Decizia care i-ar afecta pe toţi românii. UE ne schimbă toate frigiderele. După centralele pe gaz și aragazuri, Uniunea Europeană vrea să ne schimbe şi frigiderele. La Bruxelles a fost luată decizia ca anumiți agenți frigorifici să fie interziși în pompele de căldură, aparate de aer condiționat și frigidere.
Recent, Uniunea Europeană a convenit asupra interzicerii așa-numitelor gaze fluorurate (freoni) în pompele de căldură, sistemele de aer condiționat și frigidere. Astfel, anumiți agenți frigorifici urmează să fie retrași de pe piață din 2027. Însă obiectivul principal este interzicerea totală a acestor gaze în Uniunea Europeană până în anul 2050.
Decizia care i-ar afecta pe toţi românii. UE ne schimbă toate frigiderele
Eliminarea lor are ca scop reducerea impactului asupra mediului și combaterea schimbărilor climatice. Aceste gaze sunt extrem de nocive pentru mediu, fiind de aproximativ 25.000 de ori mai puternice în ceea ce privește efectul de încălzire globală decât dioxidul de carbon. Vă reamintesc că recent UE a luat decizia interzicerii centralele pe gaz. Persoanele care vor să obțină certificate energetice trebuie să le înlocuiască cu pompe de căldură.
Până în anul 2050, obiectivul UE este de a elimina gazele fluorurate (HCFC sau hidro-fluoro-carbonul). Acesta gaze sunt cunoscute sub denumirea generică de freoni. Ele sunt folosite ca material de răcire în frigidere, aparate de aer condiționat, pompe de căldură sau alte echipamente.
Gazele fluorurate sunt produse de om. Conform Bruxelles-ului, reprezintă aproximativ 2,5% din emisiile de gaze cu efect de seră ale UE. Astfel, măsura de renunțare la aceste gaze, care sunt de 25.000 de ori mai periculoase decât CO2 este parte a planurilor blocului comunitar de a combate schimbările climatice.