4.6 C
Campulung Muscel
vineri, 22 noiembrie, 2024

DUŞMANUL ASCUNS din alimente. Iată ce ne SFĂTUIESC specialiştii!

Alte Știri

Apa din produsele alimentare poate fi benefică sau nocivă pentru organismul uman, în funcţie de cantitatea în care se regăseşte în alimentul respectiv, dar cu cât ea este mai mare în produsele alimentare solide, cu atât devine mai periculoasă pentru sănătate, întrucât creează un mediu prielnic dezvoltării bacteriilor, susţin specialiştii.

Alimentele sunt un mediu în care organismele funcţionează datorită prezenţei apei. Prin urmare, produsele alimentare cu conţinut mai mare de apă sunt mai predispuse dezvoltării microorganismelor, fie ele benefice – unele produse lactate cum sunt iaurturile şi brânzeturile, fie periculoase pentru sănătate“, a declarat inginerul Iuliana Tolbeş, şefa laboratorului S.C TIC MARCON S.R.L.

Câştig pe sănătatea consumatorului

În studiile de cercetare, inginerul chimist Iuliana Tobeş şi-a concentrat atenţia şi asupra aspectului economic pe care-l urmăresc comercianţii pentru a câştiga mai mult la gramaj de produs vândut, dar care nu ţin cont de faptul că pot afecta grav sănătatea consumatorului.

,,Laboratorul din zona Mărcuşi, localitatea Câmpulung este acreditat de DSV şi DSP pentru analiza apei din aliment. Din păcate foarte puţine instituţii din judeţul Argeş şi zona noastră fac această analiză. Apa din aliment este foarte importantă pentru că are un aport mare microbian asupra alimentului, dacă nu este o apă bună şi controlată. Firma Nordex Food face permanent analiza apei din aliment. Cei mai îndreptăţiţi să facă această analiză a apei din aliment, sunt cei care au brutării şi agenţii economici, care iau apă din reţeaua oraşului, se poate ca sursa de unde se foloseşte să aibă probleme şi de aceea este necesar ca consumatorul, procesatorul, producătorul este obligat să monitorizeze apa pe care el o foloseşte la producerea alimentului. El foloseşte apă din reţeaua oraşului, sunt anumite puncte care sunt monitorizate, nu fiecare cişmea, dacă are impact asupra consumatorului, agentul este obligat să monitorizeze apa chiar dacă este din sursă controlată”, a mai precizat Iuliana Tolbeş.

Pensiunile nu fac analiza apei din aliment

Cum toate pensiunile sunt obligate să facă permanent analiza apei din aliment, din păcate doar o singură pensiune din zonă s-a conformat.

,,Putem spune că la pensiuni este cel mai mare pericol, fluctuaţia este foarte mare, ar trebui controlată apa permanent. Pe toate robinetele trebuie să se treacă că apa nu este potabilă, dar cine face acest lucru? Este bine să se facă buletin de analiză la apa din fântâni deoarece sunt infiltraţii destul de mari în zona Muscel. Lumea nu conştientizează că dacă au o fosă la o distanţă mai mică de 50 metri, atunci fântâna este în pericol şi este plină de nitriţi, nitraţi, amoniu care poate să le pună în pericol sănătatea. Noi asigurăm consultanţă gratuit după ce facem analiza, care, pentru persoanele fizice este la preţ modic. În cazul în care apa nu a ieşit potabilă asigurăm consultanţă gratuită, ca să o aducem în parametrii. Facem acest lucru pentru ca omul să nu interpretează greşit, că analiza nu a fost bună, ca să mai vină şi a doua, a treia oară”, a mai menţionat inginerul Iuliana Tolbeş.

Ultimele Știri

Echipa PSD Argeș, la Mechrom Mărăcineni. Ne mândrim cu liderii mondiali în producția de componente pentru biciclete!

Echipa PSD Argeș, la Mechrom Mărăcineni. Ne mândrim cu liderii mondiali în producția de componente pentru biciclete! Echipa de...

Alte știri din aceeași categorie