O localitate musceleană a fost atestată ca stațiune turistică de interes național. Măsura a fost prevăzută într-un proiect al Ministerului Turismului, proiect ce a fost supus aprobării în ședința de Guvern.
În urmă cu un an, Consiliul Local al comunei Dâmbovicioara este în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 852/2008 pentru aprobarea normelor şi criteriilor de atestare a staţiunilor turistice, cu completările ulterioare, şi a fost aprobată prin hotărârea Consiliului Local al comunei Dâmbovicioara, judeţul Argeș, nr. 30 din 6 decembrie 2016 a transmis documentaţia la Ministerul Turismului şi a primit imediat un demers favorabil.
Primarul Dumitru Secăreanu a început acest demers tocmai din anul 1996, în primul său mandat la primărie.
Odată declarată stațiune turistică de interes național, printre altele, Dâmbovicioara va avea prioritate la investițiile cu bani de la stat și cu fonduri europene și va fi inclusă în cataloagele și în alte materiale oficiale de promovare turistică.
Dâmbovicioara este amplasată într-un peisaj deosebit, foarte generos pentru iubitorii de frumos, la granița dintre județele Argeș și Brașov, pe culoarul Rucăr-Bran și în Parcul Natural Piatra Craiului.
Situată în nordul județului, Dâmbovicioara este ultima localitate argeșeană aflată pe culoarul Rucăr-Bran, fiind localizată la 30 de km de Câmpulung Muscel și 55 de km Brașov.
Comuna este alcătuită din trei sate: Podu Dâmboviței, Dâmbovicioara și Ciocanu, adevărate destinații turistice pentru iubitorii muntelui, dar și ai tradițiilor și ai obiceiurilor Argeșului de nord.
Satul Podu Dâmboviței este situat pe drumul național DN 73, la 5 km de Rucăr, fiind principala poartă de acces către o serie de trasee turistice care duc spre Munții Iezăr-Păpușa, Piatra Craiului, Bucegi și Leaota. Satul Dâmbovicioara se află în partea stângă a DN 73, cum vii dinspre Câmpulung, și este centrul administrativ al comunei. Mai sus, aproape de granița cu Brașovul, se află satul pastoral Ciocanu, care este una dintre așezările situate la cele mai mari altitudini din România, respectiv 1.200 de metri.
Datorită concentrării mari de resurse naturale, în prezent fiind omologate 16 trasee turistice, și a amplasării în inima fabuloasei rezervații a Pietrei Craiului, localitatea s-a dezvoltat constant în ultimii ani din punct de vedere turistic, la Dâmbovicioara existănd peste 500 de locuri de cazare în unități clasificate de la 2 la 4 flori/stele.
Aspectul care trebuie evidențiat este acela că la Dâmbovicioara există circulaţie turistică permanentă, turiştii fiind atraşi, deopotrivă, de inegalabilul peisaj geografic, dat de concentrarea mare a resurselor naturale, dar și de existența obiectivelor turistice, precum:
-Podul lui Brâncoveanu, construit în perioada domniei lui Constantin Brâncoveanu, veritabil monument de arhitectură, care se află pe lista monumentelor istorice din județul Argeș;
-Peștera Dâmbovicioara, care are circa 15.000 de ani vechime, este amenajată, ușor accesibilă (situată la o altitudine de 861 de metri), fiind vizitată de 80.000 de turiști/an;
-Cheile Brusturetului, care se întind pe 2 km și care se parcurg ușor;
-Ruinele Cetății Oratia (numită în popor Cetatea Neamțului, în documente Cetatea Dâmboviței, iar în ultima vreme “Castelul Pietrei Craiului”, fortificație medievală care avea rol de apărare a granițelor Țării Românești, întemeiată pe ruinele unui fort roman, între 1215 și 1220, conform specialiștilor) a avut o importanță deosebită din punct de vedere strategic și comercial, deoarece era un punct vamal pentru negoțul care se făcea între Țara Românească și Brașov;
-Rezervația Valea Cheii, ideală pentru plimbări în aer liber, principala atracție a zonei reprezentând-o Peștera la Uluce, clasificată de Agenția Europeană de Mediu drept rezervație naturală protejată prin lege;
-Biserica cu hramul “Sfinții Împărați Constantin și Elena”, monument istoric ridicat în 1940, include icoane semnate de pictorul Gheorghe Tătărescu;
-Parcul statuar “Paul Everac”, amenajat în aer liber de cunoscutul dramaturg, casa acestuia, un teatru de vară și rezervația de busturi de piatră fiind elementele care alcătuiesc acest complex;
-Mausoleul Eroilor de la Mateiaș, construit între anii 1928 și 1935 în cinstea eroilor români căzuți în Primul Război Mondial;
-Rezervația Valea Cheii, ideală pentru plimbări în aer liber;
-Barajul Pecineagu, situat într-o depresiune dintre munții Piatra Craiului și Iezer-Păpușa.
Formele de turism care se pot practica în zona Dâmbovicioara sunt turismul montan și cicloturismul pe cele 6 trasee pentru biciclete.
Alte puncte forte ale zonei sunt evenimentele culturale şi de tradiţie: „Plugușorul și Răscovăitul” – în seara de Anul Nou, „Ciurlezul” – în ziua de Sf. Ion, „Dragobetele” – în februarie, „Obiceiuri de Blagoviștenie” – pe 25 martie și „Focul lui Sumedru” – pe 25 octombrie.
De asemenea, există un Centru de Informare Turistică, centru care promovează structurile de primire turistică cu funcțiuni de cazare și care oferă informații despre traseele turistice montane, precum și despre resursele naturale și antropice ale zonei.