Determinarea acidului delta-aminolevulinic: când este recomandată și cum te pregătești. Acidul delta-aminolevulinic sau ALA este un compus intermediar în sinteza hemei. Iar determinarea nivelului acestuia în urină poate ajuta la diagnosticarea mai multor acțiuni. Când este indicată efectuarea acestei analize și cum te pregătești pentru ea vei descoperi din rândurile de mai jos.
Când este recomandată testarea nivelului acidului delta-aminolevulinic
Determinarea acidului delta-aminolevulinic este indicată, de obicei, atunci când există suspiciunea de porfirie. Adică un grup de afecțiuni cauzate de anumite defecte înnăscute sau dobândite ale enzimelor implicate în sinteza hemului și care afectează pielea și sistemul nervos. Nu provoacă întotdeauna simptome. Iar, când apar, acestea pot varia în funcție de tipul de porfirie despre care este vorba.
Testul ALA este folosit pentru diagnosticarea porfiriei acute, care, de regulă, provoacă simptome precum: dureri abdominale, toracice, de brațe, picioare ori spate, grețuri, vărsături, constipație, retenție urinară, confuzie, halucinații sau slăbiciune musculară. Despre acidul delta-aminolevulinic (ALA) ți s-ar mai putea vorbi și în contextul monitorizării eficienței tratamentului pentru porfirie.
Această analiză se mai poate recomanda în cazul se suspectează o intoxicație cu plumb sau alte metale grele. Intoxicația cu plumb este dificil de diagnosticat deoarece simptomele apar adesea abia când nivelurile au ajuns la un nivel periculos. În cazul adulților, posibile semne de alarmă sunt: hipertensiunea arterială, durerile musculare și articulare, tulburările de memorie și concentrare, durerile de cap și abdominale, tulburările de dispoziție sau numărul mic de spermatozoizi.
La copii, se poate manifesta prin întârzieri în dezvoltare, dificultăți de învățare, iritabilitate, pierderea apetitului și pierderea în greutate, dureri abdominale, constipație, vărsături, convulsii și pica (dorința de a mânca lucruri necomestibile).
Testarea nivelului de acid delta-aminolevulinic în urină mai poate fi indicată și în cazul persoanelor care suferă de alcoolism sau atunci când există suspiciunea de cancer de vezică ori alte afecțiuni.
Cum te pregătești pentru o astfel de analiză
Această analiză nu este asociată cu durere, disconfort sau riscuri. Ți se va cere doar să recoltezi un sumar de urină. Vei primi instrucțiuni precise privind modul în care trebuie să faci acest lucru, dar, pe scurt, recoltarea se face pe parcursul a 24 de ore, începând de dimineață, după prima urină. Toate emisiile de urină care apar până în dimineața următoare, la aceeași oră, vor fi recoltate într-un recipient special, care se va păstra la frigider. Este indicat să-ți notezi ora exactă a primei și ultimei recoltări de urină.
Anunță-ți medicul dacă urmezi un tratament medicamentos. Anumite medicamente pot afecta rezultatele analizei, inclusiv unele antibiotice, barbituricele, anticoncepționalele și unele medicamente folosite pentru tratarea infecțiilor fungice. Dacă iei astfel de medicamente, ți se va cere să întrerupi administrarea acestora cu o anumită perioadă înainte de efectuarea testului.
Important este, de asemenea, să te hidratezi corespunzător.
Cum se interpretează rezultatele
La adulți, sunt considerate valori normale cele cuprinse în intervalul 1,0 până la 7,0 mg/24h. Niveluri crescute de acid delta-aminolevulinic în urină pot fi întâlnite în diverse tipuri de porfirie, precum și în intoxicația cu plumb. Niveluri mai scăzute sunt asociate o afecțiune hepatică cronică.
Atenție însă! Valorile de referință pot varia ușor de la un laborator la altul. Este indicat să te adresezi unui specialist pentru interpretarea lor.
Determinarea nivelului acidului delta-aminolevulinic în urină este o analiză simplă, lipsită de riscuri, care nu-ți va provoca durere sau disconfort, utilizată cel mai adesea pentru diagnosticarea porfiriei și monitorizarea tratamentului acestei afecțiuni. Efectuarea sa poate fi însă indicată și atunci când se suspectează alte afecțiuni.
Dacă ți-a fost recomandată o astfel de analiză, respectă cu strictețe toate instrucțiunile medicului în ceea ce privește pregătirea pentru test și recoltarea sumarului de urină. În caz contrast, rezultatele nu vor fi relevante. De asemenea, nu uita că de interpretarea acestora se poate ocupa doar un specialist.
CITEȘTE ȘI. Abonează-te la canalul de WhatsApp – Ziarul din Muscel și află primul cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Ziarului din Muscel și pe pagina de Facebook, pe Youtube pe grupul Cititorii Ziarului din Muscel, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.