E război la Mausoleul Mateiaș, chiar nu e glumă! E zguduitor, penal! Se trag tunurile pentru terenul de la Mausoleul Mateiaș din anul 2018. Între Câmpulung, pe de o parte, și comuna Valea Mare-Pravăț, plus patru persoane fizice, pe de altă parte.
Ajunsă la rejudecare, disputa privind proprietatea terenului de la Mausoleul Mateiaș are un deznodământ total diferit față de cel rezultat în primă fază. Tribunalul Argeș a acceptat săptămâna trecută cererea a cinci reclamanți de anulare a hotărârii de consiliu prin care Câmpulungul și-a întregit domeniul public cu cei 14.544 metri pătrați de la Mateiaș.
E război la Mausoleul Mateiaș, chiar nu e glumă! E zguduitor, penal
Războiul pentru terenul de la Mausoleu a izbucnit în 2018 între Câmpulung, pe de o parte, și comuna Valea Mare-Pravăț, plus patru persoane fizice, pe de altă parte.
Un război complicat, ținând inclusiv de interese imobiliare, la care s-a ajuns și din cauza dezinteresului autorităților de la Câmpulung care nu au catadicsit timp de decenii să clarifice situația.
Mai ales că, de-a lungul timpului, terenul litigios a fost inclus sau măcar revendicat de mai multe localități. Mai ales că este situat la punctul de atingere a teritoriilor aparținând comunelor Dragoslavele, Stoenești și Valea Mare-Pravăț. Iar pentru Câmpulung e ca o insulă îndepărtată.
E război la Mausoleul Mateiaș, chiar nu e glumă! E zguduitor, penal
Procesul a început după ce Câmpulungul a introdus terenul de la Mausoleu în propriul domeniu public. Acest lucru s-a făcut prin hotărâre a Consiliului Local, o hotărâre controversată ab initio, în condițiile în care valorile suprafeței de teren s-au tot schimbat.
Hotărârea a prevăzut trecerea în domeniul public al municipiului a terenului în suprafață totală de 14.544 mp, compus din 1.820 mp teren aflat sub construcții și 12.724 teren fânețe, cu precizarea situării acestuia în extravilanul comunei Valea Mare-Pravăț.
Doar că patru persoane fizice au intervenit imediat, invocând dreptul de proprietate asupra unei mari părți a terenului în cauză. Iar lor li s-a alăturat și Valea Mare-Pravăț.
Citește și Disputa asupra Mateiaşului, între DIICOT şi instanţă
În primă instanță, cererile revendicative au fost respinse. Asta se întâmpla la finalul lui 2021. La început de 2022, pierzătorii au făcut recurs, iar Curtea de Apel Pitești a decis rejudecarea procesului. Consecința a fost că săptămâna trecută instanța a dat câștig de cauză reclamanților, de data aceasta Câmpulungul fiind cel care a pierdut litigiul. În primă instanță, deocamdată, dar asta doar dacă municipalitatea va ataca hotărârea la instanța superioară. Continuarea o găsiți AICI.