Camera Deputaţilor a adoptat în această săptămână un proiect de lege care prevede acordarea de tichete în valoare de 50 de lei pentru copiii din familiile defavorizate pentru a stimula participarea acestora la învăţământul preşcolar. De această măsură vor beneficia circa 110.000 de copii din toată ţara, costurile totale ridicându-se la 39 milioane de lei.
Proiectul a fost aprobat cu 289 voturi “pentru”, unul împotrivă şi 5 abţineri. Acesta prevede că în scopul stimulării participării în învăţământul preşcolar a copiilor din familii defavorizate, al creşterii accesului la educaţie a acestora, se instituie stimulentul educaţional sub formă de tichete sociale.
,,Stimulentele sunt utilizate pentru achiziţionarea produselor alimentare, de igienă, a produselor de îmbrăcăminte şi/sau a rechizitelor. Tichetul social educaţional se acordă la cerere şi nu este impozabil. Procedura de acordare a tichetelor sociale va fi stabilită prin hotărâre a Guvernului, iar modalitatea de identificare a beneficiarilor se stabileşte prin hotărâre a consiliului local. Obiectivele principale ale acestei legi sunt lupta împotriva sărăciei şi excluziunii sociale, facilitarea accesului copiilor defavorizaţi la educaţie, reducerea ratei abandonului şcolar şi a infracţionalităţii, contribuţia la dezvoltarea durabilă economică şi socială – prin accesul la educaţie timpurie, aceştia vor avea mai multe şanse să urmeze cursurile şcolii şi să îşi găsească, mai târziu, un loc de muncă”, a declarat deputatul Simona Bucura Oprescu.
Domeniul educaţiei şi incluziunii sociale, pe care îl vizează acest proiect legislativ, reprezintă o prioritate la nivel european. România ocupă locul doi în Europa ca rată a sărăciei şi are o rată mare de părăsire timpurie a şcolii (17,4% în 2012).