Cunoscut om de afaceri, condamnat la 4 ani şi 2 luni de închisoare, în regim de detenţie. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Pitești au dispus, în decembrie 2016, trimiterea în judecată, a primarului comunei Oarja, Constantin Bîlea pentru săvârșirea infracțiunilor de: abuz în serviciu și complicitate la infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Odată cu acesta au mai fost trimiși în judecată Mihaela Iulia Sima, director la Școala Gimnazială Dumitru Rădulescu Oarja, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu și complicitate la infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată; Lucian Gherghescu, la acea dată, viceprimar al comunei Oarja, săvârșirea infracțiunilor de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu, complicitate la infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals intelectual în formă continuată, uz de fals în formă continuată, Dumitru Stan, administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu(două fapte), fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (3 fapte), spălare a banilor în formă continuată.
Ce acuzaţii au înaintat procurorii
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut: “În perioada 2012-2014, inculpații Bîlea Constantin și Sima Iulia Mihaela, în calitățile menționate mai sus, cu încălcarea prevederilor legale privind finanțele publice locale și achizițiile publice, au încheiat cu societatea administrată de inculpatul Stan Dumitru, câte un contract de execuție lucrări care priveau: amenajarea unei camere frigorifice în interiorul Căminului Cultural Oarja, respectiv, instalarea a 5 centrale termice în Școala Gimnazială D. Rădulescu Oarja și au dispus plata unor facturi pentru achiziții de bunuri/servicii de la aceeași societate comercială.
În acest context, în condițiile în care bunurile și serviciile facturate și achitate nu au fost furnizate, cei doi inculpați împreună și cu viceprimarul comunei Oarja au semnat mai multe documente ce conțineau date nereale (devize de lucrări, procese verbale de recepție etc.) și au achitat omului de afaceri suma totală de 201.080 lei, ce constituie un prejudiciu adus unității administrativ teritoriale.
În scopul asigurării banilor obținuți în maniera de mai sus, inculpatul Stan Dumitru a ascuns și disimulat proveniența ilicită a sumei de 148.208 lei, prin introducerea lor într-un mecanism complex spălare a banilor, pe baza unor dispoziții de încasare, respectiv plată false, în temeiul unui contract inexistent, destinatarul final fiind tot omul de afaceri. Rechizitoriul a fost înregistrat la Tribunalul Argeş pe data de 21 decembrie 2016, cu câteva zile înainte de Crăciun. Procesul a fost unul de durată, fiind de audiaţi mulţi martori şi au fost cerute noi expertize. Astfel procesul a avut în total 49 de şedinţe de judecată iar în alte trei şedinte au fost amânări ale pronunţării.
Nu mai are voie să deţină funcţia!
Vineri, Tribunalul Argeş a dat sentinţa. Primarul Constantin Bîlea a primit 3 ani închisoare şi 20.000 lei amendă penală ( cuantumul unei zile-amendă la suma de 100 de lei şi un număr de 200 de zile-amendă), cu suspendare pe un termen de supraveghere de 3 ani. Primarul are obligaţia să execute muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Oarja, sau în cadrul Primăriei Bradu, pe o perioadă de 120 de zile lucrătoare. Ca pedeapsă complementară instanţa îi interzice să deţină o funcţie publică sau să fie ales într-o funcţie publică, pe o perioadă de 3 ani.
Muncă în folosul comunităţii…
La rândul ei, Iulia Mihaela Sima a fost condamnată la trei ani închisoare cu suspendare, având o perioadă de supraveghere de 3 ani. Fostul viceprimar, Lucian Gherghescu a fost condamnat la „ 2 ani închisoare şi 20.000 lei amendă penală (…) dispune suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei de 2 ani închisoare şi stabileşte un termen de supraveghere de 2 ani”, după cum se precizează în sentinţă. La fel ca primarul, cei doi au obligaţia de a presta câte 120 de zile de muncă în folosul comunităţii.
Pedeapsă cu executare
Cea mai aspră pedeapsă a primit-o Dumitru Stan, omul de afaceri. Acesta a fost condamnat la 4 ani şi 2 luni închisoare cu executare, în regim de detenţie. Cei patru inculpaţi au obligaţia să plătească, în solidar, aproximativ 170.000 lei. Judecătorii a menţinut sechestrul asigurator pe bunurile acestora, instituit de procurori în anul 2016. Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu apel în termen de 10 zile.
sursa. curierulzilei.ro