4.6 C
Campulung Muscel
vineri, 22 noiembrie, 2024

Elevii din Câmpulung instruţi cum să depisteze ştirile false

Alte Știri

Elevii din Câmpulung instruţi cum să depisteze ştirile false. Clubul LEO Câmpulung ”Leolution” a decis să trimită 4 tineri în tabara tematică de la Bran unde Asociația DeVision a organizat o întâlnire pentru 20 de tineri din diferite colțuri ale țării în cadrul proiectului “All on board against fake news”.

Timp de 4 zile, Fatima AlmassadSerban BicanTeodora Idorasi și Ioana Manole, alături de colegii lor de generație din Reșița, Sibiu, București și Târgoviște au participat la o serie de activități non-formale în urma cărora vor crea structura unui board game care să fie folosit de ei în discuțiile pe care le vor avea ulterior cu colegii lor pe tema știrilor false.

Au fost organizate ateliere și evenimente în unități de învățământ din toate cele cinci orașe în cadrul cărora cei 20 de tineri care au acționat ca ambasadori ai proiectului au discutat cu tinerii de vârsta lor despre ce este o știe, cum se strâng informațiile, care e diferența dintre fapte și opinii, ce este aceea o știre falsă, care sunt elementele la care trebuie să te uite ca să identifice o știre falsă și să prevină răspândirea lor, la ce trebuie să fie atenți când consumă conținut de pe rețelele sociale.

Tinerii implicați în proiect și-au propus să interacționeze cu 500 de elevi și studenți din comunitățile lor și să contribuie astfel la o creștere a gradului de conștientizare a tinerilor cu privire la știrile false și să le ofere un instrument clar și creativ care să îi ajută să înțeleagă mai bine cum pot identifica și cum pot stopa răspândirea de știri false, mai ales prin intermediul rețelelor sociale.

Cei 4 leuți de Câmpulung, au venit cu următoarele impresii din tabără:
*Fatima: A fost o experiență foarte frumoasă, pe care aș repeta-o oricând. Timp de 4 zile, am învățat multe lucruri folositoare în viața de zi cu zi, cel mai important fiind modul în care identificăm o știre falsă, acesta reprezentând tema proiectului. Mi-am făcut noi prieteni și din alte zone din țară, acolo eram ca o familie. Activitățile erau foarte bine structurate astfel încât să nu obosim. Pentru mine, această tabără a fost o alegere foarte bună!,

*Serban: Experiența de la proiectul “All on Board against fake news” a fost una minunată, atât prin cursurile în care am aflat cum să recunoaștem și mai ales să evitam știrile false, care sunt foarte dăunătoare pentru societate, cât și prin legăturile pe care le-am format. Ne-am dezvoltat abilitățile prin diverse exerciții, și acum eu cred că am putea să oprim dezinformările provocate de știrile false, materialele prezentate de către traineri arătându-ne CE să căutăm într-o știre pentru a vedea dacă este falsă sau nu. Per total, a fost o experiența minunată

*Teodora: Am aflat că suntem extrem de usor de manipulat dacă nu cercetăm o anumită tema, și chiar și așa avem riscul să ne informăm greșit. Am învățat cum trebuie scrisă o știre, cum recunoști o știre falsă, și că niciodată un fapt nu trebuie confundat cu o opinie. Sunt șocată de cât de des în jurul meu sunt distribuite știri false, câti oameni le iau de bune și cât de ignoranți suntem nepunând informațile sub lupă. Pe plan personal am realizat că imaginația stă la baza realului, și că educația ar trebui să se imbine cu distracția pentru a fi eficientă, și am învățat și cum se poate face asta . De asemenea am realizat că știrile sunt complicate, durează foarte puțin să pierzi atenția unui public, trebuie să ai argumente pentru a-ți oferi veridicitate și în tot acest timp să fi imparțial.

*Ioana: A fost o ocazie deosebita de a îmbina teoria, practica, divertismentul, prieteniile, noutățile, într o manieră placută, benefică în evoluția unui adolescent, dornic să evadeze din propria zonă de comoditate și de a dobândi noi deprinderi în domeniului jurnalistic. Trebuie să spunem tare că orice persoană care folosește social media, ajunge să fie manipulată indirect și voluntar, iar tinerii sunt cei mai afectați, dar totodată ei sunt cei care pot combate acest fenomen “fake news” prezent în viața cotidiană.

Ultimele Știri

Echipa PSD Argeș, la Mechrom Mărăcineni. Ne mândrim cu liderii mondiali în producția de componente pentru biciclete!

Echipa PSD Argeș, la Mechrom Mărăcineni. Ne mândrim cu liderii mondiali în producția de componente pentru biciclete! Echipa de...

Alte știri din aceeași categorie