Data de 9 decembrie a fost stabilită drept Ziua Internațională Anticorupție în urmă cu 11 ani, de Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite.
Semnată de România la data de 9 decembrie 2003, la Merida (Mexic) şi ratificată prin Legea nr. 365 din 15 septembrie 2004, Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite împotriva Corupţiei este primul tratat cu vocaţie universală în domeniul combaterii corupţiei. De asemenea, declaraţia Primei Conferinţe Anuale şi a Adunării Generale a Asociaţiei Internaţionale a Autorităţilor Anticorupţie, susţinută la 22-26 octombrie 2006, la Beijing, îndeamnă autorităţile competente să aplice prevederile relevante ale Convenţiei pentru a stabili şi întări sistemul de luptă împotriva corupţiei, precum şi încurajarea statelor semnatare cu privire la celebrarea Zilei Internaţionale Anticorupţie.
Cu această ocazie, Direcţia Generală Anticorupţie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne îşi reafirmă angajamentul de a continua eforturile de prevenire şi combatere a corupţiei în rândul personalului ministerului. Înţelegând implicaţiile negative ale corupţiei, D.G.A. îşi asumă pe deplin misiunea încredinţată. Direcţia Generală Anticorupţie promovează, în activitatea pe care o desfăşoară, integritatea, onestitatea şi profesionalismul, urmărind îndepărtarea vulnerabilităţilor şi factorilor de risc în vederea oferirii de către personalul M.A.I. a unui serviciu public de calitate, neviciat de fapte de corupţie.
Corupţia reprezintă una dintre cele mai serioase ameninţări la adresa statului de drept în cadrul societăţii contemporane, subminând instituţiile şi valorile democratice, atentând la ordinea socială şi ameninţând capacitatea statului de a asigura drepturi şi libertăţi egale cetăţenilor săi. Altfel spus, corupţia ne afectează pe toţi şi slăbeşte respectul pentru lege. Tocmai de aceea este nevoie de un efort comun pentru prevenirea şi combaterea practicilor corupte. În acest sens, Direcţia Generală Anticorupţie doreşte atragerea cetăţenilor români şi a funcţionarilor oneşti din M.A.I. în lupta cu acest flagel. Campaniile de conştientizare anticorupţie, iniţiate de D.G.A., au avut drept scop conştientizarea românilor cu privire la riscurile pe care le comportă săvârşirea de fapte de corupţie. În acelaşi timp, s-a dorit responsabilizarea cetăţenilor şi funcţionarilor M.A.I., în sensul de a lua atitudine şi de a sesiza Direcţia Generală Anticorupţie de fiecare dată când iau cunoştinţă despre implicarea unui lucrător M.A.I. în astfel de fapte.
În acest context, la nivelul judeţului Argeş, ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Județean Anticorupție Argeș împreună cu lucrători din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Argeş vor distribui pe raza oraşelor din judeţ flyere şi pliante cu mesaje anticorupţie.
Cu prilejul Zilei Internaţionale Anticorupţie, Direcţia Generală Anticorupţie îşi reafirmă intoleranţa asupra faptelor de corupţie în rândul personalului Ministerului Afacerilor Interne şi încurajează un comportament corect care să corespundă moto-ului nostru instituţional „Integritate pentru credibilitate”. Totodată, rugăm cetăţenii să ia atitudine împotriva faptelor de corupţie şi să ne sesizeze ori de câte ori este nevoie la Linia Verde anticorupţie 0800.806.806, la numărul de telefon al Serviciului Judeţean Anticorupţie Argeş, 0248/607.000 interior 20.300 sau prin e-mail: arges.dga@mai.gov.ro.