19.6 C
Campulung Muscel
miercuri, 3 iulie, 2024

Ce devine obligatoriu în toată România. E multă bătaie de cap

Alte Știri

Ce devine obligatoriu în toată România. E multă bătaie de cap. Este vorba despre directiva europeană privind repararea produselor, inclusiv a telefoanelor mobile. Produsele sunt reparate și nu înlocuite, contribuind astfel la reducerea deșeurilor și protejarea mediului. Iată de când va intra în vigoare noua lege UE pentru români.

CITEȘTE ȘI. Ce români primesc permisul de conducere fără școală și examen

Directiva europeană privind repararea produselor se va aplica în mod egal tuturor companiilor care operează pe piața UE. Producătorii vor avea obligația de a oferi servicii de reparații pentru bunurile enumerate în Anexa II, atâta timp cât acestea sunt supuse cerințelor de reparabilitate.

CITEȘTE ȘI. Mega anunț pentru toți pensionarii. Ce pățesc dacă nu primesc acest document la ușă

Anexa II cuprinde mașini de spălat, mașini de spălat cu uscător, frigidere, mașini de spălat vase, televizoare, aspiratoare, uscătoare de rufe, echipamente de sudură, smartphone-uri, tablete, telefoane fără fir, servere și produse de stocare a datelor, mărfuri care încorporează baterii de mijloace ușoare de transport. Orice consumator din UE are dreptul de a solicita reparații de la producător, indiferent de locul în care compania își desfășoară activitatea.

CITEȘTE ȘI. Câți bani trebuie să aibă un pensionar ca să supraviețuiască o lună de zile

Ce devine obligatoriu în toată România. E multă bătaie de cap

Comisia Europeană va supraveghea punerea în aplicare a directivei de către statele membre. Dacă un stat membru nu transpune corect Directiva europeană, Comisia poate iniția o procedură de încălcare a dreptului comunitar. Producătorii din afara UE trebuie să se conformeze directivei la nivel european. Responsabilitatea reparației este a reprezentantului autorizat, a importatorului sau a vânzătorului bunurilor introduse pe piața UE. Directiva europeană nu oferă stimulente directe pentru producători, ci încurajează consumatorii să opteze pentru repararea produselor în locul înlocuirii acestora.

CITEȘTE ȘI. Lovitură puternică pentru ȘOFERI. Noi taxe de la 1 IULIE

Consumatorii vor avea acces la un formular european de informații privind repararea, care îi va ajuta să evalueze și să compare serviciile de reparație. Acest formular va include detalii despre prețul și durata reparației în funcție de defectul constatat.

CITEȘTE ȘI. Dacă ai aceste timbre în casă, ai devenit un om bogat fără să te aștepți la asta

Pentru a ușura procesul de reparare, va fi creată o platformă europeană online, cu secțiuni dedicate fiecărei țări. Prin intermediul acestei platforme, consumatorii vor putea găsi cu ușurință ateliere locale de reparații, vânzători de bunuri recondiționate, cumpărători de bunuri defecte sau inițiative de reparare din comunitate.

CITEȘTE ȘI. Statul trimite pensionarii în vacanțe. Plătește 2.900 de LEI, seniorilor pentru distracție

Urmărește știrile Ziarului din Muscel și pe pagina de Facebook, pe grupul Cititorii Ziarului din Muscel, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.

Ultimele Știri

Elevii de nota 10 ai Argeșului. Pe loc au poziționat județul în România

Elevii de nota 10 ai Argeșului. Pe loc au poziționat județul în România. Rezultatele Evaluării Naționale, publicate azi, au...

Alte știri din aceeași categorie