Având în vedere evoluția virusului pestei porcine africane la nivelul teritoriului României și escaladarea fără precedent a riscului de răspândire a bolii cu consecințe deosebite asupra economiei și populației, vă informăm că în județul Argeș nu au fost semnalate cazuri de infestare cu pestă porcină. Cu toate acestea considerăm că este necesar să prezentăm măsurile care trebuie respectate pentru a preveni răspândirea pestei porcine africane:
Pesta Porcină Africană este o boală virală;
În mod obișnuit este mortală pentru porcii domesticiți și mistreți;
Nu există vaccin sau tratament pentru această boală;
Din această cauză provoacă serioase probleme socio-economice în țările afectate;
Virusul rezistă câteva luni în mediul înconjurător și în cadavre;
Prepararea sau afumarea cărnii NU distruge virusul;
Oamenii nu se îmbolnăvesc, dar ajută la răspândirea virusului prin hainele sau echipamentele contaminate;
Semnele clinice ale bolii sunt variabile și nu sunt ușor de recunoscut;
Animalele afectate pot avea unul sau mai multe semne clinice, după cum urmează:
- Febră mare, apatie și imposibilitatea de a sta în picioare;
- Vomă, diaree, uneori cu sânge;
- Pete roșii-albăstrui pe piele, în special în zonele urechilor și a râtului;
- Tuse și respirație îngreunată;
- Avorturi spontane, nașteri de fetuși morți și nesiguranță în mers a purceilor;
- Majoritatea animalelor infectate mor în 10 zile;
Contaminarea animalelor sănătoase se poate produce în multe feluri:
- Prin contactul direct al porcilor sănătoși cu cei bolnavi;
- Prin hrănirea acestora cu resturi alimentare contaminate;
- Contactul cu materiale contaminate;
- Contactul cu oameni care poartă haine și încălțăminte contaminate;
- Nu deplasați animalele din fermă sau gospodărie;
- Întotdeauna schimbați-vă îmbrăcămintea și încălțămintea atunci când părăsiți ferma sau gospodăria;
- Înaintea de a achiziționa furaje, așternut și porci, asigurați-vă că acestea provin din unități verificate, care au implementat toată măsurile de siguranță pentru a evita pătrunderea virusului;
- Asigurați-vă că porcii din gospodăria dumneavoastră nu intră în contact cu mistreții sau cu porcii din alte gospodării;
- Niciodată să nu hrăniți porcii cu resturi alimentare;
- Evitați creșterea porcilor în padocurile exterioare, în zonele în care evoluează Pesta Porcină Africană;
- Achiziția, transportul cărnii și a preparatelor din carne de porc din zonele infectate pot răspândi virusul;
- Vânătorii și cânii acestora nu trebuie să vină în contact cu porcii domesticiți după vânătoare;
- Fermierii sau vânătorii să nu arunce pe câmp sau în pădure resturi rezultate în urma eviscerării carcaselor de porci domesticiții sau mistreți;
- Nu aruncați resturi alimentare sau gunoi în zonele care pot fi frecventate de mistreți;
- Contactați medicul veterinar dacă găsiți cadavrele de mistreți chiar dacă în zonă NU evoluează PESTA PORCINĂ AFRICANĂ.