19.6 C
Campulung Muscel
miercuri, 3 iulie, 2024

Cine este argeșeanca care a dormit în patul regelui Charles al III-lea al Marii Britanii

Alte Știri

Cine este argeșeanca care a dormit în patul regelui Charles al III-lea al Marii Britanii. Femeia este un Muzeu viu și toată România trebuie să o cunoască. Mai rar găsești atât de multă pasiune pentru tradițiile și obiceiurile românești, păstrate cu autenticitate de-a lungul timpului.

Mariea Plopeanu din comuna Coşeşti, satul Leiceşti, judeţul Argeş, a absolvit Şcoala Profesională – secţia croitorie şi mai apoi s-a specializat ca lucrător comercial. Din copilărie a învăţat de la bunica sa cusutul, torsul, ţesutul, îndeletniciri pe care le-a practicat cu sârguinţă şi pricepere.

CITEȘTE ȘI. Magnificul Ed Sheeran vine în România pentru un mega concert

După anul 1989 a străbătut la pas toată partea nordică a judeţului Argeş pe Valea Doamnei, Valea Bratiei, Valea Râului Târgului, Valea Dâmboviţei şi nu numai, pentru a colecţiona costume populare tradiţionale.

CITEȘTE ȘI. Hai pe canalul nostru de Whatsapp. Pași foarte simpli

Cine este argeșeanca care a dormit în patul regelui Charles al III-lea al Marii Britanii

A reuşit astfel să adune peste 500 de costume cu care a înzestrat grupuri vocale folclorice, dansatori, tineri solişti de muzică populară, artişti consacraţi de la <Doina Argeşului>. Pe doamna Aneta Stan, Grigore Leşe, Ovidiu Lipan Țăndărică. De-a lungul timpului, a participat la târguri ale meşterilor populari organizate de către Muzeul Goleşti, Muzeul Satului Bucureşti, muzeele din oraşele Craiova, Drobeta Turnu Severin, Curtea de Argeș, Piteşti, Câmpulung, Ploieşti, Sibiu.

CITEȘTE ȘI. Cel mai șmecher festival. Inedit în România. Ce se va întâmpla, după? WOW

În anul 2014 a participat la primul curs de tehnică în confecţionarea costumelor populare, în urma căruia a obţinut atestatul de meşter popular. În anul 2017, la Viscri, unde a fost cazată într-una din casele proprietate ale regelui Charles al III-lea al Marii Britanii. A participat la cursuri predate de către profesori englezi care, din admiraţie pentru costumul românesc, au dorit să împărtăşească din ştiinţa lor în acest domeniu.

CITEȘTE ȘI. Secretul pe care puține românce îl cunosc. Cum să faci mușcatele din ferestre să înflorească abundent

În perioada 2016-2018, în cadrul Bibliotecii Judeţene <Dinicu Golescu> din Piteşti, a urmat alte cursuri de dezvoltare în arta recondiţionării costumelor populare. După absolvire, timp de o lună, a expus în incinta bibliotecii 40 de costume populare, obţinând locul I pentru autenticitate.
“În anul 2021, la Parlament, în cadrul unei expoziţii organizate cu prilejul sarbătoririi iei româneşti, i-a fost acordat premiul întâi pentru cele mai frumoase costume populare din judeţul Argeș, motiv pentru care i s-a oferit un turneu în Paris, Londra şi Roma.
Ca un corolar al muncii sale neobosite în domeniul artei populare, Mariea Plopeanu a înființat acasă la dânsa un muzeu cu obiecte tradiţionale româneşti şi valoroase costume naţionale, pe care l-a denumit <Muzeul viu>. De atunci, îi calcă pragul vizitatori din toată lumea. Prin urmare, îi invit pe toți cei interesați să o cunoască”, spune Mariana Claudia Filipescu.

CITEȘTE ȘI. Ce e total interzis să bagi în cuptorul cu microunde. Bubuie și face dezastru!

Urmărește știrile Ziarului din Muscel și pe pagina de Facebook, pe grupul Cititorii Ziarului din Muscel, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.

Ultimele Știri

Elevii de nota 10 ai Argeșului. Pe loc au poziționat județul în România

Elevii de nota 10 ai Argeșului. Pe loc au poziționat județul în România. Rezultatele Evaluării Naționale, publicate azi, au...

Alte știri din aceeași categorie