-2 C
Campulung Muscel
vineri, 22 noiembrie, 2024

Doamne câtă bătaie de cap, când doar citești. Ce trebuie să știe românii când deschid o succesiune

Alte Știri

Doamne câtă bătaie de cap, când doar citești. Ce trebuie să știe românii când deschid o succesiune. Succesiunea este deschisă moștenitorilor legitimi, așa cum sunt definiți în Codul civil: copiii naturali și legitimi, soțul supraviețuitor și ascendenții. Există, de asemenea, condiții specifice care împiedică o persoană să moștenească, cum ar fi condamnarea pentru tentativă de omor asupra defunctului.

Succesiunea poate fi deschisă fie la notariat, fie în instanță. Notarul public este de obicei alegerea preferată în cazul unei bune înțelegeri între moștenitori, având competența de a investiga testamentele și opțiunile succesorale. În schimb, instanța de judecată intervine în caz de neînțelegeri sau alte complicații.

CITEȘTE ȘI. ULTIMĂ ORĂ. Anunț important pentru toți beneficiarii cardurilor de energie

Pentru a iniția procedura succesorala notarială, este necesară o cerere de deschidere a succesiunii, actele de stare civilă ale moștenitorilor, actele de proprietate ale bunurilor succesorale și o parte din onorariul notarial. Legislația specifică și un control riguros al legalității întregii proceduri.

 

Doamne câtă bătaie de cap, când doar citești. Ce trebuie să știe românii când deschid o succesiune

Succesiunea se deschide de drept la decesul persoanei, dar există un termen de 6 luni pentru ca moștenitorii să opteze expres pentru acceptarea sau renunțarea la succesiune. Acest termen poate fi extins în cazuri justificate.

Moștenitorii pot cere oricând împărțirea moștenirii, procedură ce poate fi suspendată pentru o perioadă de până la 5 ani. Dacă nu există consens, instanța poate interveni pentru a asigura o împărțire echitabilă, având posibilitatea de a apela la experți pentru evaluarea bunurilor.

CITEȘTE ȘI. Dezastru la vânzarea unui mașini. Ce e obligatoriu să facă cumpărătorul

Renunțarea la succesiune este posibilă în termenul de 6 luni de la deces, prin declarare notarială. Aceasta acționează retroactiv, eliminând orice drept de moștenire al persoanei respective.

CITEȘTE ȘI. Ce valoare are un voucher pentru panouri fotovoltaice în anul 2024

Notarul public joacă un rol esențial în deschiderea succesiunii, verificând testamentele și opțiunile succesorale, atestând moștenitorii și cotele de moștenire și asigurând legalitatea transferului post-mortem al bunurilor. Procedura notarială este rapidă și necontencioasă, reprezentând adesea soluția preferată pentru simplificarea și legalizarea transferului de moștenire.

CITEȘTE ȘI. WOW. Poți recupera bani foarte mulți pe card. Se dau taxele înapoi

În concluzie, deschiderea unei succesiuni implică o serie de pași legali și proceduri detaliate, cu un rol crucial al notarului public. Este esențial ca moștenitorii să fie bine informați și să acționeze în conformitate cu legislația și termenele prevăzute pentru a asigura o transmitere corectă și legală a moștenirii.

Ultimele Știri

ALINA GORGHIU. La anul de ziua partidului, când împlinim 150 de la fondarea PNL vom sărbători cu un președinte liberal al României!

ALINA GORGHIU. La anul de ziua partidului, când împlinim 150 de la fondarea PNL vom sărbători cu un președinte...

Alte știri din aceeași categorie