5.2 C
Campulung Muscel
vineri, 22 noiembrie, 2024

DEPUTATUL Simona Bucura-Oprescu: ,,Noul Cod Fiscal va stimula mediul de afaceri”

Alte Știri

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, proiectul noului Cod fiscal, acesta urmând să fie transmis preşedintelui Klaus Iohannis spre promulgare. Au fost 279 voturi “pentru”, 8 “împotrivă” şi 5 abţineri. Acest document foarte important prevede o serie de măsuri care vor stimula mediul de afaceri, dar care vor ajuta şi anumite categorii defavorizate ale populaţiei. Performanţele economice ale Guvernului condus de către premierul Victor Ponta au făcut posibile măsuri fără precedent până acum, precum reducerea sau eliminarea unor taxe.

,,Pe de altă parte, au fost făcute şi câteva amendamente pentru corelarea Codului fiscal cu jurisprudenţa Curţii Europene, îndreptarea unor erori tehnice, corelarea cu unele acte normative intrate în vigoare după adoptarea Codului fiscal şi s-a avut în vedere şi necesitatea punerii în aplicare a unor decizii ale Curţii Constituţionale”, a declarat deputatul Simona Bucura-Oprescu. Principalele amendamente la Codul fiscal vizează reducerea cotei TVA de la 24% la 20% începând de la 1 ianuarie 2016 şi de la 20% la 19% începând de la 1 ianuarie 2017, eliminarea impozitului pe construcţii începând de la 1 ianuarie 2017, cu excepţia construcţiilor agricole – în acest caz eliminarea impozitului se aplică din 2016 – eliminarea supraaccizei la carburanţi de la 1 ianuarie 2017. Nu sunt însă singurele măsuri importante din noul Cod.

Un impact deosebit vor avea, de asemenea, următoarele măsuri: introducerea cotei reduse de TVA de 5% şi în cazul livrării de manuale şcolare, cărţi, ziare şi unele reviste, precum şi pentru serviciile constând în permiterea accesului la castele, muzee etc, pentru care anterior se utiliza cota redusă de TVA de 9%; reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5%, cu prorogarea termenului până la 1 ianuarie 2017; plafonarea la cinci salarii a bazei de calcul a contribuţiei individuale de asigurări sociale sănătate, în cazul persoanelor fizice care înregistrează venituri din salarii sau asimilate salariilor, cu prorogarea termenului până la 1 ianuarie 2017; cota de CAS pentru venituri din activităţi independente scade de la 26,5% la 10,5%; se elimină majorarea de până la 300% privind impozitul pe clădiri pentru locuinţe, la persoane fizice, pentru mai multe imobile deţinute; scad cotele de impozitare pentru clădirile deţinute de persoanele juridice de la 1,5% la între 0,08-0,2%, în funcţie de decizia autorităţilor locale; eliminarea taxei hoteliere; cheltuielile sociale vor fi deductibile în limita unei cote de până la 5% (înainte, limita era de 2%), aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului; majorarea termenelor în care contribuabilul trebuie să notifice organului fiscal începerea sau încetarea unei activităţi de la 15 zile la 30 de zile; neimpozitarea tichetelor cadou acordate cu ocazia evenimentelor speciale (Paşte, 1 iunie, Crăciun şi 8 martie); introducerea unei cote de impozitare reduse de 1% pentru microîntreprinderi, cu îndeplinirea anumitor condiţii în ceea ce priveşte numărul de salariaţi şi perioada de angajare; majorarea plafonului neimpozabil în cazul veniturilor din pensii; se modifică, de asemenea, una din condiţiile de încadrare în categoria fiscală de “microîntreprindere”, respectiv cea referitoare la nivelul veniturilor realizate în anul precedent, după cum urmează: 75.000 euro, pentru încadrarea în categoria microîntreprinderilor în anul 2017; 85.000 euro, pentru încadrarea in categoria microîntreprinderilor în anul 2018; 100.000 euro, pentru încadrarea în categoria microîntreprinderilor începând cu anul 2019.

Măsurile prevăzute în noul Cod fiscal pot duce la o accelerare a investiţiilor şi a consumului privat, cu impact pentru creşterea PIB-ului (creştere medie anuală în accelerare la peste 5% în 2016, după estimările unor specialişti). De asemenea, reducerea impozitării indirecte va oferi mai mult spaţiu sectorului privat (pentru investiţii şi consum). ,,Pe de altă parte, măsurile privind impozitarea microîntreprinderilor ar putea conduce la un proces de consolidare. Nu în ultimul rând, reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5% ar putea stimula investiţiile pe piaţa de capital. Per ansamblu, aceste măsuri vor contribui în mod direct la creştere economică şi la îmbunătăţirea nivelului de trai, acestea fiind, de altfel, şi principalele ţinte din programul de guvernare al PSD”, a mai declarat deputatul Simona Bucura Oprescu.

Ultimele Știri

Echipa PSD Argeș, la Mechrom Mărăcineni. Ne mândrim cu liderii mondiali în producția de componente pentru biciclete!

Echipa PSD Argeș, la Mechrom Mărăcineni. Ne mândrim cu liderii mondiali în producția de componente pentru biciclete! Echipa de...

Alte știri din aceeași categorie