Holcim România lansează oficial Atelierele Holcim, un program de susținere a educației vocaționale în rândul elevilor. Principalii beneficiari ai acestui program educațional sunt elevii din clasele a XI-a și a XII-a de la Colegiul Alexandru Roman din Aleșd și de la Colegiul Tehnic Câmpulung Muscel. După un modul pilot desfășurat în anul acesta, începând cu anul 2016, programul destinat elevilor va cuprinde o parte teoretică și una practică, desfășurate pe parcursul a cinci – șase săptămâni. În cadrul modulului teoretic, timp de o săptămână, elevii claselor a XI-a și a XII-a cu profil tehnic din cele două licee partenere vor afla de la specialiștii Holcim informații esențiale despre activitatea de producere a cimentului, dar și noțiuni importante despre sănătatea și securitatea în muncă și grija asupra mediului. De asemenea, elevii vor beneficia și de consiliere non-formală, prin dezvoltarea aptitudinilor de comunicare și de lucru în echipă, ce îi ajută în procesul de integrare pe piața muncii. Ulterior, pentru participarea la modulul practic, elevii vor trece printr-un proces de selecție pe baza unor criterii de acceptare strict definite: prezența în anul școlar în curs și mediile semestrului I ale anului în curs. După îndeplinirea acestor criterii, următorul pas pentru acceptarea elevilor la modulul de practică îl reprezintă un interviu cu un reprezentant Holcim și o testare grilă cu probleme de matematică și de tehnică. Odată acceptați în modulul practic, elevii vor petrece trei până la patru săptămâni în una dintre fabricile Holcim unde vor învăța despre specificul muncii din industria cimentului: mentenanță mecanică, electrică, preventivă, procesul și producția cimentului și vor efectua exerciții în atelierul mecanic.
Elevii selectați pentru modulul practic vor avea ocazia să cunoască îndeaproape activitatea în fabricile Holcim din Aleșd și Câmpulung, acestea fiind unele din cele mai performante și sustenabile fabrici de ciment din cadrul Grupului Internațional Holcim, conform rezultatelor din cadrul competiției globale Holcim Plant Awards, organizate anual de Grupul Holcim.
“Prin programul Atelierele Holcim ne dorim să sprijinim elevii din liceele cu profil tehnic din comunitățile Holcim din România să cunoască mai îndeaproape mediul industrial. Este important ca ei să își descopere mai bine abilitățile și capabilitățile prin sesiunile aprofundate de teorie și practică ținute de specialiștii noștri și să capete încredere în calităţile lor pentru a se integra mai facil pe piața muncii. Programul răspunde de asemenea și unei provocări reale resimțite pe piața din România, aceea a numărului redus de meseriași de calitate – din orice domeniu – din cauza diminuării numărului școlilor vocațioane. Atelierele Holcim pune la dispoziția comunităților locale expertiza noastră de peste 18 ani în industria cimentului pe piața din România și încercăm să răspundem acestor nevoi prin implementarea unor programe relevante”, a declarat Mădălina Crăciunescu, Director Organizație și Resurse Umane Holcim România.
Atelierele Holcim s-au derulat în anul 2015 în varianta pilot, cu o sesiune de educare vocațională de trei săptămâni (teorie și practică) la Câmpulung – Colegiul Tehnic în perioada octombrie – noiembrie și o sesiune de șapte săptămâni de educare vocațională în două etape (mai și octombrie) la Colegiul Alexandru Roman din Aleșd. În faza pilot, 88 de elevi de la ambele colegii au beneficiat de instruire specifică din partea mentorilor Holcim în modulul teoretic și 33 de elevi de la ambele colegii au fost în practică la fabricile Holcim.