0.2 C
Campulung Muscel
vineri, 22 noiembrie, 2024

De origine chineză, Martin a început o viaţă nouă la Piteşti!

Alte Știri

În Piteşti, de câteva luni s-a deschis un restaurant cu specific chinezesc, Marele Restaurant Chinezesc, situat pe Bulevardul Republicii, nr.70, vis-a-vis de Policlinica Stomatologică. Meniul este unul deosebit, iar modul de preparare, aşa după cum ne-a spus proprietarul restaurantului, Martin, este cel regăsit în ţara de origine, China. Meniul restaurantului cuprinde preparate din tăieţei chinezeşti, preparate din carne de porc, vită, raţă, creveţi, preparate din orez, sushi, lapte prăjit, ciorbă de burtă, supă de fructe de mare, sepie crocantă cu usturoi, pui de baltă prăjiţi, supă de porumb sau supă picantă sau platouri sushi aranjate după principiul Zen. Pentru persoanele care doresc să servească meniu de post, acestea pot comanda urechi de lemn prăjite. Meniul cuprinde şi deserturi din care nu lipsesc dulciurile din fructe pane sau caramelizate sau prăjitura cu răvaş. Programul restaurantului este zilnic în intervalul orar 10.00 – 24.00.

De câţi ani eşti în România?

„Eu sunt în România de aproape 14 ani. Tata şi mama au venit aici în ţară şi apoi m-au adus şi pe mine în România. Am venit şi am lucrat la un unchi al meu care are o afacere cu un restaurant. Apoi am pornit şi eu o afacere, nu puteam să stau să lucrez la restaurantul acela, trebuia să fac şi eu ceva, să mă dezvolt. La noi în China este o mentalitate pe care nu am găsit-o şi aici la voi. La noi nu se stă aşa la nesfârşit la un patron. După o vreme fiecare trebuie să îşi găsească propriul drum, să aibă o afacere. Aşa am făcut eu acest restaurant”.

Părinţii tău sunt de origine chineză? Când au venit ei în România?

„Părinţii mei sunt de origine chineză. Ei au venit de mai mulţi ani aici la voi în ţară. Tata a venit în urmă cu 18 ani, iar mama a ajuns aici odată cu mine, în urmă cu 14 ani”.

Te duci în China des?

„Da în fiecare an. Dacă nu mergi timp de trei ani acolo, nu mai cunoşti oraşul natal, eu acolo stau de la o lună în sus, chiar şi trei luni. La noi în China se schimbă totul foarte des. Eu nu am mers doi ani şi când m-am dus nu am mai cunoscut locurile. Nici casa noastră nu mai era, a fost dărâmată şi s-au construit blocuri. Este vorba de anii 2004 şi 2006. Atunci s-a întâmplat acest lucru. Toată casa a fost distrusă şi s-au făcut blocuri şi autostradă. Totul se modernizează şe schimbă, aşa e în China”.

Aici ai clienţi?

„Am clienţi atât români cât şi chinezi. La noi mâncarea se face pe loc. Cine comandă ceva, orice fel de mâncare din meniu, aşteaptă puţin şi i se prepară pe loc. Mâncarea noastră nu se reîncălzeşte. La noi se face mâncare cu legume proaspete, este o mâncare sănătoasă. Din acest motiv poporul nostru nu îşi arată vârsta, un bărbat de 30 de ani arată ca unul de 20, asta este de la alimentaţia bogată în legume şi de la modul de preparare”.

Cum e bucătăria chinezească?

„Nu este ca cea românească. La voi se face cu foc mare, la noi se face altfel, noi în 5 minute terminăm o porţie de mâncare. Nu folosim foc puternic”.

Ai prieteni în Piteşti?

„Am prieteni, ei nu se ocupă cu restaurante, ei au magazine de haine. De exemplu patronul de la China Mega Shop este prietenul meu. El are cel mai mare magazin din Piteşti. Am mulţi prieteni în România”.

Voi aveţi toţi afaceri, vă dezvoltaţi, asta e educaţia pe care o primiţi în ţara voastră?

„Da la noi aşa este mentalitatea. Aşa suntem educaţi, noi luptăm să fie mai bine familiilor noastre. Nu poţi rămâne angajat mereu. La început lucrezi, apoi încerci să deschizi  ceva. Şi banii pe care-i câştigi îi reinvesteşti, faci dublu, apoi triplu, nu îi cheltui pe lux, ci îţi dezvolţi afacerea. Aşa suntem noi educaţi de mici, să muncim, să ne ajutăm familiile. Chiar dacă eu pierd afacerea, nu mă las, o iau de la capăt, aşa este la noi în China. Am restaurantul acesta, mai am la Râmnicu Vâlcea, la Arad, la mall Piteşti. Ce nu merge bine se închide, nu ţinem ce nu e productiv”.

Ce ai vrea să schimbi în viaţa ta aici în România?

„La voi în România e aer curat, e natura care ajută organismul, la noi în China sunt construcţii multe, noi vrem să trăim aici în România, ne vom duce în China când nu vom mai putea munci, când suntem bătrâni, acolo avem doctori foarte buni şi sistemul este mult mai bun decât al vostru”.

În cât timp ai învăţat limba română?

„Norocul meu este soţia mea care a făcut facultatea aici în România. Un an mi-a luat să ştiu să vorbesc limba voastră. Alţi prieteni de-ai mei au reuşit să înveţe în doi ani, poate mai mulţi”.

Cum te-ai cunoscut cu soţia ta?

„Ea a venit aici în România în urmă cu 8 ani. Aici ne-am cunoscut. Ea era studentă, ne-am cunoscut la Arad. Am o fetiţă de doi ani jumătate. E născută la Râmnicu Vâlcea. A avut probleme de la naştere, dar a stat în China şi acum e foarte bine, de-asta spuneam de sistemul nostru de sănătate. Mai vrem să mai facem un copliaş. Doi este foarte bine, să ai un frate sau o soră este ideal, nu e bine să fi singur”.

Sunt diferenţe între ţările pe care le-ai vizitat?

„Da! Aici în România oamenii sunt buni, se ajută între ei, sunt prietenoşi, am prieteni români şi mă înţeleg cu ei foarte bine. Singurul lucru cu care nu ne putem obişnui e mâncarea voastră. E grea pentru noi, nu o putem mânca, asta chiar dacă ne plac anumite feluri, sărmăluţele, ciorbă de bură, ciolan cu fasole şi mămăligă. Nu am mâncat bulz, sunt curios cum e, am auzit că e ca laptele prăjit, un meniu al nostru”.

Ai vrea să deschizi ceva şi la Câmpulung?

„Am un prieten acolo la Câmpulung. O să vin să vizitez oraşul vostru, să stau mai mult. Am fost acolo, dar nu am stat prea mult. Poate o să găsesc un loc unde să încerc să propun mâncarea chinezească, poate o să placă locuitorilor de acolo”.

Ultimele Știri

ULTIMĂ ORĂ. Incendiu devastator în Stâlpeni. Ard trei case!

ULTIMĂ ORĂ. Incendiu devastator în Stâlpeni. Ard trei case! În urmă cu puțin timp a fost anunțat la 112...

Alte știri din aceeași categorie