Cum arată carnea artificială care a ajuns în supermarketuri.
Săptămâna aceasta două companii americane, Upside Foods şi Good Meat, au primit aprobare să-şi vândă carnea cultivată din celule în laborator pe piaţa americană, adică în magazine. Acordul reprezintă o premieră. Autorizația fiind acordată, de Departamentul american pentru Agricultură (USDA), transmite Reuters care citează reprezentanţi ai celor două companii.
Încă din toamnă, FDA anunțase că „poartă discuţii cu mai multe firme” care să comercializeze în supermarketuri carne cultivată în laborator. „Lumea se confruntă cu o revoluţie alimentară. Iar administraţia americană pentru alimente şi medicamente se angajează să sprijine inovaţia în aprovizionarea cu alimente”, a declarat Robert Califf, comisarul FDA.
Cum arată carnea artificială care a ajuns în supermarketuri
Cele două companii sunt primele care au reuşit să treacă cu succes de un proces de aprobare complex. Carnea cultivată în laborator implică certificări atât din partea USDA. Cât şi din partea Administraţiei americane pentru Alimente şi Medicamente (FDA).
Astfel, America a devenit cea de-a doua ţară din lume, după Singapore, care permite vânzarea cu amănuntul a acestui produs. Ce este derivat din celule prelevate de la animale şi apoi „crescute” în cuve din oţel. „Este un vis devenit realitate. Marchează începutul unei noi ere”, a declarat presei străine Uma Valeti, CEO al companiei Upside Foods.
Carnea cultivată în laborator se gătește la fel cu cea a animalelor sacrificate
UPSIDE Foods produce carne de pasăre și fructe de mare crescute în laborator. Carnea de pui este produsă prin prelevarea de celule de la păsări vii. Care mai apoi sunt folosite pentru a dezvolta produsele finite, în forma dorită, în recipiente din oțel inoxidabil. Amintim că anul trecut, preparate ce conțineau carne de pui cultivată s-au aflat în meniul participanților la conferința COP27 privind schimbările climatice din Egipt.
Carnea cultivată în laborator arată la fel cu cea „originală” și se prepară identic. Practic, fără a ști că nu provine dintr-un animal sacrificat, nimeni nu și-ar imagina că e un alt fel de produs.
La nivel mondial există peste 150 de companii de carne cultivată în laborator. Acestea fiind investiţii de câteva miliarde de dolari. Companiile internaționale speră ca până în anul 2030, creația lor artificială să poată concura cu ceea ce știm noi și anume carnea convențională. Continuarea o găsiți AICI.