-0.9 C
Campulung Muscel
vineri, 22 noiembrie, 2024

Dacă acordăm mai multă atenție, cancerul poate fi prevenit!

Alte Știri

Direcţia de Sănătate Publică Argeş marchează în perioada 25-31 mai 2019 – Săptămâna Europeană de Luptă împotriva Cancerului. Campania Săptămâna Europeană de Luptă împotriva Cancerului (SELIC) are loc între 25 şi 31 mai în fiecare an şi se încheie cu Ziua Mondială Fără Tutun în data de 31 mai. Fumatul este de departe cea mai importantă cauză de cancer care poate fi prevenită.

În perioada campaniei, factorii politici europeni şi publicul larg se angajează în diferite activităţi legate de sensibilizarea cu privire la prevenirea cancerului, accesul la tratament şi sprijin pentru pacienţii şi supravieţuitorii cancerului. Cel puţin o treime din cancerele frecvente sunt prevenibile.

Milioane de oameni mor din cauza acestei boli

În România, scopul campaniei este să crească nivelul de conştientizare al populaţiei în privinţa modalităţilor prin care putem preveni cancerul, prin intermediul alegerilor pe care le facem. Sub sloganul „Şi cancerul poate fi prevenit!”, campania naţională Săptămâna Europeană de Luptă împotriva Cancerului îşi propune să crească  nivelul de conştientizare asupra riscurilor de apariţie  a cancerului şi să promoveze CODUL EUROPEAN ÎMPOTRIVA CANCERULUI, în cadrul tuturor activităţilor şi prin toate mijloacele disponibile. Tema campaniei pentru anul 2019 este „Tinerii de astăzi previn cancerul prin obiceiuri sănătoase”.

Aspecte cheiedesprecancer:

l  9,6 milioane  de persoane mor prin cancer în fiecare an.

ll  Cel puţin o treime din cancerele frecvente sunt prevenibile.
l Cancerul este a doua cauză de deces în lume.
l 70% din decesele prin cancer apar în ţările slab-spre-mediu dezvoltate.
l Până la 3,7 milioane vieţi pot fi salvate anual prin implementarea cu resurse adecvate  a strategiilor de prevenire, depistare precoce şi tratament al cancerelor.
l Costul economic anual al cancerului este estimat la 1,16 trilioane de dolari.
l1556 de cazuri noi, în Argeş, anul trecut
În Europa se înregistrează 23,4% din cazurile de cancer din lume şi 20,3% din decese, deşi are doar 9,0% din populaţia mondială. Cancerul reprezintă a 2-a cauză importantă de morbiditate şi deces în Europa, cu estimări ce depăşesc 4,5 milioane cazuri noi, peste 2 milioane decese şi circa 13 milioane cazuri prevalente, în anul 2018. Deşi peste 40% din decesele prin de cancer pot fi prevenite, cancerul însumează 20% din totalul deceselor în Uniunea Europeană.

Nivel Naţional

Număr estimat de cazuri noi în 2018, toate cancerele, ambele sexe, toate grupele de vârstă.
Număr estimat de cazuri noi în 2018: 83461.
Rata brută de incidenţă: 426, 2 la 100000 locuitori.
Rata standardizată de incidenţă: 222,4 la 100000 locuitori.
Număr estimat de decese în 2018, toate cancerele, ambele sexe, toate grupele de vârstă.
Număr estimat de decese în 2018: 50902.
În judetul Argeş numărul total de cazuri noi de cancer în 2018 a fost de 1556, în creştere faţă de 2017, când au fost înregistrate 1407 cazuri noi. Prevalenţa cazurilor de cancer a fost în 2018 de 18844 cazuri, în creştere faţă de 2017, care a fost de 18072. Numărul de decese prin cancer în 2018 a fost de 1301 cazuri. Creşterea conştientizării şi informaţiile corecte ne pot împuternici pe toţi să recunoaştem din timp semnele de avertizare, să facem alegeri informate pentru sănătatea noastră şi să ne contracarăm propriile temeri şi concepţii greşite despre cancer. Cunoaşte-ţi organismul: depistarea precoce salvează vieţi.

Descoperirea precoce, şanse mari de supravieţuire

Nu toate cancerele prezintă semne şi simptome precoce. Totuşi, multe cancere prezintă semne care arată că “ceva nu este chiar bine”; aici sunt incluse cancerele de sân, de col uterin, colorectal, de piele, oral, şi unele cancere ale copilului. Aceasta este important de ştiut deoarece prin descoperirea din timp, aproape întotdeauna cancerul se poate trata mai uşor sau se poate chiar vindeca.
Ceea ce înseamnă şanse mai mari de supravieţuire şi de calitate a vieţii pentru persoanele diagnosticate cu cancer. Mai mult, recunoaşterea semnelor de avertizare precoce în unele cancere este cost-eficientă şi nu presupune tehnologii speciale. Fiecare dintre noi poate fi responsabilizat cu informaţia corectă despre normalitatea propriului organism şi recunoaşterea modificărilor şi importanţa – cu solicitarea promptă a ajutorului medical profesionist.
Campania naţională de  celebrare a evenimentului „Săptămâna Europeană de Luptă împotriva Cancerului” îi cheamă pe toţi cei care au ceva de spus despre cum îşi vor trăi tinerii propriile vieţi – părinţi, profesori, profesionişti din sistemul sanitar, decidenţi – să ajute tinerii să facă alegeri sănătoase, alegeri care pot însemna un viitor fără cancer.
Ultimele Știri

ULTIMĂ ORĂ. Incendiu devastator în Stâlpeni. Ard trei case!

ULTIMĂ ORĂ. Incendiu devastator în Stâlpeni. Ard trei case! În urmă cu puțin timp a fost anunțat la 112...

Alte știri din aceeași categorie