Tema deșeurilor, reciclarea lor și economia circulară au fost dezbătute în sesiunea plenară a Parlamentului European de la Strasbourg. Prin intervenţia sa, eurodeputatul Gabriela Zoană, a arătat că economia circulară și transformarea deșeurilor în resurse trebuie să reprezinte un deziderat pentru statele membre. Cifrele nu sunt deloc prietenoase.
Într-un an, volumul total de deșeuri generate de Uniunea Europeană reprezintă 2.5 miliarde tone, din care 1.6 miliarde nu au fost reciclate sau reutilizate, ceea ce reprezintă o pierdere uriaşă pentru economia europeană.
În mediul urban, doar 43 % din deşeuri sunt reciclate, restul fiind stocate în depozite de deşeuri (31%) sau incinerate (26 %).
Toate aceste deşeuri reprezintă o sursă importantă de materii prime pentru economie, mai ales dacă ţinem cont că rezervele naturale de materii prime sunt limitate în timp şi unele dintre acestea riscă să nu mai poată fi accesibile la preţuri convenabile în următorii ani.
Utilizarea de ambalaje din materiale biologice va genera reduceri de preţuri şi un impact mai mic asupra mediului.
O atentie sporită, Europa trebuie să o acorde deşeurilor periculoase, care afectează grav sănătatea şi siguranţa populaţiei, calitatea apei şi a mediului.