Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 8-13 iulie 2024, evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală. Acestea pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției. Dar și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro). Acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:
Recitalul de muzică folk-hop cu titlul „Doamna din Sud”, susținut de M.C. Grăilă, pe numele real Octavian Dărmănescu, muzeograf, scriitor, cantautor, luni, 8 iulie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“A doua mare ciclicitate a naturii după tandemul noapte-zi este cea a anotimpurilor. Anotimpul, în sine, este fața timpului. Timpul, așadar, ar avea patru fețe. Cea mai luminoasă față a timpului este vara, anotimpul solar. La antici soarele era stăpânul universului, zeul Sol Invictus”, spune Octavian Dărmănescu.
Prelegerea cu tema „Hrana zeilor: o istorie culturală”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Istorie și istorii cu Marin Toma”, redactorul-șef al revistei-document „Restituiri Pitești”, dr. Marin Toma. Un eveniment care va avea loc live, pe pagina oficială de Facebook a Centrului Cultural Pitești. Va avea loc luni, 8 iulie, de la ora 20.00.
„V-ați întrebat vreodată ce mâncau zeii și zeițele din diferite mitologii? Cum se ospătau și se delectau la mesele lor divine? Pornim într-o călătorie epică prin analele timpului, prin mitologiile greacă, egipteană, nordică și chineză”, spune Marin Toma.
Prelegerea cu tema „Cea mai Bună dintre Lumile Posibile. Omul, Societatea și Destinul Lor”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Cultură și Credință în Societatea Contemporană”, coordonat de conf. univ. dr. Marius Andreescu, de la Centrul Universitar Pitești. Un eveniment care va avea loc marți, 9 iulie, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Filosoful Leibniz considera, în spiritul unui optimism conformist, că lumea noastră, creată de Dumnezeu, este <cea mai bună dintre toate lumile posibile>. Această teză optimistă a fost interpretată și apreciată în mod diferit de filosofi, teologi, istorici și chiar de oameni de știință. În limba română cuvântul <lume> își are originea în latinescul <lumen>, din care a derivat și cuvântul lumină, având inițial sensul de tot ce e luminat, precum în expresia <tot ce e sub soare>.
Lumea creată de Dumnezeu prezintă o diversitate impresionantă de popoare, societăți, civilizații și culturi care se succed temporal sau coexistă spațial. În textul Bibliei există două semnificații ale termenului <lume>: lumea ca Univers al creației lui Dumnezeu și lumea ca <mulțime> de oameni, de popoare create de Dumnezeu. În concepția creștină Dumnezeu a creat o lume bună pentru că El este binele mai presus de orice bine.
Există însă și <lumescul din lume>, răul, căderea, păcatul, ispita neantului, create de Satan și spre care omul înclină prin propria sa libertate și voință”, spune Marius Andreescu.
Dialogul cu tema “Iisus şi relaţia mea cu El (III)”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală „Viața merge înainte”, coordonat de poeta ing. Simona Vasilescu, având-o invitată pe terapeuta Valentina de Ametist, marți, 9 iulie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“În cadrul proiectului <Viaţa merge înainte> o avem ca invitată pe Valentina de Ametist care continuă tema <Iisus şi relaţia mea cu El>.
Învăţăturile şi faptele lui Hristos continuă în scrisoarea a III-a.
Scrisorile ne poartă într-o dimensiune spiritual-mentală care transcende planul uman al activităţii şi al preocupărilor”, spune Simona Vasilescu.
Prelegerea cu tema „Eminescu. Transdisciplinaritatea creației”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Teme culturale în emoții raționale”, susținut de scriitorul, eminescologul, profesorul de limba și literatura română Lucian Costache, miercuri, 10 iulie, de la ora 11.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
Prelegerea cu tema „Flacăra internă”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală „Clubul de lumină”, coordonat de terapeuta și scriitoarea Corina Caltan, miercuri, 10 iulie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„<Flacăra internă>.
Toți avem o flacără internă care este păstrătoarea forței noastre vitale. Flăcările noastre sunt esența noastră”, spune Corina Caltan.
Prelegerea cu tema „Vasile Voiculescu. Misterul energiilor spirituale”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Biografii triste și destine tragice din istoria literară”, coordonat de prof. dr. Magda Grigore, critic literar, scriitoare, eveniment care va avea loc miercuri, 10 iulie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Om complicat, vizionar pentru vremea sa, Vasile Voiculescu și-a construit personalitatea pe trei piloni: medicina, literatura și credința. A avut o viață remarcabilă, pătrunsă de spiritul binelui. Ca și evanghelistul Luca, a fost numit <doctorul fără arginți>, pentru că și-a ajutat semenii din credință.”, spune Magda Grigore.
Dezbaterea cu tema „Medicul. Suferința și provocările războiului”, în cadrul proiectului „Ferestre Culturale”, coordonat de jurnalistul Ahmed Jaber, avându-l invitat pe medicul Zeyad K M Shaikha. Un specialist în medicină internă și diabet, eveniment care va avea loc joi, 11 iulie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Vă invit să-l cunoașteți pe distinsul medic palestinian Zeyad K M Shaikha, care a studiat medicina în România. A lucrat la spitalele guvernamentale palestiniene, salvând vieți de răniți și îngrijind pacienți chiar în inima războiului din Gaza. Va veni să ne spună cât de important și greu este să mențină echilibrul între calitatea de om și medic”, spune Ahmed Jaber.
Festivalul Național de Rock „Young Rock Festival – RebelX”, ediția a III-a, care va avea loc vineri, 12 iulie și sâmbătă, 13 iulie, între orele 18.00 – 23.00, în Parcul „Lunca Argeșului”.
La evenimentul organizat de Asociația „La Pietre”, în parteneriat cu Primăria Municipiului Pitești, prin Centrul Cultural Pitești și Consiliul Județean Argeș vor susține recitaluri trupele: TROOPER, KEMPES, GOTHIC, BREATHELAST, NUANȚE, WILDCHILD, ELECTRIC HUMIDITY, LOVE BITE, OVERBURN, DESTIN. Intrarea este liberă.
Urmărește știrile Ziarului din Muscel și pe pagina de Facebook, pe grupul Cititorii Ziarului din Muscel, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.