Ce trebuie să știe toată lumea. Ce valoare va avea pensia minimă de la 1 ianuarie 2025. Aproape 5 milioane de vârstnici vor primi bani în plus de la 1 ianuarie. Pensiile lor vor creşte cu 12%. Asta în timp ce 200 de mii de seniori care au ieşit pe minus la recalcularea din septembrie vor rămâne cu veniturile îngheţate.
CITEȘTE ȘI. ATENȚIE. Camere video inteligente, cu recunoaștere facială în trafic. Unde sunt ascunse!
La începutul anului viitor, pensiile vor creşte cu 12,1%, arată estimările Casei Naţionale de Pensii Publice. “Sunt 2 parametri care influențează majorarea anuală a pensiei: 100% rata inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut. Creșterea pensiilor pentru 2025 va fi peste rata inflației”, a declarat Raul Giuglea, purtător de cuvânt Ministerul Muncii.
CITEȘTE ȘI. Nostradamus și Baba Vanga au făcut aceeași prediciție terifiantă pentru Europa și America. Ce aduc alegerile și anul 2025
Pensia minimă creşte cu 133 de lei. În schimb, un pensionar cu venit de 2.000 lei va câştiga cu aproape 250 lei mai mult. “Sunt mulțumit, am avut 3.000 acum 5.000 pensia și ce o veni mai târziu e și aia bine venită”, a declarat un pensionar.
- Indemnizaţia minimă socială creşte de la 1.281 lei la 1.414 lei
- Pensia creşte de la 2.000 lei la 2.242 lei
CITEȘTE ȘI. E belea. Câte semafoare vor apărea pe DN 73, Câmpulung – Rucăr
Pensiile mai mari de 3.000 lei sunt impozitate cu 10%
Pensiile mai mari de 3.000 lei sunt impozitate cu 10%. Un vârstnic care are acum un venit de 2.900 lei brut spre exemplu, va plăti de la începutul anului viitor 25 lei impozit la stat și va încasa 3225 lei net.
Peste 700.000 de români au ieşit pe minus la recalcularea din septembrie. Chiar dacă au rămas cu venitul actual, indexarea cu rată inflaţiei se va face la pensia recalculată, mai mică, nu la cea în plată. Aşa se face că peste 200.000 de pensionari vor avea veniturile îngheţate mai mulţi ani.
CITEȘTE ȘI. Black Friday. Cadou de la Digi RCS RDS pentru toți clienții
În paralel, continuă a două recalculare
În paralel, continuă a două recalculare, care adaugă la venituri şi sporurile, primele, orele suplimentare, acordul global şi al treisprezecelea salariu. Timp de 40 de ani Dumitru Popovici a fost inginer chimist. A venit acum la Casa de Pensii pentru a depune actele necesare. “Am lucrat în proiectare și am adus adeverință de acord global. Eu sunt mulțumit cu orice“, a spus Dumitru Popovici, pensionar.
CITEȘTE ȘI. Bătaie pe cârnații fără E-uri din Lidl. Dispar super rapid de pe rafturile celebrele supermarketuri din Romania
“Sumele vor fi date începând cu data de 1 septembrie. Și dacă recalcularea va fi făcută în decembrie sau ianuarie, banii vor intra începând cu septembrie”, a precizat Raul Giuglea, purtător de cuvânt Ministerul Muncii.
Pensionarii pot pune la dosar adeverinţele care atestă veniturile nepermanente până la finalul lunii februarie.
CITEȘTE ȘI. Abonează-te la canalul de WhatsApp – Ziarul din Muscel și află primul cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Ziarului din Muscel și pe pagina de Facebook, pe grupul Cititorii Ziarului din Muscel, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.