CENTENAR: Gardul Colegiului Pedagogic „Carol I“, refăcut din temelii. La aniversarea celor 151 de ani de existenţă a acestei prestigioase instituţii de învăţământ, dar şi de sărbătoarea Centenarului Marii Uniri au fost finalizate lucrările la noul gard și la poartă.
O poartă și un gard ca acum 100 de ani la Colegiul Național Pedagogic ,,Carol I”! S-a lucrat câteva luni la nouă construcție după ce aleșii locali au alocat din bugetul primăriei 3 miliarde de lei vechi plus TVA.
Acum în anul Centenarului, directorul colegiului, George Radu a reînvit vremurile de acum 100 de ani. Normal că proiectul și execuția sunt adaptate secolului XXI, dar s-a respectat cu sfințenie modelul de atunci (vezi foto).
La data de 8 octombrie 1967, oficiali ai regimului de atunci aniversau centenarul la Colegiul Național Pedagogic ,,Carol I”. Printre invitații de atunci a fost George Șovu, scriitor, Alexandru Bera, Vasile Pleșu, Zenaida Holban – profesori, precum și Gheorghe Năstase, secretar cu probleme de propagandă al Comitetului județean de partid, Ion Păceșilă, secretar cu probleme de propagandă al Comitetului orășenesc de partid din Câmpulung. La acea vreme directorul instituției de învățământ era profesorul Nicolae Nicolaescu.
Înfiinţată în 1867, sub patronajul regelui Carol I, care-şi dorea o şcoală „preparatoare de învăţători săteşti”, instituţia a funcţionat mai întâi la Bucureşti, ca institut pedagogic şi ulterior ca şcoală normală, fiind strămutată apoi la Câmpulung, sub dealul Flămânda, pe un teren ales de Dimitrie Sturza şi Spiru Haret.
A purtat denumirea de Şcoala Normală „Carol I” până la reforma din învăţământ, din anul 1948, atunci când a primit titulatura de Liceul Pedagogic Câmpulung. După 1990 a devenit Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I”. De-a lungul timpului, această instituţie de învăţământ a dat societăţii româneşti generaţii de tineri merituoşi, unii dintre aceştia devenind peste ani personalităţi de renume.