Cum vor funcționa brățările electronice pentru cei care au probleme cu legea pe raza județului Argeș. La sediul Inspectoratului Județean de Poliție Argeș a avut loc o conferință de presă în cadrul căreia comisarul șef Marius Șendroiu, șeful Serviciului de Ordine Publică Argeș, a explicat modul de funcționare a Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică pentru cazurile de violență domestică.
Cum vor funcționa brățările electronice pentru cei care au probleme cu legea pe raza județului Argeș
CITEȘTE ȘI. DEZVĂLUIRI de la Renault. Sunt legate de super mașina care va fi expusă în premieră la Salonul Auto de la Paris
Sistemul de monitorizare electronică a devenit funcțional și în județul Argeș începând de ieri, 1 octombrie. Județul nostru se află în ultima tranșă de implementare a acestui sistem. Noi și încă 17 județe din țară.
Prioritate au avut județele în care rata de infracționalitate, violența domestică și alte acte cu violență împotriva persoanei, era crescută. Astfel în județul Argeș au fost repartizate 140 de kituri cu brățări.
CITEȘTE ȘI: Doliu la piața centrală din Câmpulung Muscel. Vânzătorii de la tarabe sunt șocați și triști
Acestea sunt pentru persoanele care sunt cercetate pentru violență domestică și împotriva lor au fost emise ordine de protecție, pentru persoanele care au control judiciar cu interzicerea părăsirii unui teritoriu, oraș, județ, etc.
Astfel persoanele vizate vor purta brățări cu ajutorul cărora, locul în care se află va putea fi văzut în timp real pe monitoarele ce se află într-un dispecerat. În acest fel, dacă se vor apropia de victimă, polițiștii vor afla cu ajutorul sistemului de monitorizare și vor putea interveni.
CITEȘTE ȘI. Abonează-te la canalul de WhatsApp – Ziarul din Muscel și află primul cele mai importante știri ale zilei
Polițiștii de la IPJ Argeș au primit 140 de kituri, ce includ brățara și două telefoane. Brățara și un telefon vor sta la agresor, iar celălalt telefon la victimă iar aparatele vor trebui purtate permanent cât și brățara.
În cazul în care se constată o încălcare a interdicțiilor agresorul va fi sunat pe telefonul care face parte din kit și i se va pune în vedere să renunțe. De asemenea, victima poate fi sunată și avertizată că agresorul de apropie de ea.
CITEȘTE ȘI. S-a stins din viață un reputat profesor. S-a jertfit pe altarul învățământului argeșean
În plus, victima poate apela de pe acel telefon dacă se află în pericol. La IPJ Argeș au fost amenajate spațiile destinate desfășurării activităților de monitorizare electronică, procedura de dotare a acestora cu logistica necesară fiind definitivată.
”Utilizarea sistemelor electronice permite o creștere a gradului de asigurare a măsurilor de protecție a drepturilor persoanelor protejate, dar nu reprezintă o măsură de constrângere, ci o metodă de monitorizare/supraveghere, care permite urmărirea modului de respectare a măsurilor dispuse în cadrul unor proceduri judiciare.
CITEȘTE ȘI. Doliu la piața centrală din Câmpulung Muscel. Vânzătorii de la tarabe sunt șocați și triști
Utilizarea acestor sisteme permite adoptarea unor măsuri pentru prevenirea și contracararea unui eventual contact fizic între victima violenței domestice și agresor sau, pe viitor, respectarea obligațiilor impuse de executarea măsurii arestului la domiciliu, controlului judiciar, controlului judiciar sub cauțiune”, a explicat la conferința de presă comisarul șef Marius Șendroiu, șeful Serviciului de Ordine Publică din cadrul IPJ Argeș.
CITEȘTE ȘI. Primărița Câmpulungului, Elena Lasconi pusă la zid de cele mai presante întrebări ale societății
În primele 8 luni ale anului 2024, pe raza județului Argeș, polițiștii au intervenit la 2.596 de cazuri de violență domestică, ceea ce reprezintă o scădere cu 10,93 % față de situația din aceeași perioadă a anului trecut, cea mai mare parte fiind sesizări prin S.N.U.A.U. 112.
CITEȘTE ȘI. DEZVĂLUIRI. Cât de mult a colaborat Elena Lasconi cu Serviciul Român de Informații
În această perioadă, au fost înregistrate 581 de infracțiuni de violență în familie, reprezentând o scădere cu 12,36% față de perioada similară a anului trecut.
Ca urmare a verificărilor efectuate de polițiștii care au intervenit la evenimentele de violență domestică, prin parcurgerea procedurii legale de evaluare a situației de risc, au fost emise 177 de Ordine de protecție provizorii. Cu 11 mai puține față de 8 luni ale anului precedent. De asemenea, în perioada de referință a anului în curs, au fost emise de către instanțele de judecată 291 de ordine de protecție. Reprezentând o creștere cu 19,24%.
CITEȘTE ȘI: Păzea. Ard rău la buzunare tot ce prind pe străzile din Câmpulung Muscel
Polițiștii emit ordine de protecție provizorii, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, când constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie puse în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestuia.
CITEȘTE ȘI. Abonează-te la canalul de WhatsApp – Ziarul din Muscel și află primul cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Ziarului din Muscel și pe pagina de Facebook, pe grupul Cititorii Ziarului din Muscel, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.