Centrul de Instruire pentru Apărare NBC la ceas aniversar!
Pe 7 mai s-au împlinit 88 de ani de existenţă a învăţământului de chimie militară, prin înfiinţarea, în 1931, în Garnizoana Bucureşti, Cazarma Malmaison, a Centrului de Instrucţie al Apărării Contra Gazelor, conform Ordinului Marelui Stat Major nr.4033.
Această dată reprezintă debutul învăţământului de formare, perfecţionare şi specializare a cadrelor active şi de rezervă din arma Apărare CBRN. În evoluţia sa, ca structură militară de învăţământ şi instrucţie, centrul a fost supus unor transformări şi redislocări, funcţionând temporar în garnizoanele Bucureşti, Făgăraş şi Sibiu.
La 1 iulie 1969, s-a înfiinţat Centrul de Instrucţie al Trupelor Chimice, cu dislocarea în Garnizoana Câmpulung Muscel, având în subordine Poligonul de Experienţe al Trupelor Chimice.
Ca urmare a amplului proces de restructurare a armatei, după anul 1989, Centrul de Instrucţie se transformă, primind succesiv denumirile de Şcoală de Aplicaţie, Şcoală de Aplicaţie Interforţe, Centru de Pregătire şi, începând cu 1 septembrie 2008, Baza de Instruire pentru Apărare CBRN „Muscel”.
Începând cu data de 1 septembrie 2008, Centrul de Pregătire pentru Apărare NBC din Câmpulung s-a transformat în Baza de Instruire pentru Apărare NBC, subordonată Centrului de Instruire pentru Geniu, EOD şi Apărare NBC Râmnicu Vâlcea.
De la înfiinţarea sa, în anul 1969, unitatea de chimie militară din strada Mărăşti a cunoscut mai multe denumiri. Mai întâi a fost Centru de Instrucţie al Trupelor Chimice, din 1991 denumirea s-a schimbat în Centrul de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor de Chimie Militară, în 1997 i-a fiinţă Şcoala de Aplicaţie pentru Chimie Militară, în 2002 denumirea şcolii s-a schimbat în Şcoala de Aplicaţie pentru Apărare NBC iar în 2005 unitatea ajunge Centru de Instruire pentru Apărare NBC, subordonat Şcolii de Aplicaţie pentru Unităţi Sprijin de Luptă din Sibiu.
De-a lungul existenţei sale, unitatea a asigurat pregătirea personalului din armă pentru a fi în măsură să asigure îndeplinirea misiunilor specifice. Cu toate că instituţia a funcţionat temporar în diferite garnizoane, longevitatea acesteia în spaţiul muscelean a determinat acordarea denumirii onorifice MUSCEL.
Baza de Instruire a contribuit la ridicarea prestigiului Armatei României prin desfăşurarea de activităţi bilaterale, schimburi de experienţă şi instruire în comun cu peste 25 de ţări de pe întreg mapamondul, prin desfăşurarea de exerciţii complexe în cadrul reuniunilor specialiştilor CBRN din ţările membre NATO, a participat cu efective în operaţiuni militare multinaţionale, de stabilitate şi de sprijin a păcii, sau în comandamente NATO şi de coaliţie în Europa şi SUA.