Ce trebuie să faci Acum când îți expiră permisul. S-a schimbat totul! Un ordin al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) care modifică legislația referitoare la permisele de conducere a fost recent oficializat.
Schimbările aduse de acesta vizează armonizarea legislației române cu cea europeană și modificarea procedurilor de examinare pentru obținerea unor categorii de permise de conducere. De asemenea, actul normativ introduce modificări la procedura de preschimbare a permiselor de conducere eliberate de autoritățile altor state, scrie avocatnet.ro.
CITEȘTE ȘI. Prețurile la CARBURANȚI. Motorina s-a ieftinit, bine rău. Cât costă un litru de benzină
Prima modificare adusă legislației actuale de Ordinul MAI 178/2024 constă în introducerea în permisul de conducere a unei noi categorii de permis, ”Tr1”, care face referire la dreptul deținătorului de a conduce tractoare agricole sau forestiere a căror viteză maximă constructivă este mai mică sau egală cu 40 de km/h.
Ce trebuie să faci Acum când îți expiră permisul. S-a schimbat totul!
De asemenea, documentul impune introducerea unor mențiuni pe permisele de conducere, (în special codurile 100 și peste), care sunt valabile doar în țara emitentă a permisului. Permisele eliberate în aceste condiții speciale conțin un cod național specific, care indică faptul că sunt valabile doar pe teritoriul României.
CITEȘTE ȘI. Un gigant petrolier face angajări în nordul județului Argeș. E nevoie de oameni la benzinărie
O altă modificare vizează modificarea procesului de examinare pentru obținerea permisului de conducere, în special pentru motociclete (categoriile A1, A2 și A). Astfel, este introdusă obligația de a înregistra audio și video examenul practic de conducere și în cazul motocicletelor. Pentru mașini, camerele și microfoanele se instalează direct pe vehiculul de examen.
CITEȘTE ȘI. Mașinile care fac senzație pe șosele și turate la maximum vor căra pachetele lui Moș Crăciun prin Câmpulung Muscel
În cazul motocicletelor, situația e puțin diferită: candidatul va conduce motocicleta însoțit de un instructor, examinatorul va urmări din altă mașină, condusă de un angajat al școlii de șoferi, comunicarea între examinator și candidat se va face prin stație radio, iar echipamentele de înregistrare vor fi montate pe mașina examinatorului.
CITEȘTE ȘI. Ce trebuie să știe toată lumea. Ce valoare va avea pensia minimă de la 1 ianuarie 2025
Pentru a obține certificatele de calificare profesională cu codul 95 în România, solicitanții au, de acum, două opțiuni: fie vor primi o copie conformă cu originalul a permisului lor străin, fie datele referitoare la codul 95 vor fi transmise electronic către Autoritatea Rutieră Română: ”datele privind înscrierea codului european armonizat 95 în permisul de conducere depus la preschimbare se pot transmite pe cale informatică Autorităţii Rutiere Române din Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii în vederea eliberării certificatelor de calificare profesională și a înscrierii codului în cuprinsul acestora, caz în care nu se mai eliberează copia (…)”.
CITEȘTE ȘI. ATENȚIE. Camere video inteligente, cu recunoaștere facială în trafic. Unde sunt ascunse!
De acum, nu vor putea fi preschimbate nici permisele de conducere pierdute sau furate ori a căror valabilitate a expirat, cu excepţia celor eliberate de autorităţile statelor membre, precum şi a celor a căror valabilitate a expirat, eliberate de autorităţile statelor prevăzute în anexele nr. 2 și 3 ale Ordinului 163/2011 ori permisele de conducere ale persoanelor care au fost condamnate prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru anumite infracțiuni.
CITEȘTE ȘI. E belea. Câte semafoare vor apărea pe DN 73, Câmpulung – Rucăr
De asemenea, în situaţia în care a fost depus permisul de conducere pentru preschimbare, solicitantului i se eliberează o dovadă înlocuitoare a acestuia, în care se consemnează numărul de înregistrare al dosarului şi data depunerii, numele şi prenumele solicitantului, seria şi numărul permisului de conducere, statul emitent, categoria/categoriile pentru care documentul este considerat a fi valabil şi data obţinerii acesteia/acestora, precum şi menţiunea ”permisul de conducere a fost depus pentru preschimbare”.
CITEȘTE ȘI. Celebra fabrică din Argeș, încheie anul pe “butuci”. Sute de oameni riscă șomajul
În plus, în cazul în care permisul de conducere a fost eliberat de către autoritățile statelor membre sau semnatare ale Convenției de la Viena ori dacă documentul care atestă pierderea, furtul sau lipsa justificată a acestuia nu este întocmit în limba română, se poate depune și traducerea documentului respectiv în limba română, legalizată sau efectuată de un traducător autorizat.
CITEȘTE ȘI. Abonează-te la canalul de WhatsApp – Ziarul din Muscel și află primul cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Ziarului din Muscel și pe pagina de Facebook, pe grupul Cititorii Ziarului din Muscel, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.