube pe grupul Cititorii Ziarului din Muscel, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.