-0.9 C
Campulung Muscel
vineri, 22 noiembrie, 2024

Celebrul hotel de pe Coasta de Azur, Nisa ce poartă în realitate un nume românesc, împrumută din aerul unui hotel unic din Câmpulung Muscel

Alte Știri

Celebrul hotel de pe Coasta de Azur, Nisa ce poartă în realitate un nume românesc, împrumută din aerul unui hotel unic din Câmpulung Muscel. Poartă numele celui care l-a construit şi inaugurat, Herni Negrescu.

În lume există astăzi, conform estimărilor, undeva la 200.000 de hoteluri. Dintre ele, doar 1-2% sunt cotate la cinci stele, „constelaţie“. Asta le permite să îşi facă loc în prima ligă a hotelăriei. Iar dintre acestea din urmă, emblematice sunt doar câteva. E vorba de o „mână“ de imobile care au o poveste, care au o istorie. Care îşi poartă cu mândrie vârsta venerabilă, şi totuşi care par etern actuale. Iar unul dintre acestea este Le Negresco, din Nisa. Că este un simbol al luxului, se ştie deja. Ce nu mulţi au aflat încă e faptul că hotelul a fost construit şi inaugurat de un român.

Simbol al eleganţei şi al bunăstării, hotelul Le Negresco, amplasat pe promenada celui mai cunoscut şi cosmopolit oraş de pe Coasta de Azur, Nisa, poartă în realitate un nume românesc, deşi uşor franţuzit. Mai exact, poartă numele celui care l-a construit şi inaugurat în 1913, Herni Negrescu.

Celebrul hotel de pe Coasta de Azur, Nisa ce poartă în realitate un nume românesc, împrumută din aerul unui hotel unic din Câmpulung Muscel

Hotelul e de multă vreme un brand în sine, o poveste. Dar povestea creatorului său puţini o cunosc. Peste aceasta din urmă s-a aşternut praful, deşi în imobilul ce se apropie de cea de-a 110-a aniversare niciun fir de praf nu îşi găseşte locul.

Realizat în stil belle epoque, hotelul este o operă de artă şi un muzeu totodată. El adună o colecţie de 6.000 de piese – tablouri, sculpturi sau piese de mobilier. Iar numele său tronează asupra promenadei unde Marea Mediterană îşi dă întâlnire cu oraşul francez Nisa. Construit pentru a emana rafinament, Le Negresco îşi duce astăzi mai departe scopul pentru care a fost deschis şi adună oameni de afaceri şi celebrităţi din toate colţurile lumii.

CITEȘTE ȘI. ZIUA REGALITĂȚII: Ce nu știați despre vizitele și realizările regelui Carol I, la Câmpulung!

Pe Coasta de Azur, un simbol al luxului şi al vieţii bune, arhitectura belle epoque este în sine o atracţie a locului. Palate, hoteluri şi clădiri rezidenţiale, fiecare cu povestea sa, te întorc în timp. Iar Marea Mediterană este martora bunului-gust pe care întreaga regiune din sudul Franţei îl emană.

Dar apa turcoaz, nisipul fin şi briza specifice Mediteranei sunt şi ele o destinaţie sau măcar un punct de atracţie pentru cei care calcă pe pământul unde s-a născut conceptul de art de vivre. Sau arta de a trăi frumos. La fel şi Promenade des Anglais, celebrul bulevard care desparte oraşul Nisa de marea aparent infinită. Acest bulevard trece şi prin faţa Le Negresco. Al cărui nume tronează deasupra arterei largi flancate de palmieri falnici. Firma luminoasă poziţionată la baza cupolei pe care stă înfipt steagul Franţei e vizibilă de departe.

CITEȘTE ȘI. Marele Hotel Regal – Câmpulung Muscel se vinde la prețul unui DUSTER

Iar cei care o zăresc sau zăresc imobilul ştiu unde se află. Le Negresco este un hotel emblematic, fiind inclus de guvernul francez pe lista clădirilor istorice. Mai mult, el face parte din organizaţia Leading Hotels of the World, care adună 400 de hoteluri din 80 de ţări. E vorba de facilităţi de cazare care au acel „je ne sais quoi“, dacă e să rămânem în sfera limbii franceze.

Le Negresco este asociat, cu siguranţă, cu eleganţa tipică în Hexagon, dar originea sa, istoria şi chiar numele fac trimitere, deşi discret, la numele românesc Negrescu. Mai exact la Henri Alexandru Negrescu. Acesta a fondat hotelul Le Negresco, care la acea vreme era unul dintre cele mai luxoase de pe Coastă. Iar astăzi, mai bine de un secol mai târziu, el îşi păstrează în continuare această titulatură.

Pe Coasta de Azur, un simbol al luxului şi al vieţii bune, arhitectura belle epoque este în sine o atracţie a locului

Henri Negrescu, fiul unui hangiu, s-a născut în 1868 în Bucureşti, iar în tinereţe pleacă la Paris, acolo unde a început să lucreze în diverse restaurante şi baruri. Ulterior, el se stabileşte la Nisa, unde ajunge să inaugureze unul dintre cele mai luxoase hoteluri ale vremii, al cărui prag a fost călcat de la regi şi regine până la cei mai bogaţi oameni ai lumii.

În 1913, când hotelul şi-a deschis porţile pentru oaspeţi. Henri Negrescu avea 45 de ani şi o reţea de contacte suficient de stufoasă pentru a putea face business pe Riviera Franceză, departe de casă. Plecat din România, el a început să lucreze ca ucenic şi a ajuns majordom în cele mai exclusiviste reşedinţe din Monte Carlo.

A fost totodată directorul cazinoului municipal din Nisa. Perindându-se prin cele mai înalte cercuri ale societăţii de atunci. Henri Negrescu, prin carisma sa, a câştigat simpatia unor oameni înstăriţi, care i-au finanţat construirea hotelului. Acesta ulterior a ajuns să îi poarte numele. Continuarea o găsiți AICI.

Urmărește știrile Ziarului din Muscel și pe pagina de Facebook, pe grupul Cititorii Ziarului din Muscel, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.

 

 

 

 

Ultimele Știri

ULTIMĂ ORĂ. Incendiu devastator în Stâlpeni. Ard trei case!

ULTIMĂ ORĂ. Incendiu devastator în Stâlpeni. Ard trei case! În urmă cu puțin timp a fost anunțat la 112...

Alte știri din aceeași categorie