-2 C
Campulung Muscel
vineri, 22 noiembrie, 2024

Ce nu e bine să faci în 24 iunie, la nașterea Sfântului Ioan Botezătorul

Alte Știri

Ce nu e bine să faci în 24 iunie, la nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. În calendarul popular, ziua mai este cunoscută şi sub denumirea de „Cap de vară” sau “Drăgaica“. Însă i se mai spune și Ziua de Sânziene. Nimeni nu are voie să lucreze, iar cele mai importante obiceiuri legate de această zi sunt dedicate dragostei.

CITEȘTE ȘI. Florile din care se împletesc cununi, tratează aproape 100 de afecțiuni

Sânzienele sunt, în mitologia românească, zâne bune din clasa ielelor dar care atunci când nu le este respectată sărbătoarea devin surate cu Rusaliile care sunt rele.

De asemenea, superstițiile de Sânziene arată că se deschid porţile cerului şi lumea de dincolo vine în contact cu lumea pământeană. Tocmai din acest motiv  în foarte multe zone din ţară se fac pomeni pentru morţi.

CITEȘTE ȘI. Hai pe canalul nostru de Whatsapp. Pași foarte simpli

De Sânziene nu se muncește. Nu se spală rufe. Nu se calcă rufe. Femeile nu trebuie să coasă. Bărbații nu au voie să muncească la câmp sau în gospodărie.

Ce nu e bine să faci în 24 iunie, la nașterea Sfântului Ioan Botezătorul

Cei care nu respectă sărbătoarea Sânzienelor vor avea parte de ghinion, vor reuși să le stârnească furia și vor fi aspru pedepsiți. Se mai crede că dacă nu sunt sărbătorite de ziua lor, Sânzienele se supără și aduc ploaie, grindină și vijelii, distrugând astfel recoltele.

CITEȘTE ȘI. Secretul pe care puține românce îl cunosc. Cum să faci mușcatele din ferestre să înflorească abundent

În noaptea de Sânziene (în ziua de 23 spre 24 iunie) se spune că fetele trebuie să pună sub pernă flori, astfel încât să-și viseze ursitul.

Fetele trebuie să arunce o cunună de sânziene pe acoperişul casei, iar dacă aceasta rămânea pe acoperiş, fata urmează să se mărite chiar în acel an, în timp ce, dacă ajungea pe jos, fata o mai arunca până rămânea prinsă pentru a şti câţi ani mai are de aşteptat.

CITEȘTE ȘI. Floarea care crește pe toate gardurile e minune. Te scapă de toate insectele periculoase

Există zone din țară unde de Sânziene se face pomenirea morților și se dau alimente de pomana.

Morminte celor dispăruți sunt amenajate cu flori.

În unele zone din ţară se aprind noaptea focuri pe dealuri, iar oamenii umblă cu făcliile aprinse prin sate, pe lângă case, ogoare sau grajduri.

CITEȘTE ȘI. Încearcă și tu acasă acest truc simplu și economic. Marile lanțuri de hoteluri în folosesc și este uimitor

În medicina populară, sânziana este folosită pentru foarte multe boli, dar trebuie culeasă în zorii zilei. Se spune că sânzienele puse în apa de baie întăresc copiii slabi şi sensibili, acest procedeu fiind folosit şi pentru tratarea frigurilor, iar roua căzută pe flori în noaptea de sânziene vindecă bolile de ochi şi piele.

Urmărește știrile Ziarului din Muscel și pe pagina de Facebook, pe grupul Cititorii Ziarului din Muscel, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.

 

Ultimele Știri

ALINA GORGHIU. La anul de ziua partidului, când împlinim 150 de la fondarea PNL vom sărbători cu un președinte liberal al României!

ALINA GORGHIU. La anul de ziua partidului, când împlinim 150 de la fondarea PNL vom sărbători cu un președinte...

Alte știri din aceeași categorie