13.5 C
Campulung Muscel
joi, 19 septembrie, 2024

Cea mai bătută de soartă, comună din Argeș. E strigător ce se întâmplă! Aude cineva asta?

Alte Știri

Cea mai bătută de soartă, comună din Argeș. E strigător ce se întâmplă! Aude cineva asta? 2024, momentul în care, credem că, minimul de necesitate ajunge la toată lumea. Nu, nu este așa! Sunt comunități care nu au apă potabilă de mai bine de o lună. Aici situația stă mai rău, până a seca puțurile, apa de la robinet a fost contaminată.

CITEȘTE ȘI. Argeșul pe primul loc. Are mai nou o aplicație care te anunță când vin gunoierii pe strada ta

O situație de acest gen se petrece în minunata comună Mioarele. Cine o conduce, nu știm ce gânduri are pentru locuitorii care l-au ales cu două mâini. Mățăuanii suferă, tovarășe primar. Oare domnia voastră locuiește în altă parte? Cum se poate ca acum, toată comuna Mioarele să sufere din cauză că apa le lipsește?

CITEȘTE ȘI. Apel umanitar. O familie din comuna Boteni a rămas fără casă în urma unui incendiu devastator

De mai bine de o lună, mățăuanii așteaptă mașinile de la Detașamentul de Pompieri Câmpulung cu apă. Apă pentru animale, apă pentru igienă, doar atât. De băut doar apă din comerț. Oare persoanele cu venituri mici, bătrânii, se pot descurca? Mă tem că NU! La o pensie minimă, cu își poate permite un pensionar să cumpere apă?

CITEȘTE ȘI. DM deschide drogherie la Mall-ul din Câmpulung Muscel. Cât câștigă un director de magazin și un asistent de vânzări

”Nu e apă de mai bine de o lună. Ne aduc pompierii pentru animale, pentru spălat. De băut, pentru mâncare, trebuie cumpărată. Au secat fântânile din cauza secetei. Apă nu mai avem deloc. Și anii trecuți apa nu era bună de consum, dar era bună la altele. Puteam da la animale. Acum suntem vai de noi. Mai sunt si pensiuni pe aici, mai vin turiști. Cum să dezvolți zona dacă tu nu ai apă potabilă?”, spune un localnic.

CITEȘTE ȘI. Ce s-a întâmplat la celebrul Colegiu Național Pedagogic “Carol I” din Câmpulung Muscel

Cea mai bătută de soartă, comună din Argeș. E strigător ce se întâmplă! Aude cineva asta?

În 2017, apăreau afișe pe la cârciumi, magazine, că apa nu este potabilă. Oamenii spuneau la acel moment că acele afișe dispăreau când veneau cei de la DSP.

CITEȘTE ȘI. Turiștii se înghesuie la această casă din Câmpulung Muscel să bea cafea în tufe! E epic

Iată ce spuneau oamenii în 2017. Acum în 2024, nimic nu s-a schimbat!
“Nici nu stiu ce să cred, e la mişto sau e de plâns… Scrie pe garduri că apa nu e bună de băut. Scrie două trei zile, atunci când se anunţă vreun control… apoi afişul dispare.

Eu am dat bani mulţi să trag reţeaua de apă în curte. Am fântână în faţa casei, în curte. Am vrut să fie aproape pentru animale. Am tras apă şi în casă. Păi şi la ce mă ajută dacă apa nu e bună de băut? Eu aduc din târg apa pentru mâncare şi de băut, dar la vacă, la oi, la găini le dau din asta de la pompă… e de tot râsul…”, spune un localnic.

CITEȘTE ȘI. Ce s-a întâmplat cu Penny Autogară, noua construcție din Câmpulung Muscel

Tot oamenii mai spun că au încercat să fiarbă apa, însă clorul din ea emană vapori care făcea insuportabil aerul, practic nu puteai sta în camera respectivă.

“Eu sunt aici de generaţii… nu am pomenit aşa ceva. Păi primarul ăsta ce păzeşte? El nu ştie că avem în sat şi bătrâni? Cum se descurcă ăştia bătrâni? Ei sunt sortiţi pieirii??? Cine le duce şi lor apă? E de râs… plâns! În 2017 să nu ai apă potabilă la pompă…”, spune un intelectual din comună, care a dorit să nu i se divulge identitatea, tocmai pentru că o să se răzbune pe el primarul comunei.

