Președintele Asociației 21 Decembrie 1989, Teodor Marieș, îi cere noului președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, judecătorul Mircea Aron (foto), să răspundă unei serii de întrebări privitoare la trecutul său, mai exact despre activitatea pe care a desfășurat-o în perioada anilor ’80 când ocupa funcția de procuror militar. În comunicatul “Un procuror militar din anii ’80 ajunge președintele CSM în 2016!” transmis redacției Lumeajustitiei.ro si semnat de Teodor Marieș, Asociația 21 Decembrie 1989 afirmă că CSM a ajuns, în 2016, să fie condus de un procuror militar care este cunoscut publicului din dosarul BEREVOEȘTI – 1991, fiind procuror de caz împreună cu Mircea Levanovici. Asociația 21 Decembrie 1989 precizează că nici in prezent nu cunoaște modul în care procurorul Mircea Aron “și-a încheiat alte conturi cu trecutul și cât de implicat a fost în Dosarele Revoluției ori Mineriadelor sau în îngroparea adevărului în cazul Berevoești!” sau care au fost “raporturile lui Mircea Aron cu securitatea ori cu partidul comunist”. Cert este însă că, susține Asociația 21 Decembrie 1989, “până și Virgil Măgureanu director în exercițiu al SRI era silit să accepte că sinistrul “Caz Berevoești ne-a umplut de rușine pe toți” (Declarație Virgil Magureanu, emisiune TV, 11 aprilie 2006).
În opinia Asociației 21 Decembrie 2015, în mandatul judecătorului Mircea Aron de șef al CSM “trebuie să ne luăm grijă că se vor mai face demersuri la CSAT pentru deconspirarea colaboratorilor securității și ai serviciilor secrete din Justiție”.
În acest context, Asociația 21 Decembrie 1989 evidențiază că nu rezultă de nicăieri dacă Mircea Aron “a fost sau nu cenzor în anul 1990 al dosarelor membrilor fostului CPEx al partidului comunist, urmează să ne spună din jilțul prezidențial din CSM, deși nu pare și nu este un prieten al transparenței”.
Pe de altă parte, Teodor Marieș acuză CSM că și-a modificat, în 22 decembrie 2015, Regulamentul, abrogându-l pe cel din anul 2005 impus prin legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile justiției și proprietății, care introducea o măsură fără precedent – repartizarea aleatorie a dosarelor! Conform comunicatului Asociației, noul regulament al instanțelor adoptat de CSM ar “transforma într-o caricatură repartizarea aleatorie și le readuce președinților de secții și de instanțe, puterile pe care le pierduseră în anul 2005, și pentru care o regretau pe Rodica Stănoiu și pe favoritele sale de la Tribunalul București ca și pe cei din camarilele comuniste cuibarite prin Ministerul Justiției”. Continuarea articolului o găsiți aici: http://www.luju.ro/institutii/ong/revolutionarii-sar-la-beregata-noului-sef-al-csm-judecatorul-mircea-aron-somat-sa-isi-explice-trecutul-de-procuror-militar-din-anii-80-teodor-maries-asociatia-21-decembrie-1989-nu-cunoaste-acum-nici-raporturile-lui-mircea-aron-cu-securitatea-ori-cu-partid?print=1.