-0.9 C
Campulung Muscel
vineri, 22 noiembrie, 2024

Cu cât va crește indemnizația de însoțitor după noua lege a pensiilor

Alte Știri

Cu cât va crește indemnizația de însoțitor după noua lege a pensiilor. Din toamna acestui an, legislația privind pensiile publice prevede un nou mod de calcul pentru indemnizația de însoțitor. Astfel, persoanele care desfășoară această activitate vor primi mai mulți bani de la stat, din 1 septembrie 2024.

Potrivit legii, pensionarii de invaliditate încadrați în gradul I de invaliditate au dreptul, în afara pensiei, la o indemnizație pentru însoțitor.

Indemnizația pentru însoțitor se suportă de la bugetul de stat. În cazul pensionarilor încadrați în gradul I de invaliditate care beneficiază de pensie de invaliditate în mai multe sisteme de asigurări sociale, indemnizația pentru însoțitor se acordă numai de către ultimul sistem în care aceștia au fost asigurați. În cazul sistemelor de pensii neintegrate sistemului public de pensii, indemnizația acordată se compensează lunar din bugetul de stat.

Cu cât va crește indemnizația de însoțitor după noua lege a pensiilor

Noua lege a pensiilor prevede o creștere a indemnizației pentru însoțitor. Mai exact, din toamna anului 2024, calculul indemnizației se va face după noi reguli.

În prezent, Legea nr. 263/2010 prevede că valoarea indemnizației pentru însoțitor reprezintă 80% din valoarea unui punct de pensie. Având în vedere că punctul de pensie a crescut, la începutul acestui an, la 2.032 de lei, valoarea indemnizației este acum de 1.626 de lei.

Potrivit noii legi, de la 1 septembrie 2024, cuantumul indemnizației pentru însoțitor va reprezenta 50% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, aferent lunii pentru care se face plata.

Cuantumul indemnizației pentru însoțitor va reprezenta 50% 

Dacă salariul minim își va păstra valoarea actuală de 3.300 de lei, indemnizația de însoțitor va fi de 1.650 de lei. Astfel, după noul mod de calcul, indemnizația de însițitor va crește cu 24 de lei.

Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care au realizat stagii de cotizare contributive în sistemul public de pensii, care nu au împlinit vârsta standard de pensionare și care au capacitatea de muncă diminuată din cauza:

  • accidentelor de muncă și bolilor profesionale, constatate conform legii;
  • altor boli și accidente care nu au legătură cu munca.

În raport cu gradul de diminuare a capacității de muncă, invaliditatea este:

  • de gradul I, caracterizată de deficiența funcțională gravă, capacitate de autoservire pierdută;
  • de gradul II, caracterizată de deficiența funcțională accentuată și capacitate de autoservire păstrată parțial;
  • de gradul III, caracterizată de deficiența funcțională medie și capacitatea de autoservire păstrată.

 

overlay-clever

 

 

 

Ultimele Știri

ULTIMĂ ORĂ. Incendiu devastator în Stâlpeni. Ard trei case!

ULTIMĂ ORĂ. Incendiu devastator în Stâlpeni. Ard trei case! În urmă cu puțin timp a fost anunțat la 112...

Alte știri din aceeași categorie