CITEȘTE ȘI. Afacere super bănoasă. Ce se întâmplă cu toate punctele de reciclare din România

Redactorii ziarului l-au contactat telefonic şi pe fostul primar al comunei Mioarele, Damian Poştoacă la acea vreme în funcție. Acesta puţin revoltat de ce a auzit, ne-a declarat următoarele:

,,Cine v-a spus treaba asta, dvs. vă luaţi după vorbe sau după probe. Avem probele de la DSP şi trimestrial ducem apa la analize, când sunt probleme le repetăm mai des. A fost cândva, dar a fost o altă problemă, când s-a schimbat produsul de clorinare, dar am anunţat pe Tv Muscel, s-au repetat analizele şi apa a fost bună, era bună, dar nu poţi mulţumi pe toată lumea. Nu avem apă de la Edilul. Suntem de sine stătători.

CITEȘTE ȘI. Câte Mega Shop-uri chinezești sunt în Câmpulung Muscel. Care le e programul de lucru?

Mă miră reclamaţiile că noi avem cele mai multe staţii de clorinare. Cei de la DSP mă întreabă cum am reuşit, ca să facă şi alţii, nu pot să vă spun unde este bazinul, veniţi şi le vedeţi. Este la cota unde trebuie, de unde se pompează apa şi se duce în reţeaua de distribuţie. Da, da, da cine sunt cei care reclamă? Până acum nu se închega brânza că are clor, să nu le pun clor. Fac ce vrea fiecare, fac ce trebuie”, ne-a spus la telefon primarul la acea vreme.

CITEȘTE ȘI. WOW. Un sediu care se învârte după soare pentru pompierii din Câmpulung Muscel

Pentru mai multe lămuriri am luat legătura la momentul respectiv, cu reprezentanţii DSP Argeş. La telefon am găsit-o pe doamna Mioara Bucur, medicul instituţiei publice care ne-a declarat că la utimele recoltări nu au fost probleme cu apa în Mioarele, dar pot şi unele situaţii care depind doar de primărie pentru că ei gestionează reţeaua de apă, deoarece nu au scos la licitaţie serviciul de alimentare cu apă cum au făcut celelalte localităţi din jurul Câmpulungului.

CITEȘTE ȘI. Lovitură puternică. Pensionarii care rămân fără cardurile sociale, în scurt timp

,,La ultimele analize pe care noi le-am făcut în luna august, pentru că sunt trei sisteme de apă Chilii, Mioarele, Măţău, Suslăneşti, nu am avut nici un fel de probleme decât la Mioarele, nu au avut clor. Controlul s-a efectuat în perioada 21-22 august a.c. De ce s-au făcut atunci?

În funcţie de volumul de apă. Un sistem de apă înseamnă, puţ forat, rezervor şi reţea, în Mioarele sunt patru sisteme, deci Măţăul este un sistem, noi recoltăm probă de apă la ieşire din rezervor şi la reţea, de la un consumator, dacă nu există o instituţie publică, luăm de la un consumator casnic sau de la o cişmea stradală. Nu a fost nicio problemă.

CITEȘTE ȘI. Veste uriașă pentru toți românii care dețin electrocasnice

În funcţie de numărul de consumatori sau volumul de apă, numărul de recolte vine cam patru ori pe an. Facem noi în cadrul monitorizării de Audit obligatoriu, prin lege, laboratorul DSP, ei sunt obligaţi de aceeaşi lege să facă monitorizarea de control, pe care o fac cu un alt laborator înregistrat la Ministerul Sănătăţii.

Vreau să vă spun că ultimele analize făcute în septembrie cu laboratorul cu care au ei contract, au ieşit probele bune. Producatorul de apă, adică primăria este responsabil de calitatea apei, până la branşament, deci ce este la om în casă din stradă, răspunde pentru asta ca şi consumator.

CITEȘTE ȘI. Căutați în buletinul vostru data când expiră. Întrebați pe apropiați dacă au la fel. Ce trebuie să știe toată lumea

S-ar putea să fie de la conducta de la primărie, să cedeze, depinde de ce calitate este, a avut avizul Ministerului Sănătăţii sau nu, că s-au făcut după ce a apărut ordinul în 2012. O mie şi una de firme fac acum conductele de apă şi s-ar putea să fie reţelele care cedează din ele, trebuie analizată situaţia. Analizele se plătesc şi se regăsesc în costul apei”, ne-a declarat medicul Mioara Bucur de la DSP Argeş.

După atâția ani, situația nu s-a schimbat. Din acest motiv am redat discuțiile din anul 2017. Credem ca administrația nu își face treaba cum ar fi normal! E dezastru!

CITEȘTE ȘI. Abonează-te la canalul de WhatsApp – Ziarul din Muscel și află primul cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Ziarului din Muscel și pe pagina de Facebook, pe grupul Cititorii Ziarului din Muscel, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.

Ultimele Știri

Ultimă oră. Accident grav la Mihăești. Se intervine în forță!

Ultimă oră. Accident grav la Mihăești. Se intervine în forță! Acesta s-a produs între două autoturisme și au fost...

Alte știri din aceeași categorie