Atenție sporită! Cazuri de gripă aviară în Argeș!
DSP Argeș face următoarele recomandări către populația județului. Virusul gripal aviar duce în mod normal la îmbolnăvirea păsărilor (domestice și sălbatice), dar se poate transmite și la om în anumite situații. Specialiștii estimează că dacă virusul se modifică suficient, atunci el se va putea transmite ușor de la om la om, producând o epidemie. Omul nu este pregătit să se apere și prin urmare se îmbolnăvește.
Virusul gripei aviare se poate transmite uneori de la pasăre la om, prin contact cu materiile fecale (dejecții), secreții, carne și ouă crude.
Semnele principale ale bolii sunt foarte asemănătoare cu cele produse de alte virusuri care determină boli respiratorii la om: Febră, Dureri în gât, Tuse, Respirație dificilă, Dureri musculare, Stare generală alterată.
Ce trebuie să facem pentru prevenirea transmiterii gripei aviare ?
- Oprirea răspândirii epidemiei la păsările domestice. Această strategie reduce posibilitatea expunerii omului la virus.
- Informarea autorităților sanitar-veterinare despre orice caz de deces al păsărilor domestice din gospodărie sau a celor sălbatice din împrejurimi, pentru ca aceștia să poată limita focarul de infecție;
- Evitarea atingerii păsărilor bolnave sau moarte și mai ales supravegherea copiilor pentru a nu se juca cu păsări bolnave sau moarte;
- Nu trebuie atinse penele, excrementele (găinațul) sau sângele păsărilor. Semnele posibile de gripă aviară la păsări sunt: ochi roșii, secreții nazale și lacrimale abundente, creastă umflata, de culoare albăstruie, evoluție gravă.
- Contactați imediat autoritățile locale dacă ați găsit o pasăre bolnavă sau moartă în condiții suspecte; în niciun caz nu consumați carnea acestora și nu îndepărtați cadavrele păsărilor moarte în condiții suspecte la întâmplare.
- Vaccinarea persoanelor cu risc crescut de expunere la contactul cu păsările infectate sau bolnave.
Măsuri de igienă generală:
- Spălați-vă pe mâini cu apă și săpun, mai ales dupa ce atingeți păsări; în lipsa apei și a săpunului, ștergeți mâinile cu alcool sanitar (spirt);
- Este interzis consumul de păsări care au fost în contact cu păsări bolnave/moarte, precum și consumul de ouă de la păsările bolnave;
- Se interzice consumul de produse din carne de pasăre, fără ca aceasta să fie foarte bine preparată (foarte bine fiartă, friptă sau coaptă).
- Evitarea zonelor în care s-au identificat păsări infectate, cum ar fi păsările din curți, ferme și păsările din piețele de păsări vii.
Când preparați hrană vă recomandăm:
- Separați carnea crudă de cea gătită sau de alimentele care sunt gata de consumat;
- Nu folosiți același cuțit sau instrument de tăiat pentru a pregăti carnea crudă și alimentele care sunt preparate sau gătite;
- Spălați-vă pe mâini între atingerea alimentelor crude și a celor gătite;
- Nu puneți carnea gătită pe aceeași farfurie sau suprafață pe care a fost așezată când era crudă; galbenușurile de ou, după fierbere sau prăjire, nu trebuie să fie lichide sau să se scurgă;
- Înainte de a fierbe sau a prăji ouale, spălați-le cu apă și săpun, iar dupa aceea spălați-vă din nou pe mâini, tot cu apă și săpun;
- Nu folosiți ouă fierte moi sau crude în alimente care nu vor fi apoi fierte, prăjite sau puse la cuptor; trebuie să știți că virusurile gripale sunt distruse prin prelucrare termică (adică prin căldură);
- După ce atingeți păsări sau ouă crude, spălați-vă pe mâini și spălați toate suprafețele și instrumentele folosite, atent, cu apă și săpun;
- Cumpărați carne de pasăre, ouă și produse din carne de pasăre numai din surse de încredere.
Dacă credeți că ați fost expus/ă gripei aviare, urmăriți-vă starea de sănătate timp de 10 zile de la un presupus contact cu o sursă de infecție. Dacă prezentați febră, tuse, dificultate în respirație sau dacă vă îmbolnăviți în acest interval de 10 zile, consultați medicul de familie.
Înainte de a începe consultația, spuneți medicului:
- ce simptome aveți
- dacă ați venit în contact direct cu păsări
- unde ați călătorit